Categories: Social

Tupeu a la Posta Romana: In loc sa repare palatul din centrul Timisoarei, a montat placute sa-i anunte pe oameni ca pot fi raniti!

S-a găsit soluția pentru Palatul Poștelor, un imobil monumental din centrul Timișoarei, finalizat în 1913 și aflat într-o stare nu prea bună. Nu, nu vă imaginați că Poșta Română începe cumva să repare clădirea de pe care tencuiala cade de multă vreme! A montat pur și simplu plăcuțe ca să-i avertizeze pe trecători că ar putea fi răniți. UPDATE: Conform directorului Poștei Române, din septembrie 2017, clădirea a fost predată constructorului care face reabilitarea.

Palatul Poștelor și Telecomunicațiilor – Poșta Mare, cum este cunoscut de timișoreni – este unul dintre cele mai frumoase imobile din orașul de pe Bega. Clădirea de cinci etaje aflată acum în proprietatea Poștei Române a fost terminată în 1913 și, de-a lungul vremii, a găzduit instituţii de învăţământ importante. În 1923 a fost creată Şcoala Superioară de Poştă şi Telecomunicaţii Timişoara, după modelul celei de la Paris. Aceasta a funcţionat până în 1940. Din 1941, au funcţionat aici Facultatea de Construcţii din Timişoara şi Facultatea de Geografie din Cluj, nevoită să se mute în Banat, din cauza războiului. Până în 2013 aici și-a avut „casa” Grupul Şcolar de Poştă şi Telecomunicaţii. Printre cele aproape 300 de încăperi ale impozantului palat se găsește și o sală de evenimente cu o capacitate de 150 de locuri, foarte frumoasă, dar deteriorată în prezent, din cauza vremii și a nepăsării. În ultimele două decenii, aici nu s-a investit aproape nimic în renovare și reabilitare.

În vara lui 2015, ministrul Comunicațiilor de la acea vreme, Sorin Grindeanu, anunța că lucrurile se vor schimba. „În perioada următoare, la Timișoara începe refacerea clădirii Poștei Mari. Compania națională a alocat 1,5 milioane de euro pentru lucrări. Nu cred că ne face cinste ca și clădire și ca aspect în acest moment. Se repară acoperisul, fațada, geamurile… E o clădire emblematică pentru noi și mă bucur că s-au gasit resursele necesare să se dea această sumă către Timișoara”, declara Grindeanu. De la vorbe la fapte e însă o cale extrem de lungă, spune o vorbă românească. S-a văzut și în cazul Poștei Mari, unde cele 1,5 milioane de euro pentru reabilitare au fost sublime, dar… inexistente. În ultimii ani, bucăți de tencuială sau țigle au căzut frecvent de pe clădirea în jurul căreia a apărut foarte des celebra bandă galbenă care ține la distanță trecătorii. Promisiuni de reparații au tot fost, dar au rămas exact așa: în stadiul de promisiuni. Acum, Oficiul Județean de Poștă Timiș, condus de consilierul județean PSD Nicolaie Avram a decis să-i atenționeze oficial și vizibil pe pietoni. Astfel, în stânga și în dreapta intrării principale au fost montate pe ziduri plăcuțe pe care scrie „Atenție, cade tencuiala”, respectiv „Atenție, cad țigle”. Oamenii trec, se uită și dau din cap a pagubă. Altfel, oare există autorizație pentru montarea de plăcuțe pe o clădire din zona istorică a Timișoarei?
UPDATE: Directorul Oficiul Județean de Poștă susține că șantierul a început în toamna lui 2017. „În calitate de director al Oficiului Județean de Poștă Timiș am predat amplasamentul clădirii în septembrie 2017 și are ca timp de execuție 2 ani de la data predării amplasamentului adică septembrie 2019 finalizarea clădirii adică fațada, tâmplărie și acoperiș. Poșta Română respectă și va respecta promisiunile, în special acela de a avea în 2019 Timișoara cea mai frumoasă clădire”, a precizat Nicolaie Avram. Conform acestuia, plăcuțele avertizoare au fost amplasate de firma constructoare.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

3 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

5 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

5 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

8 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

8 ore ago

Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare

Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei…

8 ore ago