Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș invită timișorenii la o premieră a Ansamblului Banatul. Vor fi cântece din toate zonele etnofolclorice ale României, dar și „Barbu Lăutaru”, hora spicatto sau jocuri de doi. Va fi încă o poveste despre români și felul în care știu ei să-și păstreze și să-și ducă mai departe frumoasele tradiții.
Orchestra dirijată de Sebastian Roșca va interpreta cântece din toate zonele etnofolclorice ale României, sărbătorind astfel centenarul prin intermediul folclorului adevărat, reprezentat de cântece faimoase cum ar fi Barbu Lăutaru, hora spicatto, sârba de concert și jocuri de doi. Orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijată de Sebastian Roșca, va acompania tinerii interpreți Roxana Berinde (zona Bihorului), Bogdan Cioranu (Sibiu), Narcisa Băleanu (Mehedinți) și Ioan Alexandrescu (Banat). Invitatele speciale ale concertului sunt Mihaela Petrovici, Stana Stepanescu și Laura Lavric.
Corpul de balet al Ansamblului Profesionist Banatul, coordonat de maeștrii Brândușa și Nicolae Stănescu, va oferi spectatorilor dansuri tradiționale în care regăsim repere ale identității culturale românești sintetizate în coregrafie. Zona Banatului va fi reprezentată printr-un tablou coregrafic intitulat „Salbele”, care va face o trecere din zona Banatului de Câmpie, reprezentat de sorocul din Seceani, în zona Banatului de Munte, cu jocul salbelor de la Ciuchici, ardeleana lui Ioane din Cornereva și brâuri de pe Valea Bistrei: brâul Mărganilor sau paica. Va fi și o suită de 12 jocuri oltenești cum ar fi alunelul, rustemul, mereuțu’ fetelor și galaonul, dansuri din Făgăraș, dar și din zona Bihorului, reprezentată coregrafic prin jocurile pe picior, polcă și mănunțelul. Premiera acestui spectacol are loc joi, 14 iunie, de la ora 19, în sala Capitol. „Aducem astfel în fața publicului cântece vechi și jocuri prin care tradiția este recuperată și transmisă mai departe”, spune directorul artistic, prof. Adrian Scorobete.
Comentarii prin facebook