Categories: Primăria Timişoara

În sfârșit, vom avea cinema de artă la Timișoara. Și chiar mai mult decât atât

La aproape două luni de când Primăria Timișoara a preluat cele 8 actuale și foste cinematografe de la RADEF, s-a făcut primul pas pentru respectarea promisiunii legate de un cinematograf de artă. A fost semnat o declarație de colaborare cu Institutul Francez, compania Groupama, Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor şi Asociaţia Română a Filmului Independent (Timishort).

La Primăria Timişoara a fost semnată, marți, o declaraţie de colaborare între PMT, Institutul Francez din România, compania Groupama şi Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor şi Asociaţia Română a Filmului Independent (Timishort), în vederea creării unui cinema de artă în centrul oraşului, în perspectiva anului 2021 şi sub cupola reţelei Europa Cinemas. Viitorul cinematograf de artă va fi renovat cu sprijinul companiei Groupama şi al Institutului Francez, în colaborare cu asociaţiile locale din domeniu. El va avea forma unui centru cultural, care va promova filmul european, românesc și de autor. Declarația poartă mai multe semnături: Nicolae Robu, primarul Timişoarei, Dan Diaconu, viceprimar, François Coste, director general Groupama Asigurări, Christophe Gigaudaut, director, Institutul Francez din România şi consilier de cooperare şi acţiune culturală al Ambasadei Franţei la Bucureşti, Cyrille Fierobe, director delegat, Institutul Francez Timişoara, Nicoleta Ciocov, vicepreşedinte, Pelicula Culturală, Richard Marius Ilie, vicepreşedinte, Marele Ecran, Florin Iepan, preşedinte, Documentor, Cristina Docea, preşedinte Asociaţia Română a Filmului Independent.

„Urmează să se facă un studiu de arhitectură sau legat de percepția asupra acestui centru cultural. Din câte am înțeles, va fi sponsorizat de Groupama și va fi ulterior donat primăriei. În perspectivă se va face un centru cultural, o instituție distinctă, care va fi în subordinea primăriei, unde se vor organiza activități împreună cu sectorul independent. Nu numai organizațiile care au semnat aici, oricine vrea să organizeze ceva în oraș în sectorul film, în funcție de programare, va avea acces la aceste facilități. Vrem să facem și un working space, unde profesioniștii din domeniu să-și facă birouri, un studio de sunet, nu știu, o bază de echipamente care pot fi închiriate și cursuri de educație prin cinematografie pentru copii și tineri. În linii mari, va fi mult mai mult decât o simplă sală de cinema, pentru că experiența sălilor de cinema simple ne-a arătat ele funcționează la o capacitate foarte mică dacă sunt doar spații care pot fi închiriate din când în când. Va fi o zonă cu activitate continuă, zi de zi”, spune Florin Iepan, de la Documentor. Conform acestuia, în viitorul plen al CL se va stabili dacă noul centrul cultural va fi la Cinema Studio sau la Cinema Timiș.

Proiectul de la Timișoara este primul în acest domeniu desfășurat de Institutul Francez din România. „Activitatea Institutului Francez din România este foarte vastă, cuprinde multe domenii, dar o atenție specială este acordată cinematografiei. Activitatea cinematografică nu se reduce doar la Sala «Elvira Popesco» din București, ci și la educarea publicului în a aprecia producțiile cinematografice europene. La București lucrăm foarte mult cu publicul tânăr și foarte tânăr și ne propunem să facem acest lucru și la Timișoara. Urmează sezonul Franța – România, urmează 2021, sunt date importante care ne motivează să avansăm în acest proiect. În ceea ce privește cinematografia și a pune bazele unei săli de cinema, acesta este primul proiect de care ne ocupăm în afara Bucureștiului. Este esențială contribuția Primăriei Timișoara. Am semnat o declarație de colaborare, care este un prim pas. Pasul următor este un protocol de colaborare, detaliat, care va preciza atribuțiile și contribuțiile fiecărei părți implicate în proiect”, a explicat Christophe Gigaudaut, directorul Institutului Francez din România.

Vă reamintim, la aproape un an de când a pierdut procesul cu Primăria Timișoara, RADEF a semnat, în decembrie 2017, protocolul de predare-primire pentru cele șapte cinematografe pe care le avea în orașul de pe Bega. În aceeași lună, protocolul de predare-primire a fost votat de consilierii locali. Abia la jumătate lunii aprilie 2018, municipalitatea a reușit să le preia, alături de cel de-al optulea, Studio. „Cinematografele sunt, în sfârșit, toate pe Primăria Timișoara, inclusiv Studio. Sunt înregistrate în cartea funciară cu proprietar Municipiul Timișoara. Drept urmare, vom accelera în perioada următoare procedurile de eliberare a spațiilor”, declara primarul Nicolae Robu.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

6 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

8 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

9 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

10 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

11 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

12 ore ago