Categories: Cultura

La Muzeul de Artă Timișoara vin jandarmii. Tablourile semnate Baba se întorc la București

După mai multe săptămâni de dispute și promisiuni că situația s-a rezolvat în favoarea Muzeului de Artă Timișoara, cele 27 de lucrări semnate Corneliu Baba, împrumutate de la Muzeul Național de Artă, se întorc în Capitală. Ele vor fi luate din Piața Unirii sub supravegherea jandarmilor.

Conducerea Muzeului de Artă din Timișoara a fost somată de reprezentanții Muzeului Național de Artă al României să restituie, până în 23 martie, 27 de picturi semnate Corneliu Baba împrumutate la Timișoara. Contractul de împrumut era valabil din 2006, cu prelungire anuală, și conținea o clauză conform căreia trebuie expuse toate lucrările împrumutate. Nu comentăm de ce există această clauză, dar ea trebuie respectată, așa cum a și făcut-o MArT până în decembrie 2017. Atunci, Muzeul Național de Artă a fost înștiințat că patru lucrări, neexpuse, așa cum prevedea contractul, „rămân neidentificate deoarece sunt depozitate în arhiva de artă plastică a muzeului, aflată în acest moment sub sigiliu până la predarea gestiunii de la fostul conservator către o altă persoană”.

Situația era cauzată de o fostă gestionară care a plecat fără să predea gestiunea și care s-a și judecat cu muzeul. Între timp, la începutul lunii martie, reprezentanții MNAR au venit la Timișoara pentru a vedea lucrările. Cele 4 tablouri lipsă erau în depozitul sigilat. Fosta gestionară a pierdut procesul și ulterior lucrările au fost expuse în întregime, însă deja MArT fusese somat să le restituie. A ales să ignore somația. La începutul lunii aprilie, Muzeul Național de Artă decidea să apeleze la instanță. „Ne îndreptăm, în civil, împotriva Muzeului de Artă Timișoara și împotriva CJ Timiș, pentru nerespectarea temenilor contractuali și nerestituirea la timp a lucrărilor, cu penalități cerute zilnic (…) Nu vom stinge litigiul până când nu vom vedea lucrările la București. Nu dăm înapoi”, declara, pe 2 aprilie, pentru deBanat.ro, directorul adjunct al Muzeului Național de Artă, Octavian Boicescu.

Tablourile vor pleca miercuri, 25 aprilie, spre București. „Ca urmare a «competenței» managerului Victor Neumann, cele 27 de lucrări Corneliu Baba părăsesc, mâine, Timișoara. Miercuri, 25 aprilie, va sosi în Piața Unirii vehiculul special, blindat și însoțit de jandarmi pentru a prelua cele 27 de lucrări împrumutate de la Muzeul Național de Artă al României (…) «Mulțumim» tuturor celor au închis ochii la toate deciziile stupide și în afara legii ale actualului manager. Împreună, ați reușit”, sună anunțul făcut de administratorii paginii „Salvați Muzeul de Artă Timișoara.

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

2 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

2 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

3 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

4 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

4 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

4 ore ago