E un film mut din 1937, care spune o poveste de când lumea, dar, la început de iunie, va fi reinterpretat. Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Filarmonica „Banatul” prezintă, la Grădina de Vară, „Dybbuk”, un spectacol-eveniment pentru care ar trebui să vă faceți timp.
„Dybbuk” este o piesă de bază în istoria teatrului evreiesc și a jucat un rol important în dezvoltarea teatrului idiș. Piesa are la bază mitul evreiesc al lui Dybbuk, care invadează trupurile tinerelor femei în noaptea nunții, bazat pe anii de cercetare ai lui S. Ansky, care a documentat credințele populare și povestirile evreilor hasidici, călătorind în micile orașe evreiești din Rusia și Ucraina. Filmul mut „Dybbuk”, realizat în 1937 de Michał Waszyński, este considerat unul dintre cele mai bune din cultura idiș.
La Timișoara, mitul lui Dybbuk va fi re-povestit în ton cu secolul XXI, printr-o montare curajoasă, pusă la cale de artiștii Grupului Sala-Manca din Israel și orchestra simfonică a Filarmonicii „Banatul”. Spectacolul are loc în 9 și 10 iunie, de la ora 22, la Grădina de Vară Capitol. Vorbim despre o proiecție a filmului mut, cu o coloană sonoră și interpretarea artistică a textelor realizate în timp real.
Grupul Sala-Manca din Israel aduce o versiune în care actorii interpretează textele în idiș, cu subtitrare în limba română, iar orchestra Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, condusă de dirijorul Ido Shpitalnik (Israel), va avea pe scenă 40 de muzicieni. Spectacolul este creat de grupul Sala-Manca, Adi Kaplan și Shahar Carmel, regia este semnată de Lea Mauas și Diego Rotman, iar efectele sonore live, de Adi Kaplan, Shahar Carmel și Ayelen Rotman Mauas. Accesul publicului este gratuit.
Primăvara, Parcul Justiţiei este unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate locaţii din Timişoara, datorită…
Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de…
Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă…
Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România,…
Compania Naţională de Investiţii (CNI) a dat undă verde construirii unei creşe la Urseni, comuna…
Se împlinesc în aceste zile 35 de ani de la aprinderea în Timişoara a flacării…