Categories: Primăria Timişoara

Nu există niciun risc să intre Primăria Timișoara în colaps. Robu respinge categoric o astfel de variantă

Cu facturi neachitate și restanțe salariale la una dintre cele mai importante societăți, Primăria Timișoara operează… chirurgical în ceea ce privește plățile. Se calculează la fiecare leu, iar acum situația este sub control. Colterm și STPT, dar și impozitul pe venit ar fi cele care au dat peste cap calculele.

În luna mai, întrebat de ce e liniște pe șantierul de la spitalul de copii, primarul Nicolae Robu admitea că sunt datorii importante către firma care lucrează acolo. Era vorba de aproximativ 1 milion de lei și era doar una dintre „facturile” neplătite de municipalitate. Culmea, una dintre cele mai mici. „Suntem încă puțin strâmtorați, nu ne-am revenit încă de tot. Am plătit 8,5 milioane de lei arierate și nu mai avem acum altele. Legea spune că ele trebuie reduse cu 5%. Cei de la Trezorerie nu au vrut să ne dea drumul la bani. Până la urmă am cedat eu și am plătit tot. Nu știu dacă s-a intrat pe noi arierate, că a mai trecut o lună, dar oricum sunt nesemnificative”, declara, spre finele lunii mai, Robu. La STPT, oamenii au stat neplătiți aproape 2 luni și nici acum nu au încasat încă banii la zi. Municipalitatea a așteptat data de 10 a lunii iunie, pentru a putea face plăți. Le-a făcut, dar lucrurile încă sunt complicate.

De ce s-a ajuns într-o astfel de situație, greu de imaginat pentru un oraș cu puterea economică a Timișoarei? De vină ar fi cele două „pietre” atârnate de gâtul PMT, dar și guvernul. Robu explică: „Prin pierderea procesului RATT cu ANAF, de anul trecut am plătit 17,6 milioane de lei către ANAF, până să obținem eșalonarea pe cinci ani. În plus, la Colterm a trebuit să dăm sume uriașe. Am aprobat o majorare de capital, pentru că dacă nu făceam acest lucru intra în colaps. În felul acesta, nu mai pot acoperi cu aceeași ritmicitate o multitudine de cheltuieli cu investițiile, cum am făcut-o în anii precedenți. Am crezut că vor veni sume compensatorii încât să avem venituri mai mari la bugetul de stat din cotele defalcate din impozitul pe venit, chiar dacă a scăzut impozitul pe venit de la 16 la 10%. În realitate, am primit bani mai mulți de la început. Per ansamblu, avem tot câți am avut anul trecut, numai că i-am primit la începutul anului, probabil ca să spunem că nu-i nicio grijă, vin bani mai mulți. Acum, obișnuit cu 30-32 milioane de lei pe lună, trebuie să mă descurc cu 26, 27, 29 milioane”.

Cum stăm acum? „Firma de la spitalul de copii este plătită destul de bine, cred că au venit cu ceva facturi acum, nu se pot plânge, numai că ei au nevoie de bani foarte ritmic. Lucrează, au reluat. La STPT s-a plătit o lună de salariu și mai sunt niște acumulări pentru a se mai face o plată parțială. Nu au plătit luna mai până azi. Au făcut socoteală să vadă cât pot plăti și au bani puși deoparte pentru rata de reeșalonare către ANAF”, spune primarul Timișoarei. Nu există garanții că nu vor mai exista sincope, dar, conform lui Robu, nu se poate ajunge în situații extreme. „Nu există niciun risc să intre primăria în colaps. Nici vorbă! Cam 1 milion și ceva de lei mai avem arierate. La un moment dat am avut 8,3 milioane de lei arierate, acela a fost vârful”,a conchis primarul Timișoarei.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

O oră ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

4 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

5 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

6 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

6 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

8 ore ago