Credeți că ați putea sta doi ani fără să faceți ce vi se cere la serviciu? Dacă nu lucrați în Primăria Timișoara, probabil că nu. Acolo se poate însă, și recunoaște chiar Nicolae Robu, care spune că de doi ani le cere subordonaților săi un proiect pentru reabilitarea Primăriei Vechi. Între timp, în curtea acesteia a început să cadă tencuiala.
Este una dintre clădirile reprezentative ale Timișoarei și pe dinafară mai arată cum mai arată, însă în curtea interioară ai toate șansele să… te mănânce șerpii. Asta, dacă nu-ți cade în cap ceva mortar! Se întâmplă la Primăria Veche, în Piața Libertății, unde, săptămâna trecută, o persoană a ajuns la spital, din fericire nu în stare gravă, fiind lovită de bucăți de tencuială. Imobilul în care își desfășoară activitatea Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest aparține Primăriei Timișoara, care n-a făcut decât unele intervenții la acoperiș și a zugrăvit holurile și unele săli. Acum, primarul spune că reprezentanții facultății nu au anunțat cât de gravă este situația în curtea interioară. „Din păcate, lucrurile stau așa cum stau, utilizatorii nu ne-au semnalat, asta e realitatea, că trebuie să intervenim acolo. Nu există niciun document. Am cerut să se verifice dacă existe sesizări oficiale că trebuie să se intervină și trebuie să fim mulțumiți că nu a fost nimeni accidentat grav. Se puteau întâmpla nenorociri. S-a intervenit, cred că s-au montat plase și va fi dată jos absolut toată tencuiala. Toată clădirea aceea, Primăria Veche, cum îi spunem, o să intre în reabilitare”, a declarat Nicolae Robu.
Ceea ce vedeți realizat în oraș nu s-a făcut așa, de la sine. Împing lucrurile pe fiecare proiect și concep tot felul de template-uri de raportare, ca să pot monitoriza. Îmi pun consilierii, Cătălin Iapă nu face față singur, să mai meargă între intervalele dintre intervențiile mele, care sunt săptămânale. Să meargă peste aparatul de specialitate și să spună «Domnul primar m-a trimis să vedem cum stăm cu proiectul cutare».
Primarul Nicolae Robu
Primarul Timișoarei vorbește de câțiva ani despre reabilitarea clădirii. La începutul lui 2018, când a trebuit să se mute Direcția Agricolă, edilul explica de ce este necesară aceasta. „Nu este normal să ținem acea clădire ocupată cu servicii de genul acesta. O să dăm spațiu mai mult Facultății de Muzică și Artă Teatrală a UVT. Avem în vedere o reabilitare a acestei clădiri. Nu știu dacă în acest an, dar este una dintre prioritățile noastre.”, spunea Robu. La cum arată lucrurile, sigur n-o să se întâmple prea curând așa ceva, pentru că, admite edilul, nici măcar nu există un proiect! Asta, fiindcă angajații primăriei lucrează într-un ritm propriu și nu se grăbesc! „Sunt nemulțumit, cer de vreo doi ani cel puțin să se genereze un proiect pentru reabilitarea acelei clădiri. Totul trebuie reabilitat acolo. O să mă ocup personal. Angajații primăriei trebuie să facă acel proiect. Personal, urmăresc sute de proiecte, că nu se fac lucrurile singure (…) Oamenii au cu totul și cu totul alte obiceiuri decât s-ar potrivi cu stilul meu de lucru. Eu vin mereu cu abordare în forță. Am o istorie, sunt credibil pentru că în urma mea la Politehnică au rămas foarte multe lucruri pe care le știe toată comunitatea academică și multe se văd și în oraș. Tot cu implicarea mea s-au făcut, pentru că altfel se făceau la Sfântul Așteaptă, cu mentalitățile unora de la noi, de a lăsa lucrurile în voia soartei, de a nu pune suflet în ceea ce fac”, a mai declarat Robu.
În urma cuceririi habsburgice a Timişoarei, coloniştii germani, care au obţinut dreptul exclusiv de a locui în Cetate, cer autorităţilor o primărie a lor. Astfel, între anii 1731 și 1734 este construit edificiul primăriei, pe locul unde înainte de 1716 ar fi fost o baie turcească. Astfel, în dreapta intrării se află o inscripţie în limba arabă pe o tablă de marmură ce conţine următoarele: Anul ridicării acestei băi, din timpul de groază sub Ibrahim Ehan, Hedşa 1053 (…) Clădirea este structurată pe trei niveluri: un parter înalt şi două etaje. Deasupra porţii monumentale se află un balcon şi patru ferestre arcuite ce se desfăşoară pe cele două etaje. Suprafaţa clădirii este întreruptă de numeroase casete delimitate de pilaştri, fiecare casetă conţinând două ferestre dispuse pe vertical. (N. Ilieșiu, Timișoara, monografie istorică)
UPDATE: Reprezentanții UVT îl contrazic, cu documente, pe primarul Nicolae Robu. Edilul susținea că, oficial, nu s-a făcut nicio sesizare referitoare la Primărie Veche. Există însă la PMT trei adrese pe această temă, din care ultima a fost trimisă după incidentul înregistrat în curtea interioară. „Prin contractul de comodat semnat în 2015 între Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) și Primăria Municipiului Timișoara (PMT), Primăria se obligă «să execute lucrările de reparații curente sau capitale în ce privește fundația, acoperișul, zidul exterior (tencuiala), ușa de acces, ferestrele». Universitatea a înștiințat PMT în repetate rânduri în ceea ce privește starea clădirii, încă din 2015, de la preluarea acesteia prin contract de comodat. Astfel, au fost trimise următoarele adrese (nr. înregistrare la PMT): CM2015-000885 din 09.12.2015, CM2016-000286 din 01.03.2016 și SC2018-007316 din 28.03.2018 Astfel, având în vedere cele enunțate mai sus, considerăm inutilă orice discuție cu privire la necunoașterea situației la nivelul serviciilor abilitate din cadrul PMT”, au transmis cei de la universitate.
Timișoara va găzdui, la mijlocul lunii viitoare, în organizarea primăriei, dezbaterea „35 ani de libertate…
Marţi, 19 noiembrie, vor avea loc mai multe întreruperi ale serviciilor furnizate de Colterm, acestea…
Luni seara, după orele 18, ISU Timiș a fost anunțat despre producerea unui accident între…
Deputatul USR de Timiş, Cătlin Drulă, s-a dezlănţuit la adresa liderilor PSD, pe marginea scandalului…
Judecătoria Sânnicolau Mare a validat mandatele celor şase consilieri locali din partea PNL pe care…
Deputatul PNL de Timiş Cosmin Şandru afirmă că un preşedinte al României precum Marcel Ciolacu…