Categories: Klaus Vaterland

Sunt fericit! Primăria Timișoara este condusă de un „ficus” care nu încalcă legea

Când Primăria Timișoara a fost poate singura unitate administrativă din țară implicată în fotbal blocată în instanță de Curtea de Conturi am zis că ni se face o nedreptate tipică birocrației din România. Vedeam cum echipe din prima ligă de fotbal concurau în aceeași competiție, pompau bani publici fără să-i deranjeze nimeni, iar tu, Timișoara, erai și cu interdicția pusă, și umilită de media centrală pentru neimplicarea financiară într-o activitate pe care o patronezi de bună voie, organizată într-un cadru juridic legal 100%. Pentru că mai multe primării au început să aibă rețineri la finanțare, după modelul Robu, o ordonață a Guvernului Grindeanu a modificat legea ca să se poată băga bani inclusiv de către administrația publică locală. Atunci a venit Consiliul Concurenței și povestea s-a repetat pentru Timișoara.

Numai noi n-am avut voie, iar ceilalți participau la o competiție inegală cu Timișoara. Ca ironia să fie și mai tăioasă, Federația Română de Fotbal a anunțat recent că, la inițiativa președintelui Burleanu, Parlamentul României a votat și validat ordonanța Grindeanu, iar șeful statului, Klaus Iohannis, a promulgat legea. Deci se poate, e motiv de bucurie, căci altfel Burleanu nu venea cu știrea asta să se laude înainte de campania de alegeri la FRF. Timișoara a rămas însă pe baricadă. Niciun ban nu merge către Poli patronată de primărie, în primul rând pentru că edilul Robu nu e convins nici acum că are voie, iar niște juriști îi întăresc, poate la mișto, aceste îndoieli.

Stupidul situației a îndepărtat lumea de fenomen. Nici nu mai știm de ce nu se poate la Timișoara, pentru că legea e neiertătoare numai cu noi sau pentru că primarul Robu e îngrămădit cum nu s-a mai văzut în administrația locală? Ca microbist și iubitor de Poli (nu mai contează care), povestea nici nu mai are sens. Echipa se duce în cap, iar finanțarea, și dacă ar fi legală, a devenit inutilă. Însă într-o altă speță treburile supără. Deratizarea și dezinsecția nu se fac în Timișoara după aproape cinci ani. Cât a fost blocată alegerea prestatorului, pe motiv de litigiu în instanță pe tema licitației, municipalitatea avea o scuză. Contestația a fost respinsă în instanță și un contract se poate face punctual până la o nouă licitație. Asta spune și edilul Robu, și „vicele” Imre, însă se pare că nu dumnealor conduc primăria. Angajații din direcțiile de resort nu sunt de acord, ce falusul lor?!

Numai că, în alte primării timișene, pe modelul inegalității din fotbal, angajații semnează documentația pentru încheierea unui contract cu Consiliul Județean Timiș, pentru prestarea de servicii în domeniul dezinsecției, cu avionul utilitar al firmei administrației județene, entitate tot publică, cum tot publice sunt și primăriile de orașe și comune care nu trăiesc dramele lui Nicolae Robu în fața angajaților și a legilor de nedescifrat. Chiar dacă problema e în curs de rezolvare, printr-un contract punctual cu o firmă privată, problema a fost ridicată, spaimele și neputințele edilului au fost evidențiate, de altfel ca și întrebarea justă: noi ce alegem când alegem un primar? Alegem un om cinstit, bun, înțeleg. N-am vrea să alegem tot felul de penali cum îi vedem pretutindeni în administrație. Dar oare e suficient să aleg un om cinstit? Pot pune un ficus în biroul primarului Timișoarei, gândind că săraca plantă nu va lua șpagă și întotdeauna va respecta legea?

Nu fac teoria aia aldisto-pesedistă a gospodarilor care fac treabă și să ne mai lase ăia cu legea! Că lupta împotriva corupției nu ține de foame și nici ca soluție anti-țânțari sau pro-fotbal. Știm ce ascunde o astfel de atitudine și de ce se bucură „gospodarii” ăștia de modificarea legilor justiției și a codurilor penale. OK, dar noi avem un „ficus” care se laudă că are curaj să pună în execuție proiecte, să facă poduri și pasaje, neînfricat că va fi înjurat de populație pentru deranjul provocat. Numai că acest om devine un „ficus” cu pampers în chilot când un angajat are chef să facă mișto de el sau când instituțiile de control ale statului își propun să facă experimente cu Timișoara. Știu, domnule Robu, dumneavoastră nu vă veți lăsa convins de mine sau alții să încalcați legea, dar peste doi ani de ce aș mai alege un „ficus” care știe frumos să plângă?

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

20 decembrie 1989. Ziua în care Timişoara s-a declarat liberă de comunism

Ziua de 20 decembrie va rămâne pentru totdeauna în istorie drept ziua în care Timișoara…

O oră ago

Concert de colinde, sâmbătă, la Jebel

Duminică, 21 decembrie, de la ora 18.00, la Casa Naţională “Efta Botoca” din Jebel va…

O oră ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 20 decembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.12.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago

E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO

Proiectul de reabilitare a Gării de Nord Timișoara a ajuns într-un nou stadiu, piațeta din…

13 ore ago

O lumânare aprinsă a creat haos într-un bloc din Timișoara

Joi, 19 decembrie, în jurul orei 17:45, ISU Timiș a fost anunțat despre producerea unui…

13 ore ago

Proiectul taxelor și impozitelor pe 2025 a picat la votul din Consiliul Local!

Mult disputatul proiect al taxelor și impozitelor la nivel maxim permis de legislația fiscală, pentru…

13 ore ago