80.000 de euro: prețul pentru ca blocul de pe strada Kiriac să nu se construiască. Decizia e la PMT

Construcția blocului de pe strada Kiriac, contestată de locuitorii din zonă, a rămas la mâna consilierilor locali. Dezbaterea publică de joi după-amiază nu s-a lăsat decât cu o soluție ipotetică. Dezvoltatorul imobiliar e dispus să renunțe la proiectul său, dacă… Primăria Timișoara îi dă 80.000 de euro.
strada kiriac
Primăria Timişoara a organizat joi, 19 iulie, o dezbatere publică pe marginea proiectului de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Bloc locuințe colective”, de pe str. Kiriac nr. 17A, beneficiar SC Sedako Group SRL. Povestea este simplă, în aparență: este vorba despre un bloc care ar urma să fie construit pe un teren privat, de mai puțin de 700 de metri pătrați, aflat într-un cvartal de blocuri din cartierul Calea Șagului. De aici, lucrurile se complică însă, pentru că viitoarea clădirea de locuințe ar „răsări” la doi pași de un parc și de singurul loc de joacă de pe o rază importantă. Proiectul a fost contestat înainte de dezbatere de cei de la Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei, care au spus că terenul de pe strada Kiriac ar avea interdicție definitivă de construire, „fapt știut și de cei de la Direcția de Urbanism”. Mai mult, și retrocedarea terenului este una cu cântec, pentru că ea a inclus și o bucată de stradă. „Imediat după retrocedare, parcela a fost cumpărată de cineva care, la momentul respectiv, era funcționar public. În declarația sa de avere nu apar însă nici terenul, nici suma încasată în urma vânzării terenului către beneficiar”, susținea Ilie Sîrbu, din partea ACSPT. Practic, dezvoltatorul imobiliar dorește să obțină un PUZ pentru a putea ridica un bloc cu regim de înălțime maxim S+P+4E+Er.
dezbatere publică
La dezbatere au venit mai mulți locuitori din blocurile de pe strada Kiriac, inclusiv copii care purtau afișe prin care cereau să nu le fie distrus locul de joacă, reprezentanții devoltatorului imobiliar, membri ai aparatului PMT și șeful Direcției de Urbanism, Sorin Ciurariu. Nimeni însă din executivul PMT, deși, conform Legii 52/2003, privind transparența decizională, „la dezbaterea publică vor participa obligatoriu inițiatorul și/sau inițiatorii proiectului de act normativ din cadrul instituției sau autorității publice locale”. Primarul Nicolae Robu nu și-a făcut apariția, deși este cel care semnează expunerea de motive a proiectului retras de pe ordinea de zi a ultimului plen. A venit, în schimb, consilierul său personal Cătălin Iapă, care i-a solicitat consilierului local PSD Gabriela Popovici, prezentă la dezbatere, alături de colega sa, Andra Bloțiu, să deschidă „ostilitățile”. Este o premieră, până și la PMT, ca o dezbatere publică organizată de administrația locală să fie condusă de un consilier al opoziției, care a și plecat, de altfel, după ce i-a pus mai multe întrebări – unele încuietoare – arhitectului care a realizat proiectul.

S-a discutat aproape 2 ceasuri, timp în care am aflat că trebuie mutate, pe cheltuiala dezvoltatorului, niște conducte de termoficare, că există un punct trafo care are și el un statut special, că urmează să fie create niște spații verzi, deși nu e clar unde, în condițiile în care terenul în cauză are 774 metri pătrați, iar amprenta la sol a construcției este de peste 300 mp și urmează să fie create și 18 locuri de parcare, e adevărat că majoritatea la parterul blocului. Sorin Ciurariu a explicat și că, din motive de „creioane colorate” ale unui proiectant, terenul apare greșit pe un set de documente de pe site-ul PMT ca fiind cu interdicție de construire, în realitate fiind un „teren nereglementat”. Conform arhitectului șef al Timișoarei, nici problemele legate de legalitatea sau nelegalitatea retrocedării, invocate de cei de la Salvați Patrimoniul Timișoarei, nu țin de avizarea acestui proiect.

Terenul de pe strada Kiriac i-a aparținut lui Dan Robescu, fost șef al Băncii de Date Urbane din Primăria Timișoara, care l-a cumpărat de la urmașii fostului proprietar și l-a revândut ulterior. Tranzacția, susțin cei de la ASPCT, nu apare în declarațiile de avere ale acestui, deși Cătălin Iapă avea într-un dosar mai multe documente prin care Robescu susține că a respectat întocmai legea. A intervenit în discuție și reprezentantul dezvoltatorului imobiliar și s-a lămurit, cu această ocazie, și graba cu care acest proiect a intrat pe circuitul de avizare. S-a desprins cu această ocazie și singura soluție care ar putea mulțumi locuitorii din zonă, dar e aproape imposibil de crezut că ea va avea sorți de izbândă. „În august îmi expiră toate avizele și trebuie s-o iau de la capăt. Eu nu vreau să construiesc neapărat acolo și sigur nu am nevoie de acest scandal. Am plătit în jur de 80.000 de euro și dacă primăria îmi restituie această sumă, sunt dispus să renunț. Dacă primăria îmi plătește suma pe care am plătit-o pe acel teren, eu renunț. Am cumpărat, pentru că aveam documentele să construiesc, le am încă…”, a spus acesta.

Ce urmează? Nimic clar, iar decizia este exclusiv în mâna consilierilor locali care vor avea, foarte probabil, proiectul pe ordinea de zi a plenului programat la finele săptămânii viitoare. Între timp, câteva zeci de oameni care stau pe strada Kiriac au semnat un memoriu adresat primarului Nicolae Robu, prin care îi cer acestuia să nu le distrugă locul de joacă pentru copii și singurul spațiu cât de cât verde din zonă. Dezbaterea nu a fost transmisă live pe Facebook. S-a întâmplat la fel și în cazul altei dezbateri cu scântei, cea pentru casa de pe strada Madgearu, unde Gringo Bivolaru continuă să construiască pe lângă lege. Ce au în comun cele două evenimente? Poate lipsa primarului Nicolae Robu.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Radu Moraru a spus: (iulie 19th, 2018 at 20:28 )

Domnule Brancovan, desi in mare parte sunt de acord cu actiunile tale, de data aceasta da-mi voie sa nu-ti dau dreptate. …proiectul „Kiriac 17A” avându-l inițiator pe primarul Nicolae Robu – din ceea ce spui tu reiese ca primarul a initiat acest proiect. Nu. Proiectul a fost initiat de investitor, primarul fiind obligat de lege sa-l introduca pe ordinea de zi a Consiliului Local. Altfel, ar putea fi acuzat de abuz in serviciu, proiectul respectiv avand toate documentele (avizele) legale. Vezi ca aici e putin mai dificil decat filmatul hotilor in tramvaie sau magazine. Sau chiar descoperirea produselor expirate in Profi sau in Auchan.

 
EU a spus: (iulie 19th, 2018 at 22:04 )

Este foarte interesant cum scoateti din context numai anumite aspecte astfel incat „stirea” sa fie cat mai ” apetisanta”.
Cum puteti sa va folositi de niste copii? In ce hal a ajuns societatea asta daca ati ajuns sa faceti asa ceva? Cine le.a scris acele mesaje pe hartie? Ei înşişi?
Si…apropos….acesti ” reclamanti” pot sa prezinte autorizatia de construire a acestui loc de joaca? Cum? Nu are?! Hmm…….
Citez din articol:” graba cu care acest proiect a intrat pe.circuitul de avizare”; despre ce graba vorbim? Dupa cum a spus si dezvoltatorul, in luna august expira avizele. Pentru cine cunoaste (!) un certificat de urbanism cu avizele aferente se pot prelungi 1 an de la data emiterii. Ceea ce presupunem ca dezvoltatorul a facut
Deci, acest proiect este in derulare de 2 ani. Unde e graba?
Dezvoltati va rog propozitia ” statut special al postului trafo”. E asa de ambigua incat induce in eroare orice persoana care nu este familiarizata cu aceste aspecte. Sau….nu cunoasteti despre ce este vorba? Pentru ca daca ati fi cunoscut, ati fi expus pe larg? Si atunci….de ce prezentati doar ce va convine?
De ce dezinformati? Nu credeti ca exista destule posturi tv cu antene intinse pentru dezinformare?
Adevaratul ” om de presa” este cel care prezinta adevarul, fara a fi partinitor.
Otilia, crezi ca poti asta?
Brâncovane, crezi ca poti sustine asta?

 
Radu Moraru a spus: (iulie 20th, 2018 at 06:06 )

Domnule Brancovan, dupa cum lesne puteti vedea eu am fost si sunt politicos cu dumneavoastra. Ba as putea spune ca am fost chiar generos, dandu-va anumite sfaturi (pe care le reiterez). Dumneavoastra se pare ca nu puteti trece de stadiul (statutul) de fost lider de galerie care va bagati „aia” in toti si toate si dadeati .uie la toata lumea (in special la Dinamo). Nu stiu ce urmariti (sa ajungeti), insa cu o astfel de gandire (ca sa nu spun cunostinte) mai mult decat presedinte de scara de bloc (sau din nou, lider de galerie), nu veti reusi. Si am sa va explic de ce. In Romania, dreptul de proprietate e unul sacru, conferit de Constitutie. Atunci si implicit dreptul de a construi (respectand anumite reguli) pe proprietatea detinuta. Daca nu-mi dati dreptate in ceea ce am scris anterior, inseamna ca dupa gandirea dumneavoastra, primarul poate decide sa nu se construiasca nimic in orasul sau comuna pe care o conduce. Iar proprietarul (investitorul) sa fie nevoit, pentru a putea construi ceva pe proprietatea lui, sa obtina 5 la suta din semnaturile cetatenilor cu drept de vot. Acum sincer, va dati seama ca aberatie sustineti. Repet, din moment ce un cetatean a obtinut toate avizele legale, de la multele institutii ale statului, pentru a construi ceva, primarul nu poate face altceva decat sa initieze un proiect de hotarare pentru a aproba acel proiect. Altfel, trebuie sa dea cu subsemnatul de ce nu vrea sa initieze proiectul. Dar asta nu insemana ca el e initiatorul proiectului respectiv. El doar il supune aprobarii Consiliului Local. Ca doar nu stie primarul ce vrea sa construiasca proprietarul pe parcela lui.
P.S. Revin cu sfatul, poate chiar cu rugamintea, de a face ce stiti mai bine: prindeti hotii si pe cei care vor sa-i imbolnaveasca pe cetatenii Timisoarei! Nu intrati in alte zone ca e ceva mai complicat. Nu foarte, dar ceva mai greu, e. In rest, ce sa va urez decat sanatate si spor la prins hotii!

 
@Radu Moraru a spus: (iulie 20th, 2018 at 09:05 )

Brancovan nu a fost niciodata lider de galerie.

 
Luci_Pop a spus: (iulie 20th, 2018 at 09:22 )

O noua afacere PNL Timisoara. Traiasca Partidul si prietenii de la Sedako.

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

Aeroportul International Timisoara - 700px

Administratie vezi arhiva Administratie

Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

SCM Politehnica pierde Supercupa, contra campioanei Dinamo

Handbaliștii timișoreni au început cu stângul sezonul oficial. SCM Politehnica Timișoara a trebuit să se recunoască învinsă de Dinamo București, într-un joc cu trofeul pe masă – Supercupa României. Echipa de pe Bega, câștigătoare a Cupei României în sezonul trecut, a fost condusă pe tot parcursul jocului încheiat cu scorul de 24-26 pentru Dinamo, campioana...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Politehnica pierde Supercupa, contra campioanei Dinamo

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Prima Shops

La Timişoara se va ridica un nou parc de retail, sub numele de Prima Shops

Timişoara va avea în anii viitori o nouă zonă modernă de shopping. Dezvoltatorul imobiliar Oasis Retail Development & Consulting va începe în 2020 construcţia unui nou parc de retail în Timişoara. Conform informaţiilor din piaţă, investiţia ar urma să fie de 15 milioane de euro. Noul centru va fi situat în zona de sud a oraşului,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timişoara se va ridica un nou parc de retail, sub numele de Prima Shops

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Accident grav în această seară, în Timiș. O mașină în care se aflau două persoane a ieșit de pe carosabil și a ajuns într-un canal, între localitățile Beba Veche și Valcani. La fața locului este o adevărată desfășurare de forțe. Intervin echipaje ale poliției, ambulanțe și pompierii cu o autospecială de stingere cu apă și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Accident mortal în Timiș: două persoane au murit după ce au ajuns cu mașina într-un canal cu apă
Vremea se înrăutățește în vestul țării. Meteorologii au emis o nouă atenționare de cod galben pentru mai multe județe, în care sunt așteptate fenomene meteo periculoase. Între orele 17.40 – 19.00, în Timiș, Hunedoara, Arad și Bihor sunt așteptate frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, iar precipitațiile vor cumula 25-30 l/mp. Sub această atenționare de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zeci de localități din vestul țării sunt afectate de un nou cod galben însoțit de fenomene meteo periculoase
Handbaliștii timișoreni au început cu stângul sezonul oficial. SCM Politehnica Timișoara a trebuit să se recunoască învinsă de Dinamo București, într-un joc cu trofeul pe masă – Supercupa României. Echipa de pe Bega, câștigătoare a Cupei României în sezonul trecut, a fost condusă pe tot parcursul jocului încheiat cu scorul de 24-26 pentru Dinamo, campioana...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Politehnica pierde Supercupa, contra campioanei Dinamo
Prima ligă feminină de fotbal a început în forță, iar încă din runda inaugurală s-au întâlnit cele mai bune echipe din sezonul trecut. Revelația Fortuna Becicherecu Mic, vicecampioană și finalista Cupei a întâlnit echipa ce în ultimii ani și-a adjudecat nouă titluri naționale, FCU Olimpia Cluj. Bănățencele s-au pregătit șase săptămâni pentru debutul în noul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Debut cu stângul pentru Fortuna. Eșec în fața campioanei
A fost razie noaptea trecută, în Timișoara și în localitățile din apropiere. Peste o sută de polițiști au fost angrenați în acțiunea a cărui scop a fost menținerea unui climat de ordine și siguranță publică. Sute de autovehicule verificate, persoane legitimate și amenzi în valoare totală de peste 65.000 de lei, bilanțul total al acțiunii....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Razie noaptea trecută, în Timișoara și în localitățile din apropiere. Bilanțul acțiunii polițiștilor
Și în această duminică aveți prilejul să asistați la spectacolul schimbului de gardă. Va avea loc la Timișoara, pe traseul Piața Unirii – Piața Libertății Dacă vreți să vedeți cum se schimbă garda la Timișoara, în această seară puteți vedea spectacolul care începe de la ora 20.00. Regimentul de Gardă pornește din Piața Libertății, urmând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se face schimbul de gardă la Timișoara
Copiii din centrele de plasament și căsuțele de tip familial din 44 de localități încă așteaptă prieteni voluntari care să îi ajute în următorul an școlar. Cei care derulează programul „Ajungem Mari” mai au nevoie de voluntari pentru județele Timiș și Arad. Reprezentanții programului educațional „Ajungem MARI” au lansat un apel la voluntariat pentru 2.200...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În Timiș și Arad e nevoie de voluntari pentru ajutorarea copiilor din centrele de plasament
Perioada de vacanţă i-a oferit primarului Nicolae Robu timp să îşi analizeze gândurile şi să reflecte la ceea ce alţii i-au propus. Într-o destăinurile plină de profunzime, el îşi prezintă aceste gânduri şi anunţă că a refuzat să accepte să-şi pună o mască, una care să îl prezinte ca un om „artifical”, ascultând de sfaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nicolae Robu refuză din nou să-şi pună mască: Nu voi fi un produs de laborator
Sute de persoane din Timişoara sunt expuse zilnic problemelor generate de traficul rutier. În ciuda acestor date statistice culese de Agenţia Europeană de Mediu, situaţia din oraş nu e nici una rea, dar nici una prea bună, comparativ cu alte oraşe româneşti. În ciuda traficului infernal de pe străzile oraşului şi a numărului mare de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sute de persoane suferă zilnic din cauza zgomotului produs de autovehicule, în Timişoara
Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com