Dybbuk: un mit evreiesc repovestit pe scena Grădinii de Vară Capitol, cu zeci de artiști și-un film mut

E un film mut din 1937, care spune o poveste de când lumea, dar, la început de iunie, va fi reinterpretat. Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Filarmonica „Banatul” prezintă, la Grădina de Vară, „Dybbuk”, un spectacol-eveniment pentru care ar trebui să vă faceți timp.

„Dybbuk” este o piesă de bază în istoria teatrului evreiesc și a jucat un rol important în dezvoltarea teatrului idiș. Piesa are la bază mitul evreiesc al lui Dybbuk, care invadează trupurile tinerelor femei în noaptea nunții, bazat pe anii de cercetare ai lui S. Ansky, care a documentat credințele populare și povestirile evreilor hasidici, călătorind în micile orașe evreiești din Rusia și Ucraina. Filmul mut „Dybbuk”, realizat în 1937 de Michał Waszyński, este considerat unul dintre cele mai bune din cultura idiș.

La Timișoara, mitul lui Dybbuk va fi re-povestit în ton cu secolul XXI, printr-o montare curajoasă, pusă la cale de artiștii Grupului Sala-Manca din Israel și orchestra simfonică a Filarmonicii „Banatul”. Spectacolul are loc în 9 și 10 iunie, de la ora 22, la Grădina de Vară Capitol. Vorbim despre o proiecție a filmului mut, cu o coloană sonoră și interpretarea artistică a textelor realizate în timp real.

Grupul Sala-Manca din Israel aduce o versiune în care actorii interpretează textele în idiș, cu subtitrare în limba română, iar orchestra Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, condusă de dirijorul Ido Shpitalnik (Israel), va avea pe scenă 40 de muzicieni. Spectacolul este creat de grupul Sala-Manca, Adi Kaplan și Shahar Carmel, regia este semnată de Lea Mauas și Diego Rotman, iar efectele sonore live, de Adi Kaplan, Shahar Carmel și Ayelen Rotman Mauas. Accesul publicului este gratuit.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Aeroportul International Timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

Alianța Vestului are un susținător surpriză: Victor Ponta

Prezent la Cluj, președintele Pro România, Victor Ponta, s-a declarat un susținător al Alianței Vestului (AVE), fondată de primarii municipiilor Arad, Cluj, Oradea și Timișoara. Fostul premier mai spune că numai idioții pot să creadă că cei patru primari care au fondat AVE vor să rupă România. Prezent la Cluj la o întrunire a Biroului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța Vestului are un susținător surpriză: Victor Ponta
MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

CCIAT

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Noi serii de cursuri la început de an la CCIA Timiș

Datorită succesului de care s-au bucurat cursurile de formare organizate anul trecut în rândul firmelor și la solicitarea acestora, anul 2019 începe la CCIAT cu o serie de șase cursuri acreditate. În 2018, CCIAT a organizat 50 de cursuri, la care au participat 606 cursanți. Cursurile din acest an organizate de Direcția Formare și Perfecționare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noi serii de cursuri la început de an la CCIA Timiș

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră