Primăria Timișoara vrea să-și facă liceu ortodox. Ar urma să preia elevii de la Școala Antim Ivireanul, care va fi desființată

Școala privată ortodoxă „Antim Ivireanul” a Arhiepiscopiei Timișoara va dispărea de la toamnă, cel puțin în actuala formulă! Primăria a făcut primul pas către reînființarea ei ca școală de stat, urmând ca elevii să fie transferați, însă procedura este inedită și complicată. Un lucru e cert: în regim privat, unitatea de învățământ nu va mai putea funcționa în clădirea de pe Bd. Rebreanu, pe care a primit-o gratis acum patru ani. Primarul Nicolae Robu admite că situația ar putea deveni critică.

Școala Generală 9 a fost comasată în 2007 cu Liceul de Arte Plastice și, ulterior, activitatea ei a fost mutată la Generală 25. În 2011, clădirea de pe Bd. Rebreanu a fost repartizată Liceului de Arte Plastice, însă mutarea nu s-a făcut, așa că imobilul a rămas nefolosit. În primăvara lui 2014 s-a găsit altă destinație pentru spațiu, iar consilierii locali au votat „transmiterea din administrarea Consiliului Local al Municipiului Timişoara în administrarea Mitropoliei Banatului – Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timişoarei a imobilului, proprietatea publică a Municipiului Timişoara, situat în Timişoara, str. Liviu Rebreanu nr. 35, compus din clădire şcoală cu S+P+2E, centrală termică, sală de sport cu parter şi teren construit şi neconstruit în suprafaţă de 7.956 mp”. Durata acestui transfer era de patru ani, iar în clădirea fostei Generale au funcționat Școala „Antim Ivireanul” și Grădinița „Troița”, unități private de învățământ aflate sub patronajul Arhiepiscopiei Timișoara și al Asociației Prologos. Taxele plătite de părinții ai căror copii urmează aceste cursuri se învârt în jurul sumei de 700 lei / lună.

Pe ordinea de zi a plenului de vineri, 15 iunie, a apărut însă, în ultimul moment, un proiect care prevede „oportunitatea înfiinţării începând cu anul şcolar 2018/2019 a Liceului Teologic Ortodox «Sfantul Antim Ivireanul», cu nivelurile liceal, gimnazial, primar, nivel preşcolar program prelungit, care să funcţioneze în imobilul din str. Liviu Rebreanu nr. 35”. Proiectul a trecut, iar școala privată a Arhiepiscopiei Timișoara ar urma să treacă sub „umbrela” Primăriei Timișoara. Există însă o problemă: legislația din România nu prevede proceduri pentru așa ceva. Cel puțin asta susține primarul Nicolae Robu. „Nu există procedură de transformare a unei școli private în școală de stat. Se intenționa transformarea școlii private confesionale existente într-o școală de stat. Nu există procedură legală pentru transformare. S-a ajuns la soluția recomandată de Ministerul Educației, să se înființeze o școală de stat confesională, și au început demersurile în acest sens. Se solicită procedura de evaluare, în vederea acordării avizului de funcționare provizorie, pentru tot. După ce noi am aprobat în CL, vine ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar – n.r.), să facă o evaluare. Dacă se dă autorizarea provizorie, cerem modificarea rețelei școlare și se adaugă în ea și această școală. În pasul următor se vor transfera elevii de la școala privată actuală la școala de stat, iar școala privată va merge în lichidare”, spune edilul.

Să recapitulăm: școala privată a Arhiepiscopiei Timișoara, unde învață sunt câteva sute de preșcolari și elevi, este în prag de oprire a activității. Ea funcționează deja ilegal în clădirea de pe Bd. Rebreanu, doar prin bunăvoința PMT, pentru că perioada de patru ani prin care imobilul a fost cedat către Biserică a expirat de câteva săptămâni, iar un nou contract similar are șanse zero să mai fie încheiat între cele două părți! „Nu doresc să le mai dau clădirea, câtă vreme există solicitări de la o școală de stat. Este vorba despre «Grigore Moisil». Nu mă pot duce acolo să spun «da, voi sunteți de stat, cereți o clădire care aparține de stat, dar eu o dau, cum vrea PSD, la o școală privată». Acum 4 ani am întrebat pe toată lumea dacă vrea clădirea. N-a vrut-o nimeni”, a răspuns Robu, întrebat de ce, în 2014, a fost de acord cu cedarea gratuită a fostei școli către arhiepiscopie.

Primarul Timișoarei admite că, în cazul în care procedura de înființare a noii școli nu va putea fi finalizată până la începerea noului an preuniversitar, lucrurile ar putea fi complicate. „Dacă nu reușește procedura, lăsați-mă să nu răspund ce voi face într-o situație atât de critică. Va fi o situație extrem de critică, dacă nu vom reuși, dar nu pot să nu dau unei școli de stat un patrimoniu al statului. Nu am nimic împotriva învățământului privat. Dimpotrivă, să se dezvolte, dar nu poți să nu satisfaci cererea unei unități de învățământ de stat, dând spațiile de care aceasta are nevoie unei școli private. Mi se pare împotriva firii să faci așa ceva”, a conchis edilul.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

5 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

9 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

9 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

10 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

11 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

11 ore ago