80.000 de euro: prețul pentru ca blocul de pe strada Kiriac să nu se construiască. Decizia e la PMT

Construcția blocului de pe strada Kiriac, contestată de locuitorii din zonă, a rămas la mâna consilierilor locali. Dezbaterea publică de joi după-amiază nu s-a lăsat decât cu o soluție ipotetică. Dezvoltatorul imobiliar e dispus să renunțe la proiectul său, dacă… Primăria Timișoara îi dă 80.000 de euro.
strada kiriac
Primăria Timişoara a organizat joi, 19 iulie, o dezbatere publică pe marginea proiectului de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Bloc locuințe colective”, de pe str. Kiriac nr. 17A, beneficiar SC Sedako Group SRL. Povestea este simplă, în aparență: este vorba despre un bloc care ar urma să fie construit pe un teren privat, de mai puțin de 700 de metri pătrați, aflat într-un cvartal de blocuri din cartierul Calea Șagului. De aici, lucrurile se complică însă, pentru că viitoarea clădirea de locuințe ar „răsări” la doi pași de un parc și de singurul loc de joacă de pe o rază importantă. Proiectul a fost contestat înainte de dezbatere de cei de la Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei, care au spus că terenul de pe strada Kiriac ar avea interdicție definitivă de construire, „fapt știut și de cei de la Direcția de Urbanism”. Mai mult, și retrocedarea terenului este una cu cântec, pentru că ea a inclus și o bucată de stradă. „Imediat după retrocedare, parcela a fost cumpărată de cineva care, la momentul respectiv, era funcționar public. În declarația sa de avere nu apar însă nici terenul, nici suma încasată în urma vânzării terenului către beneficiar”, susținea Ilie Sîrbu, din partea ACSPT. Practic, dezvoltatorul imobiliar dorește să obțină un PUZ pentru a putea ridica un bloc cu regim de înălțime maxim S+P+4E+Er.
dezbatere publică
La dezbatere au venit mai mulți locuitori din blocurile de pe strada Kiriac, inclusiv copii care purtau afișe prin care cereau să nu le fie distrus locul de joacă, reprezentanții devoltatorului imobiliar, membri ai aparatului PMT și șeful Direcției de Urbanism, Sorin Ciurariu. Nimeni însă din executivul PMT, deși, conform Legii 52/2003, privind transparența decizională, „la dezbaterea publică vor participa obligatoriu inițiatorul și/sau inițiatorii proiectului de act normativ din cadrul instituției sau autorității publice locale”. Primarul Nicolae Robu nu și-a făcut apariția, deși este cel care semnează expunerea de motive a proiectului retras de pe ordinea de zi a ultimului plen. A venit, în schimb, consilierul său personal Cătălin Iapă, care i-a solicitat consilierului local PSD Gabriela Popovici, prezentă la dezbatere, alături de colega sa, Andra Bloțiu, să deschidă „ostilitățile”. Este o premieră, până și la PMT, ca o dezbatere publică organizată de administrația locală să fie condusă de un consilier al opoziției, care a și plecat, de altfel, după ce i-a pus mai multe întrebări – unele încuietoare – arhitectului care a realizat proiectul.

S-a discutat aproape 2 ceasuri, timp în care am aflat că trebuie mutate, pe cheltuiala dezvoltatorului, niște conducte de termoficare, că există un punct trafo care are și el un statut special, că urmează să fie create niște spații verzi, deși nu e clar unde, în condițiile în care terenul în cauză are 774 metri pătrați, iar amprenta la sol a construcției este de peste 300 mp și urmează să fie create și 18 locuri de parcare, e adevărat că majoritatea la parterul blocului. Sorin Ciurariu a explicat și că, din motive de „creioane colorate” ale unui proiectant, terenul apare greșit pe un set de documente de pe site-ul PMT ca fiind cu interdicție de construire, în realitate fiind un „teren nereglementat”. Conform arhitectului șef al Timișoarei, nici problemele legate de legalitatea sau nelegalitatea retrocedării, invocate de cei de la Salvați Patrimoniul Timișoarei, nu țin de avizarea acestui proiect.

Terenul de pe strada Kiriac i-a aparținut lui Dan Robescu, fost șef al Băncii de Date Urbane din Primăria Timișoara, care l-a cumpărat de la urmașii fostului proprietar și l-a revândut ulterior. Tranzacția, susțin cei de la ASPCT, nu apare în declarațiile de avere ale acestui, deși Cătălin Iapă avea într-un dosar mai multe documente prin care Robescu susține că a respectat întocmai legea. A intervenit în discuție și reprezentantul dezvoltatorului imobiliar și s-a lămurit, cu această ocazie, și graba cu care acest proiect a intrat pe circuitul de avizare. S-a desprins cu această ocazie și singura soluție care ar putea mulțumi locuitorii din zonă, dar e aproape imposibil de crezut că ea va avea sorți de izbândă. „În august îmi expiră toate avizele și trebuie s-o iau de la capăt. Eu nu vreau să construiesc neapărat acolo și sigur nu am nevoie de acest scandal. Am plătit în jur de 80.000 de euro și dacă primăria îmi restituie această sumă, sunt dispus să renunț. Dacă primăria îmi plătește suma pe care am plătit-o pe acel teren, eu renunț. Am cumpărat, pentru că aveam documentele să construiesc, le am încă…”, a spus acesta.

Ce urmează? Nimic clar, iar decizia este exclusiv în mâna consilierilor locali care vor avea, foarte probabil, proiectul pe ordinea de zi a plenului programat la finele săptămânii viitoare. Între timp, câteva zeci de oameni care stau pe strada Kiriac au semnat un memoriu adresat primarului Nicolae Robu, prin care îi cer acestuia să nu le distrugă locul de joacă pentru copii și singurul spațiu cât de cât verde din zonă. Dezbaterea nu a fost transmisă live pe Facebook. S-a întâmplat la fel și în cazul altei dezbateri cu scântei, cea pentru casa de pe strada Madgearu, unde Gringo Bivolaru continuă să construiască pe lângă lege. Ce au în comun cele două evenimente? Poate lipsa primarului Nicolae Robu.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Radu Moraru a spus: (iulie 19th, 2018 at 20:28 )

Domnule Brancovan, desi in mare parte sunt de acord cu actiunile tale, de data aceasta da-mi voie sa nu-ti dau dreptate. …proiectul „Kiriac 17A” avându-l inițiator pe primarul Nicolae Robu – din ceea ce spui tu reiese ca primarul a initiat acest proiect. Nu. Proiectul a fost initiat de investitor, primarul fiind obligat de lege sa-l introduca pe ordinea de zi a Consiliului Local. Altfel, ar putea fi acuzat de abuz in serviciu, proiectul respectiv avand toate documentele (avizele) legale. Vezi ca aici e putin mai dificil decat filmatul hotilor in tramvaie sau magazine. Sau chiar descoperirea produselor expirate in Profi sau in Auchan.

EU a spus: (iulie 19th, 2018 at 22:04 )

Este foarte interesant cum scoateti din context numai anumite aspecte astfel incat „stirea” sa fie cat mai ” apetisanta”.
Cum puteti sa va folositi de niste copii? In ce hal a ajuns societatea asta daca ati ajuns sa faceti asa ceva? Cine le.a scris acele mesaje pe hartie? Ei înşişi?
Si…apropos….acesti ” reclamanti” pot sa prezinte autorizatia de construire a acestui loc de joaca? Cum? Nu are?! Hmm…….
Citez din articol:” graba cu care acest proiect a intrat pe.circuitul de avizare”; despre ce graba vorbim? Dupa cum a spus si dezvoltatorul, in luna august expira avizele. Pentru cine cunoaste (!) un certificat de urbanism cu avizele aferente se pot prelungi 1 an de la data emiterii. Ceea ce presupunem ca dezvoltatorul a facut
Deci, acest proiect este in derulare de 2 ani. Unde e graba?
Dezvoltati va rog propozitia ” statut special al postului trafo”. E asa de ambigua incat induce in eroare orice persoana care nu este familiarizata cu aceste aspecte. Sau….nu cunoasteti despre ce este vorba? Pentru ca daca ati fi cunoscut, ati fi expus pe larg? Si atunci….de ce prezentati doar ce va convine?
De ce dezinformati? Nu credeti ca exista destule posturi tv cu antene intinse pentru dezinformare?
Adevaratul ” om de presa” este cel care prezinta adevarul, fara a fi partinitor.
Otilia, crezi ca poti asta?
Brâncovane, crezi ca poti sustine asta?

Radu Moraru a spus: (iulie 20th, 2018 at 06:06 )

Domnule Brancovan, dupa cum lesne puteti vedea eu am fost si sunt politicos cu dumneavoastra. Ba as putea spune ca am fost chiar generos, dandu-va anumite sfaturi (pe care le reiterez). Dumneavoastra se pare ca nu puteti trece de stadiul (statutul) de fost lider de galerie care va bagati „aia” in toti si toate si dadeati .uie la toata lumea (in special la Dinamo). Nu stiu ce urmariti (sa ajungeti), insa cu o astfel de gandire (ca sa nu spun cunostinte) mai mult decat presedinte de scara de bloc (sau din nou, lider de galerie), nu veti reusi. Si am sa va explic de ce. In Romania, dreptul de proprietate e unul sacru, conferit de Constitutie. Atunci si implicit dreptul de a construi (respectand anumite reguli) pe proprietatea detinuta. Daca nu-mi dati dreptate in ceea ce am scris anterior, inseamna ca dupa gandirea dumneavoastra, primarul poate decide sa nu se construiasca nimic in orasul sau comuna pe care o conduce. Iar proprietarul (investitorul) sa fie nevoit, pentru a putea construi ceva pe proprietatea lui, sa obtina 5 la suta din semnaturile cetatenilor cu drept de vot. Acum sincer, va dati seama ca aberatie sustineti. Repet, din moment ce un cetatean a obtinut toate avizele legale, de la multele institutii ale statului, pentru a construi ceva, primarul nu poate face altceva decat sa initieze un proiect de hotarare pentru a aproba acel proiect. Altfel, trebuie sa dea cu subsemnatul de ce nu vrea sa initieze proiectul. Dar asta nu insemana ca el e initiatorul proiectului respectiv. El doar il supune aprobarii Consiliului Local. Ca doar nu stie primarul ce vrea sa construiasca proprietarul pe parcela lui.
P.S. Revin cu sfatul, poate chiar cu rugamintea, de a face ce stiti mai bine: prindeti hotii si pe cei care vor sa-i imbolnaveasca pe cetatenii Timisoarei! Nu intrati in alte zone ca e ceva mai complicat. Nu foarte, dar ceva mai greu, e. In rest, ce sa va urez decat sanatate si spor la prins hotii!

@Radu Moraru a spus: (iulie 20th, 2018 at 09:05 )

Brancovan nu a fost niciodata lider de galerie.

Luci_Pop a spus: (iulie 20th, 2018 at 09:22 )

O noua afacere PNL Timisoara. Traiasca Partidul si prietenii de la Sedako.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho timisoara

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

Cosmin Tabara

Viceprimarul Tabără a descoperit numeroase probleme în inventarul spațiilor Primăriei Timișoara

Profitând de debandada existentă în scriptele primăriei, legat de spațiile aflate în proprietate, mulți timișoreni cu inițiativă au profitat din plin de lipsa de interes a proprietarului. Ei s-au ”împroprietărit” cu acele spații, alții au blocat accesul spre acestea, spune viceprimarul Cosmin Tabără. În concluzie, pus să se ocupe de acest sector al patrimoniului, oficialul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Viceprimarul Tabără a descoperit numeroase probleme în inventarul spațiilor Primăriei Timișoara
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Raoul Trifan

Senatorul Raoul Trifan despre legislaţia mediului înconjurător: “Degeaba avem legi bune dacă nimeni nu le respectă”

În weekend, la Dumbrăviţa, a avut loc o acţiune de ecologizare a comunei, printre cei prezenţi numărându-se şi senatorul USR PLUS Raoul Trifan. Cu această ocazie Trifan a menţionat că în parlament trebuie îmbunătățită legislația mediului înconjurător, mai ales în sensul de-a fi respectată. Profitând şi de vremea frumoasă, în Dumbrăviţa a avut loc sâmbătă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Senatorul Raoul Trifan despre legislaţia mediului înconjurător: “Degeaba avem legi bune dacă nimeni nu le respectă”
Iulius Mall
Iulius Mall

Sport vezi arhiva Sport

Succes clar pe Crișul Repede. SCM Timișoara a învins Constanța și a ajuns la 10 victorii

SCM Timișoara a câștigat categoric meciul de deschidere al Turneului 11 de la Oradea, din Liga Națională de baschet masculin – ediția 2020/21. Alb-violeții au trecut de BC Athletic Neptun Constanța cu scorul de 81-57. Bănățenii s-au desprins rapid la zece puncte, 14-4, având și un ecart de 12, după care dobrogenii au strâns scorul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes clar pe Crișul Repede. SCM Timișoara a învins Constanța și a ajuns la 10 victorii
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Universitatea de Vest

Universitatea de Vest bifează un nou clasament universitar, de această dată în domeniul programelor de masterat

Trei proiecte de masterat ale Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității de Vest Timișoara au ajutat instituția bănățeană de învățământ superior să bifeze un nou clasament universitar. De această dată e vorba despre Eduniversal „Best Masters”, Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) anunță clasarea performantă a programelor sale de studii de masterat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest bifează un nou clasament universitar, de această dată în domeniul programelor de masterat
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Numărul punctelor de alimentare a automobilelor electrice din Timișoara va crește în perioada următoare

Timișoara va beneficia de un nou punct de încărcare a automobilelor electrice. Stația de încărcare va fi amplasată în parcarea unui important centru comercial, urmând să fie de mare putere și să permită încărcarea celei mai mari părți a bateriei în câteva zeci de minute. Tot mai multe stații de încărcare a autovehiculelor electrice sunt...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Numărul punctelor de alimentare a automobilelor electrice din Timișoara va crește în perioada următoare

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Profitând de debandada existentă în scriptele primăriei, legat de spațiile aflate în proprietate, mulți timișoreni cu inițiativă au profitat din plin de lipsa de interes a proprietarului. Ei s-au ”împroprietărit” cu acele spații, alții au blocat accesul spre acestea, spune viceprimarul Cosmin Tabără. În concluzie, pus să se ocupe de acest sector al patrimoniului, oficialul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Viceprimarul Tabără a descoperit numeroase probleme în inventarul spațiilor Primăriei Timișoara
În weekend, la Dumbrăviţa, a avut loc o acţiune de ecologizare a comunei, printre cei prezenţi numărându-se şi senatorul USR PLUS Raoul Trifan. Cu această ocazie Trifan a menţionat că în parlament trebuie îmbunătățită legislația mediului înconjurător, mai ales în sensul de-a fi respectată. Profitând şi de vremea frumoasă, în Dumbrăviţa a avut loc sâmbătă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Senatorul Raoul Trifan despre legislaţia mediului înconjurător: “Degeaba avem legi bune dacă nimeni nu le respectă”
Pe Aeroportul Internaţional Timşoara va ateriza astăzi o aeronavă care aduce un nou transport de vaccinuri Pfizer pentru Centrul Regional de Depozitare Timișoara. Este vorba 58.500 de doze, centrul timişorean deservind judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş. O nouă tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech care constă în 511.290 doze sosește astăzi în România,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 58 de mii de doze de vaccin Pfizer ajung astăzi în Timişoara
SCM Timișoara a câștigat categoric meciul de deschidere al Turneului 11 de la Oradea, din Liga Națională de baschet masculin – ediția 2020/21. Alb-violeții au trecut de BC Athletic Neptun Constanța cu scorul de 81-57. Bănățenii s-au desprins rapid la zece puncte, 14-4, având și un ecart de 12, după care dobrogenii au strâns scorul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes clar pe Crișul Repede. SCM Timișoara a învins Constanța și a ajuns la 10 victorii
De la ultima raportare, la nivel naţional au fost infectate cu Sars-Cov-2 alte 3.302 persoane, fiind efectuate doar 14.964 de teste RT-PCR şi 5.743 de teste rapide. În secţiile de Terapie Intensivă sunt internaţi 1.531 de pacienţi, cu 39 mai mulţi decât în ziua precdentă. Până astăzi, 11 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.006.167 de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bilanţ alarmant: 1.531 de pacienţi în secţiile ATI. 3.302 persoane confirmate cu Sars-Cov-2, în ultimele 24 de ore
Rata de infectare în Timişoara este azi 5,18 în scădere faţă de ziua precedentă, când era 5,42. La nivelul judeţului, rata este azi 4,39, tot în scădere față de ieri, când era 4,53. Cel mai mare coeficient de infectare din Timiș se înregistrează azi la Peciu Nou: 15,05. Astăzi, conform datelor furnizate de Direcția de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tot în scădere, rata de infectare în Timişoara se apropie de 5. La nivelul judeţului a scăzut la 4,39
Timișoara ar putea avea un al doilea stadion ”de jucărie”, asemănător celui care va fi ridicat de Compania Națională de Investiții în spatele bazei ”Dan Păltinișanu”. Acesta ar urma să fie ridicat pe un fost teren de fotbal din zona Mircea cel Bătrân, unde există deja un studiu de fezabilitate. Una dintre marile ”cuceriri” ale...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Stadionul LEGO reapare în planurile pentru bugetul Timișoarei. Se pregătește și un stadion mic, în zona Mircea cel Bătrân
Trei proiecte de masterat ale Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității de Vest Timișoara au ajutat instituția bănățeană de învățământ superior să bifeze un nou clasament universitar. De această dată e vorba despre Eduniversal „Best Masters”, Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) anunță clasarea performantă a programelor sale de studii de masterat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest bifează un nou clasament universitar, de această dată în domeniul programelor de masterat
Două instituții recunoscute pentru inițiativele de cercetare și inovare, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și Universitatea Politehnica Timișoara, răspunzând priorității strategice pe care tehnologia Blockchain o are în Uniunea Europeană, anunță lansarea proiectul „EBSI4RO: Connecting Romania through Blockchain” (Conectarea României prin Blockchain). Proiectul este cofinanțat de Comisia Europeană, prin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara promovează tehnologia Blockchain
Top