Categories: Social

Lecție de viață la Chefi la cuțite. Irina și Andrei Strătilă, doi nevăzători cu lipici în bucătărie

Irina și Andrei Strătilă, doi basarabeni pentru care Timișoara înseamnă acum acasă, au făcut senzație în ediția de luni seară a show-ului de televiziune „Chefi la cuțite”. Soț și soție, sunt amândoi nevăzători și au reușit să impresioneze exigentul juriu al concursului, trecând în faza următoare a acestuia.

Irina a avut probleme de vedere de la naștere, în timp ce Andrei și-a pierdut vederea din cauza unui accident rutier. Au fost colegi de școală generală și s-au reîntâlnit, printr-un fericit joc al sorții, mulți ani mai târziu. Sunt amândoi pasionați de „bucătăreală”, deși nu pot face acest lucru împreună. „Știu că Irina și-ar dori, dar încerc să o fac să înțeleagă că este mai sigur să gătim separat, ca să evităm posibilele accidentări”, explică Andrei. S-au înscris amândoi la „Chefi la cuțite”.

„Am terminat Facultatea de Drept, am terminat două mastere. Am profesat. Sunt din Chișinău și am lucrat la Banca Națională ca jurist. Acum lucrez la o firmă de competențe digitale pentru studenți. O să fim programatori. Trebuie să citesc, eu citesc foarte mult. Am un program pe calculator care mă ajută să fac tot, să vă scriu mailuri, să vă dau add pe Facebook. A trebuit să accept că sunt nevăzătoare. Mi-a trebuit mult timp, am avut puterea de a accepta să port bastonul și să cer ajutor. Am călătorit în Italia, Franța, Germania. Am învățat să gătesc din greșeli. De fiecare dată când m-am tăiat am tras o concluzie: «Eh, așa nu trebuie să țin cuțitul»”, a povestit Irina. Ea a pregătit pentru show-ul TV un desert care-i place foarte mult soțului ei, budincă de banane cu brânză de vaci. Juriul a fost impresionat de prestația ei… gastronomică, așa că a trimis-o în etapa următoare. „Eu sunt Florin. E mâna mea dreaptă, iar aici ai cuțitul. Ne-a plăcut foarte mult și am votat înainte să știm cine ești. Acum eu am emoții”, i-a spus chef Florin Dumitrescu.

„Am terminat Dreptul, am un ONG, cânt la tobe, învăț programare și îmi lansez o afacere online”, a declarat Andrei, întrebat cu ce se ocupă. A ales să prepare pentru a impresiona juriul cu o rețetă de coaste de porc marinate în cola și salată de conopidă crudă. „Coastele nu sunt un SF pentru mine, le gătim frecvent. Am uitat să pun câteva boabe de coriandru, nu a fost nimic în plus. Niște boia și miere, pentru un pic de culoare”, a spus el. Cu adevărat impresionat, Chef Scărlătescu i-a propus o colaborare. „Mi-ar face plăcere să lucrăm împreună. Am o colaborare la un restaurant în Timișoara și mi-ar plăcea să ne vedem în bucătărie”, i-a spus acesta. Și Andrei merge mai departe în concurs.

Mesajul Irinei și al lui Andrei? Simplu: „Luptăm pentru drepturile persoanelor cu deficiențe. Vrem să îi încurajăm să fie activi, să iasă din casă și să își obțină singuri drepturile”.

Share
Published by
Ioana Toma

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

3 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

3 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

8 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

9 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

10 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

11 ore ago