Primăria Timişoara

Blocul de pe str. Kiriac nu se mai face. Robu: Nu mi-aș fi iertat-o niciodată!

Blocul care ar fi distrus locul de joacă de pe strada Kiriac nu se mai face. După ce a lipsit de la dezbaterea publică, primarul Nicolae Robu a mers pe teren și a decis că PUZ-ul nu poate fi aprobat. El a anunțat că PMT va cumpăra terenul cu cântec, va amenaja un spațiu verde și poate și parcare subterană.

Pe 19 iulie, PMT a organizat o dezbatere publică pe marginea proiectului de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Bloc locuințe colective”, de pe str. Kiriac nr. 17A, beneficiar SC Sedako Group SRL. Era vorba despre un bloc care ar fi urmat să fie construit pe un teren privat, de mai puțin de 700 de metri pătrați, aflat într-un cvartal de blocuri din cartierul Calea Șagului. Mai exact, la doi pași de un parc și de singurul loc de joacă din zonă. Proiectul a fost contestat înainte de dezbatere de cei de la Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei, care au spus că terenul de pe strada Kiriac ar avea interdicție definitivă de construire, iar retrocedarea este a inclus și o bucată de stradă. Parcela a fost cumpărată, imediat după retrocedare, de Dan Robescu, la vremea aceea funcționar public în PMT, care a vândut-o ulterior dezvoltatorului imobiliar.

Dezbaterea publică a fost una cu scântei și s-a desfășurat în absența primarului Nicolae Robu. Arhitectul șef Sorin Ciurariu a explicat că terenul apare greșit pe un set de documente de pe site-ul PMT ca fiind cu interdicție de construire, în realitate fiind un „teren nereglementat”. În plus, nici problemele legate de legalitatea sau nelegalitatea retrocedării, nu țin de avizarea acestui proiect. Oamenii din zonă prezenți la dezbatere au fost foarte revoltați și au respins categoric deschiderea unui șantier. În cele din urmă, a intervenit dezvoltatorul imobiliar, care a anunțat că e dispus să renunțe la proiect. „În august îmi expiră toate avizele și trebuie s-o iau de la capăt. Nu vreau să construiesc neapărat acolo și sigur nu am nevoie de acest scandal. Am plătit în jur de 80.000 de euro și dacă primăria îmi restituie această sumă, sunt dispus să renunț”, a spus acesta.

VENI, VIDI, DECREVI !

Da, am venit, am văzut, am decis!

Astă seară, am făcut, neanunțat, o descindere pe strada…

Posted by Nicolae Robu on Wednesday, July 25, 2018

Locatarii din zona Kiriac i-au înaintat primarului Nicolae Robu un memoriu prin care îi cereau să nu le distrugă parcul și… surpriză! Deși proiectul apare pe ordinea de zi a plenului CL de vineri, 27 iulie, el nu va fi supus la vot. „Veni, vidi, decrevi! Da, am venit, am văzut, am decis! Am făcut, neanunțat, o descindere pe strada Kiriac, la locul pentru care tocmai a ajuns la aprobare, pe procedură, un PUZ care prevede posibilitatea construirii, pe un teren privat, plin actualmente de garaje, în locul acestora, a unui bloc, în adiacența unui loc de joacă, singurul spațiu de respirație în zonă (…) nu mi-aș fi iertat-o niciodată dacă aș fi consimțit să se construiască un bloc acolo! Cine ține la orașul acesta, cine ține la semeni, n-are cum să fie de acord cu așa ceva! Evident, nu agreez nici starea de fapt actuală, acele garaje dizgrațioase! Dar, să nu uităm: suntem în fața unei proprietăți private, a unui teren din punct de vedere legal construibil. Nu, însă, și din punct de vedere moral! Și-atunci, soluția este ca Primăria să cumpere terenul în cauză, să demoleze toate garajele aflate pe el și să amenajeze în întreg acel spațiu mărginit de blocuri un parc, cu loc de joacă pentru copii și alte facilități pentru petrecerea timpului liber de către persoane de toate vârstele. Și, eventual, o parcare subterană pe sub întreaga lui întindere. Așadar, să ia aminte toți «amatorii»: n-o să fiu niciodată de acord – și o să fac uz la maxim de forța mea de a mă opune! – să se construiască – indiferent ce! – în orașul nostru, în situații ca cea de mai sus, câtă vreme voi fi primar!”, a anunțat, pe Facebook, Robu.

La șase ani de când este primar, Nicolae Robu mai face o mărturisire: „Și mai fac cunoscut că am tras o învățătură: să merg să văd cu ochii mei, la fața locului, toate zonele vizate de PUZ-uri”. Rămâne de văzut la ce sumă se va înțelege PMT cu dezvoltatorul, când va fi plătită aceasta, când vor fi puse în practică și promisiunile făcute cu mare entuziasm de primarul Timișoarei și de ce fac funcționarii din PMT proiecte împotriva cetățenilor. Rămâne nedezlegată și „enigma” legată de funcționarul public care nu și-a trecut în declarația de avere nicio tranzacție imobiliară legată de vânzarea vreunui teren. Dar probabil e doar unul dintre misterele de pe CD Loga 1.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

O oră ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

5 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

6 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

6 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

7 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

7 ore ago