Sărbătoarea Sfintelor Paști este marcată de primenirea caselor și gospodăriilor, de slujbe speciale săvârșite în cadrul Bisericilor Ortodoxe, dar și de preparate tradiționale românești. Simbolistica ouălor de Paști trebuie căutată înainte de nașterea lui Hristos, în timpuri străvechi. Oul era dat în dar, fiind considerat simbol al echilibrului, creației, fecundității, simbol al vieții și al…
Traditii si superstitii de Vinerea Mare
Vinerea Mare este zi de mare doliu pentru creştini, pentru că, în această zi, a fost răstignit şi a murit Hristos. Nu se oficiază liturghia, considerată jertfa nesângeroasă a Mântuitorului, în chipul pâinii şi al vinului, iar cele două jerfe nu pot fi făcute în aceeaşi zi. Seara este oficiată denia Prohodului.
Vinerea Mare, traditii si superstitii
Vinerea Mare, ultima vineri din postul Paștelui, este zi de mare doliu în creștinătate, pentru că în această zi a fost răstignit și a murit Isus Hristos. E zi de post negru, iar seara se oficiază denia Prohodului Domnului. În popor sunt o mulțime de superstiții și tradiții legate de această zi.
De Revelion, romanii prefera sa stea acasa si sa se uite la televizor
Ce au în comun românii și cehii în noaptea de Revelion? De exemplu, uitatul la televizor, care pare să fie îndeletnicirea lor preferată la trecerea dintre ani. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de E.ON în opt ţări europene.
Craciunul in lume: obiceiurile sunt diferite, bucuria e aceeasi peste tot
Fiecare țară sărbătorește în felul ei Crăciunul. Fiecare popor are mâncarea sa specifică, tradițiile și obiceiurile sale, iar Moș Crăciun are multe alte denumiri. Toți au însă în comun bucuria de a sărbători alături de familiile lor acest moment special, atât de așteptat tot anul.
Adormirea Maicii Domnului, Santamaria Mare
Adormirea Maicii Domnului, Sântămaria Mare, prăznuită deopotrivă de ortodocși și catolici pe 15 august, marchează trecerea de la vară la toamnă. În Apus i se spune Înălţarea cu trupul la cer a Maicii Domnului și amintește de ziua în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit. Nu sunt cunoscute însă nici anul, nici ziua când „a adormit Sfânta Fecioară”.