Categories: Klaus Vaterland

Mulțumim din inimă partidului! Cum a dat PSD gaura prin macaroană

Făcând un inventar al motivelor pentru care noi, timișorenii, ar trebui să-i mulțumim PSD, chiar nu mi-a trecut prin cap chestia cu Bega navigabilă. Da, mă gândeam că putem mulțumi partidului pentru că suntem penultima, dacă nu ultima, țară din Europa din toate punctele de vedere. Că ne-am mâncat unii tinerețile văzând cum din gara istoriei postdecembriste au plecat unul după altul trenurile pierdute de România, că suntem printre cele mai corupte țări și facem eforturi să fie mai rău, că trăim dintr-un buget național la care contribuim numai unii, iar ceilalți, șmecherii, nu au nicio treabă, că sănătatea și educația sunt indiscutabil cele mai ineficiente din UE și câte altele. Dar de Bega navigabilă nici nu mi-a trecut prin minte. Dar am aflat de la deputatul Alfred Simonis, în interviurile pressalert, că „este meritul PSD și al membrilor Comisiei pentru Transporturi” faptul că barierele de ordin juridic vor fi ridicate pentru ca autoritățile locale să poată organiza transportul public pe Bega.

„Robu poate să-mi mulțumească și mie, o spun cu modestie. El habar nu are ce se discută la București. Există foarte multe probleme care țin de incapacitatea dânsului de a manageria un oraș de talia Timișoarei”, a spus Simonis, adăugând că „primarul ar trebui să fie recunoscător Guvernului PSD că Timișoara nu va pierde acești bani”. De aici ce putem înțelege? Că Timișoara nu pierde datorită PSD banii europeni cheltuiți într-un proiect destinat să readucă Bega la stadiul de canal navigabil. Că Timișoara e Nicolae Robu și că putem cu toții să le mulțumim pesediștilor pentru… pentru ce? Că au adaptat legislația la nevoile unui mare oraș al României? Scrie undeva în fișa postului lor de guvernanți că asta o fac în timpul liber, pe banii lor? Nu cumva e treaba lor asta, să dea ordonanțe de guvern la guvern, iar la parlament să facă legi? Atunci de ce trebuie Robu să le mulțumească în numele meu și al altor sute de mii de cetățeni?

Poate că Nicolae Robu are multe stoluri de privighetori după el, asta e de discutat și nu acum. Însă dincolo de greșelile lui, eu chiar aștept de la un guvern să facă ceva banal pentru Timișoara, pentru țară, fără să dea drumul la focul de artificii. Când au făcut toate șmecheriile la Belina, pentru a rezolva un om, nu un oraș, atunci au făcut-o în tăcere și foarte repede, nu tot amânându-ne ani de zile. Dar haideți să ne imaginăm că Bucureștiul ar fi avut nevoie de schimbarea a trei rânduri dintr-o lege ca să rezolve unul dintre proiecte. În câte zile, ore, ar fi rezolvat PSD la presiunile primarului Firea respectiva problemă? Timișoara? Da, e luată la mișto din cauza lui Robu, dar Robu n-a fost primar întotdeauna. Înainte de ce era luată la mișto, domnișorule Simonis? Și de PSD, și de PNL, și de CDR ori PD?

La urma urmelor, ce am cerut? Metrou? Nu. Stadion? Nu. Centură? Nu. Ci doar ceva ce a mai fost. Aș vrea pe această cale să mulțumesc PSD pentru că în 1728, împreună cu contele Mercy, a făcut posibilă apariția Canalului Bega. Că în 1752 în cartierul Iosefin exista deja Portul Timișoara, cu 563 ambarcațiuni care transportau 20.000 de tone lunar. Că prin grija partidului lui Simonis și Pau, în 1869 pe Canalul Bega s-au făcut primele curse de pasageri, Timișoara devenind primul oraș din actuala Românie care utilizează un astfel de transport în comun – mult înainte de Nicolae Robu – atingând un vârf de 500.000 de pasageri în 1944. Că până în 1967 târgoveții își aduceau legumele și cerealele la piață în Timișoara, iar navetiștii din Otelec și Uivar ajungeau astfel la muncă pe platforma Solventul. Pentru toate acestea mulțumim PSD. Și să vedeți ce-o să le mai mulțumim la alegerile din 2020, dacă nu stabilesc ei scorul dinainte.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

17 minute ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

31 de minute ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

57 de minute ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

2 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

2 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

2 ore ago