Primaria Timisoara, obligata sa plateasca unei firme 1,2 milioane de euro, pe care trebuie sa-i ia de la… Colterm

Primăria Timișoara a pierdut un proces deschis în 2015 și va trebui să plătească uneia dintre firmele abonate la contracte pe bani publici în fosta administrație peste 1,2 milioane de euro. Partea proastă este că va trebui să primească banii de la Colterm, beneficiarul proiectului pentru care se cere achitarea unor cheltuieli suplimentare.

În 2011, Primăria Timișoara, condusă la acea vreme de Gheorghe Ciuhandu, anunța începerea unui proiect de retehnologizare a sistemului centralizat de termoficare, în valoare de peste 255 de milioane de lei (fără TVA), din care aproximativ 118 milioane de lei reprezintă fonduri nerambursabile, 106 milioane de lei bani de la bugetul de stat şi 29 de milioane de lei de la bugetul local. Acesta viza retehnologizarea a două cazane de apă fierbinte de la CET Centru şi trei cazane de abur de la CET Sud, montarea unei instalaţii nouă de desulfurare la CET Sud şi retehnologizarea pompelor de transport de la CET Centru şi CET Sud. Lucrările au fost scoase la licitație, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai mic. Atunci a câștigat la licitație retehnologizarea cazanelor de abur de la CET Sud societatea Romenergo, fondată de Gheorghe Bîlteanu, administrator al SIF Muntenia, tatăl lui Dragoş Bâlteanu, directorul SIF Banat –Crişana, cercetat şi reţinut într-un dosar în care a fost acuzat de manipularea pieţei de capital.

În 2015 însă, Romenergo a dat în judecată Primăria Timișoara, cerând achitarea unor lucrări suplimentare realizate în cadrul acestui proiect. Abia acum o instanță a emis prima sentință. Astfel, „obligă pârâtul Municipiul Timişoara, prin Primar, la plata către reclamantă a sumei de 4.757.089,17 lei, la care se adaugă TVA, reprezentând contravaloarea lucrărilor suplimentare efectuate de reclamantă în temeiul Contractului de lucrări nr. 221/6.12.2011, la plata dobânzii moratorii aferente acestei sume, în cuantum de 109.068,49 lei, calculată de la data scadenţei şi până la 9.07.2015 (data introducerii acţiunii), precum şi în continuare, până la achitarea integrală a debitului principalAdmite cererea de chemare în garanţie, formulată de pârâtul Municipiul Timişoara, prin Primar (…) Obligă chemata în garanţie SC Colterm SA la plata către pârâtul Municipiul Timişoara, prin Primar, a sumei de 4.757.089,17 lei, la care se adaugă TVA, reprezentând contravaloarea lucrărilor suplimentare efectuate de reclamantă”.

Recapitulăm. Primăria Timișoara trebuie să achite către Romenergo suma de 5,6 milioane de lei, pe care însă trebuie s-o primească de la… Colterm. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată. Ea pică însă într-un moment extrem de prost, în condițiile în care Colterm are o situație financiară deloc confortabilă. Recent, PMT a fost dată în judecată, tot pentru refuzul plății unor lucrări suplimentare, de către compania care reabilitează tramvaiele, care solicită, pentru 16 vagoane, suma de peste 3,5 milioane de lei, contravaloarea unor operațiuni efectuate, deși nu erau prevăzute în contract, pentru siguranța călătorilor, așa după cum precizează reclamanta Electroputere VFU Pașcani. Ar mai trebui precizat că Romenergo a fost una dintre firmele „abonate” la contracte cu Primăria Timișoara în perioada 2006-2011, când a câștigat lucrări de aproximativ 16 milioane de euro.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

30 de minute ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

6 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

6 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

7 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

8 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

9 ore ago