Categories: Cultura

FEST-FDR a scos teatrul printre oameni: nouă zile, 24 de spectacole, 10.000 de spectatori / FOTO

A căzut cortina peste FEST-FDR, iar în spatele ei rămân, statistic vorbind, 24 de spectacole, înăuntru și afară, la care au asistat în jur de 10.000 de oameni. E semn că Timișoara iubește teatrul și se bucură de fiecare dată de el.

În cele nouă zile de spectacol ale FEST-FDR, Teatrul Național din Timișoara a împărtășit idei, emoții, întrebări, experiențe cu publicul său fidel, dar, în egală măsură, cu un public nou. Cu toții au devenit parte a acestei călătorii care a adus împreună artiști și spectatori, povești și întâmplări, zile și nopți de teatru, de dans, de muzică. Tema acestei ediții a provocat atât artiștii, cât și spectatorii. Involuție – Revoluție – Evoluție sunt concepte care marchează felul în care societatea și, implicit, teatrul modelează realitatea și construiesc viitorul.

Secțiunea FDR, în selecția teatrologului Oana Borș, a reunit 10 spectacole pe texte de autori români contemporani – Mihaela Michailov, Luminița Țâcu, Alexandru Popa, Csaba Székely, Bogdan Theodor Olteanu, Ada Lupu, George Ștefan, Daniel Chirilă. Secțiunea FEST a adus la Timișoara o serie de 14 spectacole de teatru, de teatru-dans, de balet contemporan și de muzică, construind o panoramă a teatrului și a artelor spectacolului la nivel european: regizorii Milo Rau și Luk Perceval, teatrul Schaubühne din Berlin, Thalia din Hamburg, sau cel din Gent (Belgia), coregrafi care și-au pus amprenta asupra dansului contemporan european – Pál Frenak, Gigi Căciuleanu sau Brahim Bouchelagem, nume majore ale teatrului românesc – Marcel Iureș, Florin Piersic jr., Maia Morgenstern, forme inedite ale spectacolului de stradă: teatru acrobatic cu compania eVenti verticali, teatru cu păpuși în mărime naturală cu Lightwave Theatre Company, dar și cea mai recentă producție a Teatrului Masca.

Festivalul organizat de Teatrul Național din Timișoara a însumat 24 de spectacole, în cele trei săli ale teatrului, în Piața Victoriei sau în Parcul Civic. Au asistat la aceste evenimente aproximativ 10.000 de spectatori, ceea ce face ca TNTm să demonstreze, încă o dată, cât de importantă este contribuția sa la construirea Timișoarei ca inimă a teatrului românesc și ca oraș reprezentativ pentru cultura europeană.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

55 de minute ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

2 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

2 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

4 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

4 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

5 ore ago