Categories: Social

Statistică de 1 Iunie. România are mai multe mame-copii decât Botswana, Burundi sau Djibouti

De 1 iunie, România își aduce aminte că are copii, așa că țara se umple de jocuri și concursuri. Copilăria poate fi serbată însă și oferindu-le mai multe șanse la viață copiilor, mai puține conflicte, mai puțină discriminare și mai multă grijă pentru educație. De fațadă, România are grijă de copiii ei. Realitatea e ceva mai dură.

Conform unui raport Salvați Copiii), România ocupă locul 54 din 175 de țări în ceea ce privește securitatea copilăriei, cu o rată a abandonului școlar în creștere, care accentuează vulnerabilitatea copiilor: 13,9% față de 12,1% anul trecut. Raportul „Multiplele chipuri ale excluziunii” măsoară siguranța copilăriei în 175 de țări, surprinzând statele unde copilăria este cea mai amenințată din cauza sănătății precare, a malnutriției, a excluziunii educaționale, a exploatării copilului prin muncă și a unor fenomene grave, cum sunt violența extremă, căsătoria timpurie și nașterea în adolescență. România ocupă locul 54 din 175 în raport, față de locul 52 în anul precedent, la egalitate cu Mauritius și sub țări ca Bulgaria ori Tunisia (locul 48), Kazahstan (45), Ucraina (43), China (40) și Belarus (35).

România se confruntă cu mortalitatea sub vârsta de cinci ani (lipsa unei acoperiri cu servicii medicale universale, precum și lipsa unei alimentații suficiente și o calitate slabă a apei potabile) și se numără printre țările europene cu cel mai ridicat număr de decese ale copiilor sub cinci ani – 9,0 la 1.000 de nașteri, la mare distanță de media europeană de 3,7. Rata nașterilor înregistrate în rândul adolescentelor între 15 și 19 ani este cea mai îngrijorătoare, România înregistrând 34 de nașteri la 1.000 de adolescente. În Europa, doar două state prezintă o situație relativ mai gravă: Bulgaria și Georgia, cu valorile de 36,8, respectiv 38,3 de nașteri. România se confruntă cu un număr mai mare de nașteri în adolescență decât state precum Rwanda, Trinidad Tabago, Emiratele Arabe Unite, Uzbekistan, Albania, Bahamas, Botswana, Burundi, Djibouti, India sau Mauritius. În 2016, dintr-un total de 189.780 de nașteri, 17.600 de fete cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani au devenit mame, iar 600 de bebeluși au fost aduși pe lume de adolescente mai mici de 15 ani.

Lipsa de educție este și ea prezentă în România. Conform Institutului Național de Statistică (INS), în 2016, 282.000 de copii din România, cu vârsta între 7 și 17 ani, nu urmau nicio formă de învățământ, iar în anul școlar 2015/2016, 30.504 de copii din ciclul primar și gimnazial și 26.722 de liceeni sau elevi ai învățământului profesional au abandonat școala.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

5 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

9 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

12 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

12 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

14 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

14 ore ago