Categories: SocialUltima ora

Casă lovită de fulger, curți și străzi inundate, ISU și autoritățile din Timiș sunt în alertă

Curți inundate, o casă lovită de fulger, copaci căzuți pe carosabil și multe localități în alertă – sunt doar câteva dintre efectele vremii extreme înregistrate în ultimele ore în Timiș. Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis un cod roșu, iar la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Banat” s-a activat, preventiv, grupa operativă.

Pentru încă două ceasuri este în vigoare un cod roșu de inundații, care vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale și creşteri importante de debite și niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe afluenții Timișului aferenți sectorului aval S.H. Sadova – amonte confluență cu râul Bistra, afluenții de stânga ai Bistrei – aval S.H. Voislova Bucova, Pogăniș – bazin superior amonte S.H. Brebu, Tău – bazin superior amonte S.H. Soceni, judeţul Caraș-Severin. Sunt vizate cu precădere unele râuri mici din bazinele hidrografice: Goleț – bazin superior, Timiș – afluenții mici de dreapta aferenți sectorului S.H. Caransebeș și Bistra Mărului – afluenții aferenți sectorului aval acumularea Poiana Mărului.

Pompierii militari din Timiș au fost mobilizați pentru a putea interveni în cel mai scurt timp, dacă situația o va impune. S-a dispus, de asemenea, asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenție în cazul producerii unor situații de urgență. În zonele vizate sunt monitorizate permanent cursurile de apă. Pompierii au verificat și pregătit mijloacele tehnice de intervenție la inundații, constând în motopompe de mare capacitate, bărci și autospeciale cu echipamente pentru evacuarea apei.

Miercuri după-amiază și seară, pompierii de la ISU Timiș au intervenit în mai multe zone din județ. Au fost curți inundate în 7 gospodării din Criciova, unde s-a deplasat o autospecială cu o motopompă remorcabilă și 3 subofițeri din cadrul Detașamentului Lugoj. În Bacova, a căzut un copac căzut pe carosabil. În Timișoara au fost inundate parcarea și strada din Continental Automotive Timișoara, din Calea Buziașului, la locul intervenției s-a deplasat o autospecială de stingere cu apă și spumă, o motopompă și 3 subofițeri din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Timișoara, o casă de pe str. Poiana Mărului și zona de sub podul din Calea Șagului. În comuna Cenei, satul Bobda, Detașamentu 2 de Pompieri Timișoara a fost solicitat pentru stingerea unui incendiu la acoperișului unei case lovite de fulger. Timișul și întreg vestul României sunt sub un cod galben de ploi, care nu va fi ridicat decât cel mai devreme vineri, 15 iunie, la ora 8.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

A fost emisă autorizația de desființare a actualei baze sportive Dan Păltinișanu/Doc.

Proiectul noului stadion al Timișoarei face un nou pas înainte. Primăria a emis autorizația de…

14 ore ago

Un tâlhar periculos este căutat de oamenii legii. Dacă l-ai văzut sună la 112

În 17 august, polițiștii au fost sesizați de către o tânără, în vârstă de 28…

15 ore ago

Bozankaya și Primăria Timișoara au semnat contractul pentru producerea și livrarea a 33 noi de troleibuze/Foto

Turcii de la Bozankaya vor produce pentru Timișoara un număr de 33 de noi troleibuze.…

16 ore ago

Festivalul de film „The Galactic Imaginarium” 13-22 septembrie 2024 Ediția a cincea

În perioada 13-22 septembrie 2024 va avea loc la Timișoara, a cincea ediție a festivalului…

16 ore ago

De Sfânta Maria Mică, mare rugă la Giarmata Vii!

Primăria și Consiliul Local Ghiroda, cu sprijinul Bisericii Ortodoxe Române Giarmata Vii și în parteneriat…

17 ore ago

Colterm primește de la Primăria Timișoara 10 milioane de lei, pentru pierderile induse

Un minut și 46 de secunde au avut nevoie consilierii timișoreni pentru a aproba acordarea…

17 ore ago