Categories: Timp liber

Ansamblul Banatul, un nou spectacol în premieră. Tablou folcloric al României, la Timișoara

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș invită timișorenii la o premieră a Ansamblului Banatul. Vor fi cântece din toate zonele etnofolclorice ale României, dar și „Barbu Lăutaru”, hora spicatto sau jocuri de doi. Va fi încă o poveste despre români și felul în care știu ei să-și păstreze și să-și ducă mai departe frumoasele tradiții.

Orchestra dirijată de Sebastian Roșca va interpreta cântece din toate zonele etnofolclorice ale României, sărbătorind astfel centenarul prin intermediul folclorului adevărat, reprezentat de cântece faimoase cum ar fi Barbu Lăutaru, hora spicatto, sârba de concert și jocuri de doi. Orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijată de Sebastian Roșca, va acompania tinerii interpreți Roxana Berinde (zona Bihorului), Bogdan Cioranu (Sibiu), Narcisa Băleanu (Mehedinți) și Ioan Alexandrescu (Banat). Invitatele speciale ale concertului sunt Mihaela Petrovici, Stana Stepanescu și Laura Lavric.

Corpul de balet al Ansamblului Profesionist Banatul, coordonat de maeștrii Brândușa și Nicolae Stănescu, va oferi spectatorilor dansuri tradiționale în care regăsim repere ale identității culturale românești sintetizate în coregrafie. Zona Banatului va fi reprezentată printr-un tablou coregrafic intitulat „Salbele”, care va face o trecere din zona Banatului de Câmpie, reprezentat de sorocul din Seceani, în zona Banatului de Munte, cu jocul salbelor de la Ciuchici, ardeleana lui Ioane din Cornereva și brâuri de pe Valea Bistrei: brâul Mărganilor sau paica. Va fi și o suită de 12 jocuri oltenești cum ar fi alunelul, rustemul, mereuțu’ fetelor și galaonul, dansuri din Făgăraș, dar și din zona Bihorului, reprezentată coregrafic prin jocurile pe picior, polcă și mănunțelul. Premiera acestui spectacol are loc joi, 14 iunie, de la ora 19, în sala Capitol. „Aducem astfel în fața publicului cântece vechi și jocuri prin care tradiția este recuperată și transmisă mai departe”, spune directorul artistic, prof. Adrian Scorobete.

Share
Published by
Ioana Toma

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

13 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

16 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

19 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

19 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

22 de ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

22 de ore ago