Dacă ați văzut în ultimele zile și v-ați mirat de obiectul fixat în șuruburi la capătul dinspre catedrală al Podului Traian, să știți că aceleași sentimente i-au încercat și pe reprezentanții Primăriei Timișoara. Aceștia au ajuns la concluzia că nu are autorizație și va fi demontat. El face parte însă dintr-un proiect artistic al sculptorului Bogdan Rața.
Pietonii și bicicliștii care au avut drum în ultimele două zile pe Podul Traian au stat și s-au minunat, preț de câteva secunde, în fața ciudățeniei cocoțate pe trei picioare, prinse în șuruburi în asfalt. Par a fi două siluete prinse într-o îmbrățișare stranie, dar nimeni nu poate spune exact ce reprezintă. „Lucrarea” este gri închis, aproape neagră, și ar putea fi o operă de artă. Am încercat să aflăm de la Primăria Timișoara dacă nu cumva ea este parte a unui proiect artistic mai puțin obișnuit, însă întrebarea noastră n-a stârnit decât mirare. Asta, pentru că în instituția de pe CD Loga nu se știe nimic despre un astfel de proiect. „Nu există autorizație pentru amplasarea unui astfel de obiect pe Podul Traian. Comisia de Ordine Publică nu a autorizat așa ceva și, de altfel, nici nu ar fi autorizat amplasarea. Nu autorizăm decât obiecte de mobilier stradal, nicidecum fixarea lor în asfalt. Poliția Locală va încerca să-i identifice pe cei care au pus acel obiect pe pod, vor fi studiate și imaginile surprinse de camerele din sistemul de management al traficului, poate «bat» în acel loc. Oricum, urmează să-l demontăm”, a declarat, pentru deBanat.ro, administratorul public Robert Kristof.
Și totuși… Lucrarea face parte din proiectul „Perspective Shift”, semnat de sculptorul Bogdan Rața și desfășurat sub „umbrela” Fundației Calina. „Expoziția este o răsturnare a experiențelor, regândește și reimaginează procesele hegemonice, poziționând în același timp orașul ca mediu eclectic de schimb și acțiune culturală. Psihanalitic percepem realitatea în moduri diferite. Nimeni nu aude sunetele identic. Nimeni nu vede la fel. Percepția ghidează simțurile (…) Lucrările lui Rața ne determină să ne regândim reacțiile personale în relația cu lucrurile care nu sunt așa cum ni le imaginăm”, spun cei de la Calina. Expoziția va fi atât în galeria de artă, cât și în stradă, în următoarele amplasamente: pe Podul Traian, la Bega Center, în Piața Sf. Gheorghe și pe str. Eugeniu de Savoya. Bogdan Rața este autorul statuii „De-a telefonul”, din Piața Libertății.
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 18.12.2024, unde se vor executa reparaţii…
O statuetă care se poate mișca, fără a fi angrenată de mecanisme – intitulată DEȘTEPTAREA…
Alături de portalul inaugurat luni în Parcul Alpinet, Primăria Timișoara a pus la punct un…
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 decembrie, începând cu ora 16:00, la Bar Leone, Timișoara.…
După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de…
În orașul Jimbolia, s-au desfășurat în ultimii ani lucrări de extindere a rețelelor de apă…