Categories: Social

Traditii si superstitii de Vinerea Mare

Vinerea Mare este zi de mare doliu pentru creştini, pentru că, în această zi, a fost răstignit şi a murit Hristos. Nu se oficiază liturghia, considerată jertfa nesângeroasă a Mântuitorului, în chipul pâinii şi al vinului, iar cele două jerfe nu pot fi făcute în aceeaşi zi. Seara este oficiată denia Prohodului.

I se spune şi Vinerea Seacă, pentru că, aşa cum spune tradiţia populară, se ţine post negru, iar seara, la Denia Prohodului Domnului, se ia anafură de la biserică. După cântarea Prohodului se înconjoară de trei ori biserica de tot soborul, cu Sfântul Epitaf, care apoi eşte asezat pe masa din mijlocul bisericii. În zorii zilei de Înviere, Epitaful este dus în sfântul altar, unde rămâne până în miercurea dinaintea Înălţării Domnului. Se spune că pe aceia care trec de trei ori pe sub Sfântul Aer nu-i dor capul, mijlocul şi şalele în cursul anului, iar dacă îşi şterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi. La terminarea slujbei Prohodului, femeile merg la morminte, aprind lumânări şi-şi jelesc morţii. La sfârşitul slujbei, era obiceiul ca preotul să împartă florile aduse, care erau considerate a fi bune de leac. În trecut, oamenii plecau spre casele lor cu lumânările aprinse, ca să afle şi morţii de venirea zilelor mari. Ocoleau casa de trei ori, se închinau, făceau o cruce cu lumânarea aprinsă şi păstrau lumânarea pentru vremuri de primejdie.

În popor se crede că dacă plouă în Vinerea Mare anul va fi mănos. Femeile nu coc pâine sau altceva, să nu ardă mâinile Maicii Domnului, nu cos, ca să nu orbească, nu ţes, nu torc, nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri; afumă casa cu tămâie, înconjurand-o de trei ori, pentru ca gângăniile să nu se apropie de casă şi de pomi. Se spune, de asemenea, că dacă te tunzi în Vinerea Mare, nu vei mai suferi de dureri de cap sau de dinți vreme de un an. În această zi nu este recomandat nici să semeni, nici să înfigi vreun fier în pământ, fie el plug, sapă sau hârleț. În Vinerea Mare nu se taie animale și nu se lucrează cu lemn, cuie sau ciocan. (sursa: crestinortodox.ro)

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 9 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 09.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

18 minute ago

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

15 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

15 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

16 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

17 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

17 ore ago