Operă abstractă pe Podul Traian. Primăria spune că n-are autorizație, dar ea face parte dintr-un proiect artistic

Dacă ați văzut în ultimele zile și v-ați mirat de obiectul fixat în șuruburi la capătul dinspre catedrală al Podului Traian, să știți că aceleași sentimente i-au încercat și pe reprezentanții Primăriei Timișoara. Aceștia au ajuns la concluzia că nu are autorizație și va fi demontat. El face parte însă dintr-un proiect artistic al sculptorului Bogdan Rața.

Pietonii și bicicliștii care au avut drum în ultimele două zile pe Podul Traian au stat și s-au minunat, preț de câteva secunde, în fața ciudățeniei cocoțate pe trei picioare, prinse în șuruburi în asfalt. Par a fi două siluete prinse într-o îmbrățișare stranie, dar nimeni nu poate spune exact ce reprezintă. „Lucrarea” este gri închis, aproape neagră, și ar putea fi o operă de artă. Am încercat să aflăm de la Primăria Timișoara dacă nu cumva ea este parte a unui proiect artistic mai puțin obișnuit, însă întrebarea noastră n-a stârnit decât mirare. Asta, pentru că în instituția de pe CD Loga nu se știe nimic despre un astfel de proiect. „Nu există autorizație pentru amplasarea unui astfel de obiect pe Podul Traian. Comisia de Ordine Publică nu a autorizat așa ceva și, de altfel, nici nu ar fi autorizat amplasarea. Nu autorizăm decât obiecte de mobilier stradal, nicidecum fixarea lor în asfalt. Poliția Locală va încerca să-i identifice pe cei care au pus acel obiect pe pod, vor fi studiate și imaginile surprinse de camerele din sistemul de management al traficului, poate «bat» în acel loc. Oricum, urmează să-l demontăm”, a declarat, pentru deBanat.ro, administratorul public Robert Kristof.

Și totuși… Lucrarea face parte din proiectul „Perspective Shift”, semnat de sculptorul Bogdan Rața și desfășurat sub „umbrela” Fundației Calina. „Expoziția este o răsturnare a experiențelor, regândește și reimaginează procesele hegemonice, poziționând în același timp orașul ca mediu eclectic de schimb și acțiune culturală. Psihanalitic percepem realitatea în moduri diferite. Nimeni nu aude sunetele identic. Nimeni nu vede la fel. Percepția ghidează simțurile (…) Lucrările lui Rața ne determină să ne regândim reacțiile personale în relația cu lucrurile care nu sunt așa cum ni le imaginăm”, spun cei de la Calina. Expoziția va fi atât în galeria de artă, cât și în stradă, în următoarele amplasamente: pe Podul Traian, la Bega Center, în Piața Sf. Gheorghe și pe str. Eugeniu de Savoya. Bogdan Rața este autorul statuii „De-a telefonul”, din Piața Libertății.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Andrei a spus: (mai 31st, 2018 at 07:20 )

„„Expoziția este o răsturnare a experiențelor, regândește și reimaginează procesele hegemonice, poziționând în același timp orașul ca mediu eclectic de schimb și acțiune culturală. Psihanalitic percepem realitatea în moduri diferite. Nimeni nu aude sunetele identic. Nimeni nu vede la fel. Percepția ghidează simțurile (…)”….pfiii, sa ma ia naiba!!!

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Aeroportul International Timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

Alianța Vestului are un susținător surpriză: Victor Ponta

Prezent la Cluj, președintele Pro România, Victor Ponta, s-a declarat un susținător al Alianței Vestului (AVE), fondată de primarii municipiilor Arad, Cluj, Oradea și Timișoara. Fostul premier mai spune că numai idioții pot să creadă că cei patru primari care au fondat AVE vor să rupă România. Prezent la Cluj la o întrunire a Biroului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța Vestului are un susținător surpriză: Victor Ponta
MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

CCIAT

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Noi serii de cursuri la început de an la CCIA Timiș

Datorită succesului de care s-au bucurat cursurile de formare organizate anul trecut în rândul firmelor și la solicitarea acestora, anul 2019 începe la CCIAT cu o serie de șase cursuri acreditate. În 2018, CCIAT a organizat 50 de cursuri, la care au participat 606 cursanți. Cursurile din acest an organizate de Direcția Formare și Perfecționare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noi serii de cursuri la început de an la CCIA Timiș

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră