Măicuțele de la mănăstirea Timișeni-Șag, de lângă Timișoara, au înroșit în Vinerea Patimilor 1.000 de ouă de Paști. Au folosit, la fel ca în fiecare an, ceapă roșie, pentru a le colora ca pe vremuri. Ouăle vor fi puse pe masa de Paști de la mănăstire, dar cea mai mare parte va ajunge la cei nevoiași.
Ouăle au fost înroșite în dimineața zilei de vineri, așa cum fac, de ani buni, măicuțele. Bucătăria mănăstirii de lângă Timișoara era plină de măicuțe care fierbeau ouăle în apă clocotită, apoi le colorau și le ungeau cu ulei. Folosind coji de ceapă, nu vopsele chimice, măicuţele păstrează cu grijă tradiția. „Semnificația ouălor roșii este de atunci de când a fost împuns în coastă Domnul nostru Iisus Hristos cu sulița, de a curs sânge și apă. „O altă tradiție spune că Maria Magdalena a înroșit un coș de ouă și le-a dus în cinstea lui Pilat, pentru trupul de pe cruce al lui Iisus Hristos cel răstignit. Pilat, uimit de acea minune, i-a dat trupul de pe cruce al lui Iisus din Nazaret ca să-l îngroape. De atunci, în fiecare an, la Sfintele Paști, se vopsesc ouăle roșii, în amintirea acestei patimi”, spune stareța mănăstirii aflate la o aruncătură de băț de Timișoara. Aici se vopsesc în fiecare an între 800 și 1.000 de ouă. O parte vor ajunge pe masa de Paște, însă cele mai multe vor fi dăruite oaspeților mănăstirii, cu precădere nevoiașilor. La Șag-Timișeni sunt așteptaț, în noapte de Înviere, o mulțime de timișoreni.
Mănăstirea de la Şag-Timişeni a fost ctitorită de Mitropolitul Vasile Lazărescu în 1944. Serviciile religioase erau oficiate la început în capela amenajată în interiorul imobilului. Desfiinţată în timpul regimului comunist, mănăstirea a fost reorganizată prin stăruinţa IPS Mitropolit Nicolae Corneanu. Prima biserică s-a construit între 1968 și 1972. Între timp s-a mai construit o clădire în care există stăreţia, trapeza şi o parte din chilii. După 1990 a fost dat în folosinţă un corp de clădire pentru pelerini. În 2002 a început construcţia unei biserici noi, a cărei piatră de temelie s-a pus în 10 mai, de praznicul Izvorul Tămăduirii, de către IPS Nicolae. Tot atunci a început construcţia unui nou corp administrativ, finalizat în anul 2011.
Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, anunţă prohodul progresismului la nivel mondial, dar…
Punct final în disputa pe contractul de realizare a Centurii Vest Timișoara, ultima porțiune nefinalizată…
Viața administrativă a Timișoarei de sfârșit a anului 2024 a fost marcată de disputa pe…
Elevii se întoarc la cursuri miercuri, 8 ianuarie, după vacanţa dedicată sărbătorilor, dar vestea bună…
Cu un ton foarte grav, cei mai mulți politicieni preumblați pe la putere în slujba…
În fiecare an, pe 7 ianuarie, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, una dintre…