La 50 de zile după Învierea Domnului se celebrează Pogorârea Duhului Sfânt, numită în popor Rusaliile. Numele sărbătorii de Rusalii vine de la Rosalia, sărbătoarea romană a trandafirilor sau rozelor, peste care se suprapune sărbătoarea creștină, ce în vechime era închinată și strămoșilor. Odată cu această sărbătoare se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea…
Sărbătoarea de Buna Vestire. Tradiţii şi obiceiuri
Ziua de Buna Vestire numită și Blagoveștenie se sărbătorește în fiecare an pe 25 martie, fiind prima mare sărbătoare dedicată Maicii Domnului atestată în documente. Buna Vestire amintește de momentul în care Sfântul Arhanghel Gavril i-a vestit Fecioarei Maria că va naște și va fi mama Fiului lui Dumnezeu. Buna Vestire este una dintre cele…
Obiceiurile de Anul Nou ale altor țări
Sărbătoarea Anului Nou deține recordul pentru cea mai mare vechime. Babilonienii sărbătoreau noul an încă de acum 6000 de ani, la prima lună nouă de după solstițiu. Festivalul dura 11 zile, în fiecare zi desfășurându-se diverse activități. Apoi oamenii, ca și acum, își stabileau scopuri pentru noul an, relatează Agerpres. Un obicei des întâlnit la…
Revelion: tradiții, obiceiuri și superstiții în 31 decembrie 2021 și 1 ianuarie
După perioada Crăciunului, care este dominată de colinde, Anul Nou 2022 este marcat de tradiții și obiceiuri foarte puternice. Cum era de așteptat, Revelionul 2022 vine și cu o mulțime de superstiții, care sunt musai de respectat. Anul Nou, care în popor este cunoscut și sub numele de Sânvasâiu sau Crăciunul Mic, este o sărbătoare…
Ajunul Crăciunului: Tradiții, obiceiuri și superstiții românești și străine
Ziua de Ajun este celebrată în data de 24 decembrie. Aceasta este o zi încărcată de tradiții, obiceiuri și superstiții, atât în lumea ortodoxă, cât și în cea catolică. Ajunul Crăciunului are numeroase tradiții și obiceiuri în toate colțurile lumii. Poate că cel mai popular obicei este este mersul la biserică pentru a sărbători Nașterea…
O nouă ediție a Festivalului de datini, colinde și obiceiuri de iarnă va avea loc la Giarmata
Aflat la a XI-a ediție, Festivalul de datini, colinde și obiceiuri de Iarnă, organizat de Asociația Culturală „Pro Datina” se va desfășura în perioada 9-11 decembrie pe scena Târgului de Crăciun din Giarmata. Programul este următorul: Joi, 9 decembrie, de la ora 18:00 Școala de Arte Timișoara, clasa Raluca Stanca, Ansamblul Cununa – Agnita, Sibiu,…
Tradiții și obiceiuri de Paști
Sărbătoarea Sfintelor Paști este marcată de primenirea caselor și gospodăriilor, de slujbe speciale săvârșite în cadrul Bisericilor Ortodoxe, dar și de preparate tradiționale românești. Simbolistica ouălor de Paști trebuie căutată înainte de nașterea lui Hristos, în timpuri străvechi. Oul era dat în dar, fiind considerat simbol al echilibrului, creației, fecundității, simbol al vieții și al…
Traditii si superstitii de Vinerea Mare
Vinerea Mare este zi de mare doliu pentru creştini, pentru că, în această zi, a fost răstignit şi a murit Hristos. Nu se oficiază liturghia, considerată jertfa nesângeroasă a Mântuitorului, în chipul pâinii şi al vinului, iar cele două jerfe nu pot fi făcute în aceeaşi zi. Seara este oficiată denia Prohodului.
Vinerea Mare, traditii si superstitii
Vinerea Mare, ultima vineri din postul Paștelui, este zi de mare doliu în creștinătate, pentru că în această zi a fost răstignit și a murit Isus Hristos. E zi de post negru, iar seara se oficiază denia Prohodului Domnului. În popor sunt o mulțime de superstiții și tradiții legate de această zi.
De Revelion, romanii prefera sa stea acasa si sa se uite la televizor
Ce au în comun românii și cehii în noaptea de Revelion? De exemplu, uitatul la televizor, care pare să fie îndeletnicirea lor preferată la trecerea dintre ani. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de E.ON în opt ţări europene.
Craciunul in lume: obiceiurile sunt diferite, bucuria e aceeasi peste tot
Fiecare țară sărbătorește în felul ei Crăciunul. Fiecare popor are mâncarea sa specifică, tradițiile și obiceiurile sale, iar Moș Crăciun are multe alte denumiri. Toți au însă în comun bucuria de a sărbători alături de familiile lor acest moment special, atât de așteptat tot anul.
Adormirea Maicii Domnului, Santamaria Mare
Adormirea Maicii Domnului, Sântămaria Mare, prăznuită deopotrivă de ortodocși și catolici pe 15 august, marchează trecerea de la vară la toamnă. În Apus i se spune Înălţarea cu trupul la cer a Maicii Domnului și amintește de ziua în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit. Nu sunt cunoscute însă nici anul, nici ziua când „a adormit Sfânta Fecioară”.