Timișoara, Smart City-ul unde nu poți plăti biletul de autobuz decât ca în secolul trecut

Ce faci seara sau la sfârșit de săptămână, dacă vrei să mergi în oraș cu autobuzul și nu folosești zilnic transportul în comun, deci nu ai abonament sau portofel electronic? Evident, ai varianta să mergi fraudulos. Dar dacă vrei să respecți legea? La Timișoara e aproape imposibil să faci asta și nu sunt soluții nici pentru viitorul imediat.

„Sunt un cetățean cinstit al comunității, dornic să nu încalc legile și regulile după care funcționează societateă. Cum fac totuși să merg duminică seara în oraș folosind legal mijloacele de transport în comun? Adica să-mi cumpăr bilet. Nu-mi fac abonament pentru 1-2 zile pe lună când folosesc mijloacele de transport în comun (…) E chiar atât de greu să ținem chioșcurile deschise? Și dacă da, e chiar atât de greu să avem niște automate pentru bilete? Sau un sistem de plată prin SMS? Și dacă răspunsul la toate aceste întrebări este da, atunci de ce este ușor să trimiteți controlorii duminică?

Ca să fie de cascadorii râsului: într-un autobuz ultra-aglomerat, în care probabil nici jumătate nu aveau bilet, au reușit să coboare din autobuz exact un călător care avea abonament, dar nu îl validase. În secolul 21, într-un oraș care mustește de firme și specialiști în IT, lipsa unui mijloc automat care să vină în ajutorul cetățenilor cinstiți, dar și al RATT (sau cum vă mai numiți acum) pentru a crește încasările, mi se pare inimaginabil. Nu mai zic de anul 2021 care bate la ușă, turiștii în oraș se înmulțesc. Pentru ei ce soluții aveți pentru o experiență civilizată de a călători prin oraș?”, ne-a scris un timișorean care locuiește în zona Steaua.

Promisiunile de plată prin SMS a unei călătorii cu autobuzul, tramvaiul sau troleibuzul se pierd în… negura timpului. În 2012, Ioan Goia, directorul fostei RATT, actuala STPT, spunea că „suntem în negocieri, cred că în această vară îl vom putea implementa. Suntem în tratative cu mai mulți operatori de telefonie mobilă, care nu scad încă prețurile așa cum ar trebui”. În 2014, același Goia susținea că, deși sistemul de plată prin SMS funcționa bine mersi în alte orașe din România, acesta nu era sigur. „Sistemele care funcționează momentan în anumite orașe permit fraudarea. În momentul în care nu am posibilitatea ca la urcarea în mijlocul de transport să-l blochez pe călător și să primească codul de verificare că a trimis SMS… fraudarea poate să fie și 100%”, explica acesta. Nu s-a întâmplat nimic, deși a urmat o nouă tură de promisiuni.

În decembrie 2017, primarul Nicolae Robu afirma că modernizarea bate la ușă. Atât de tare, încât s-ar putea renunța la bătrânele bilete pe hârtie. „Vom introduce în curând plata de pe telefon și numai de pe telefon pentru transportul în comun. Nu ne mai complicăm cu alte subsisteme, cu alte variante. Telefoanele sunt aparate inteligente care vor avea tot mai multă utilizare. În curând înseamnă că până acum vreun an ar fi trebuit să se întâmple, dar RATT nu a fost în stare. În 2018 certamente, până la jumătatea anului, problema va fi rezolvată (…) Nu vor mai fi chioșcuri unde să se vândă bilete, vom avea un sistem care va merge numai pe telefon și plata cu card. Vom avea și sistemul de carduri multifuncționale în oraș, încărcabile pentru diverse scopuri”, declara edilul. Încă nu s-a întâmplat nimic, deși suntem aproape la jumătatea anului.

În toamna lui 2017, Primăria Timișoara a primit premiul de excelență pentru activitate și pentru interesul acordat proiectelor Smart City, la Gala Smart City Industry Awards 2017, organizată de Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate. Primăria oferă internet Wi-Fi gratuit în centrul istoric și în unele dintre mijloacele de transport în comun. De la 1 mai, tarifele pentru transportul în comun au fost majorate. Un bilet costă acum 2,5 lei, abonamentele fiind și ele scumpite.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

2 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

3 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

8 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

9 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

9 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

11 ore ago