80.000 de euro: prețul pentru ca blocul de pe strada Kiriac să nu se construiască. Decizia e la PMT

Construcția blocului de pe strada Kiriac, contestată de locuitorii din zonă, a rămas la mâna consilierilor locali. Dezbaterea publică de joi după-amiază nu s-a lăsat decât cu o soluție ipotetică. Dezvoltatorul imobiliar e dispus să renunțe la proiectul său, dacă… Primăria Timișoara îi dă 80.000 de euro.
strada kiriac
Primăria Timişoara a organizat joi, 19 iulie, o dezbatere publică pe marginea proiectului de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Bloc locuințe colective”, de pe str. Kiriac nr. 17A, beneficiar SC Sedako Group SRL. Povestea este simplă, în aparență: este vorba despre un bloc care ar urma să fie construit pe un teren privat, de mai puțin de 700 de metri pătrați, aflat într-un cvartal de blocuri din cartierul Calea Șagului. De aici, lucrurile se complică însă, pentru că viitoarea clădirea de locuințe ar „răsări” la doi pași de un parc și de singurul loc de joacă de pe o rază importantă. Proiectul a fost contestat înainte de dezbatere de cei de la Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei, care au spus că terenul de pe strada Kiriac ar avea interdicție definitivă de construire, „fapt știut și de cei de la Direcția de Urbanism”. Mai mult, și retrocedarea terenului este una cu cântec, pentru că ea a inclus și o bucată de stradă. „Imediat după retrocedare, parcela a fost cumpărată de cineva care, la momentul respectiv, era funcționar public. În declarația sa de avere nu apar însă nici terenul, nici suma încasată în urma vânzării terenului către beneficiar”, susținea Ilie Sîrbu, din partea ACSPT. Practic, dezvoltatorul imobiliar dorește să obțină un PUZ pentru a putea ridica un bloc cu regim de înălțime maxim S+P+4E+Er.
dezbatere publică
La dezbatere au venit mai mulți locuitori din blocurile de pe strada Kiriac, inclusiv copii care purtau afișe prin care cereau să nu le fie distrus locul de joacă, reprezentanții devoltatorului imobiliar, membri ai aparatului PMT și șeful Direcției de Urbanism, Sorin Ciurariu. Nimeni însă din executivul PMT, deși, conform Legii 52/2003, privind transparența decizională, „la dezbaterea publică vor participa obligatoriu inițiatorul și/sau inițiatorii proiectului de act normativ din cadrul instituției sau autorității publice locale”. Primarul Nicolae Robu nu și-a făcut apariția, deși este cel care semnează expunerea de motive a proiectului retras de pe ordinea de zi a ultimului plen. A venit, în schimb, consilierul său personal Cătălin Iapă, care i-a solicitat consilierului local PSD Gabriela Popovici, prezentă la dezbatere, alături de colega sa, Andra Bloțiu, să deschidă „ostilitățile”. Este o premieră, până și la PMT, ca o dezbatere publică organizată de administrația locală să fie condusă de un consilier al opoziției, care a și plecat, de altfel, după ce i-a pus mai multe întrebări – unele încuietoare – arhitectului care a realizat proiectul.

S-a discutat aproape 2 ceasuri, timp în care am aflat că trebuie mutate, pe cheltuiala dezvoltatorului, niște conducte de termoficare, că există un punct trafo care are și el un statut special, că urmează să fie create niște spații verzi, deși nu e clar unde, în condițiile în care terenul în cauză are 774 metri pătrați, iar amprenta la sol a construcției este de peste 300 mp și urmează să fie create și 18 locuri de parcare, e adevărat că majoritatea la parterul blocului. Sorin Ciurariu a explicat și că, din motive de „creioane colorate” ale unui proiectant, terenul apare greșit pe un set de documente de pe site-ul PMT ca fiind cu interdicție de construire, în realitate fiind un „teren nereglementat”. Conform arhitectului șef al Timișoarei, nici problemele legate de legalitatea sau nelegalitatea retrocedării, invocate de cei de la Salvați Patrimoniul Timișoarei, nu țin de avizarea acestui proiect.

Terenul de pe strada Kiriac i-a aparținut lui Dan Robescu, fost șef al Băncii de Date Urbane din Primăria Timișoara, care l-a cumpărat de la urmașii fostului proprietar și l-a revândut ulterior. Tranzacția, susțin cei de la ASPCT, nu apare în declarațiile de avere ale acestui, deși Cătălin Iapă avea într-un dosar mai multe documente prin care Robescu susține că a respectat întocmai legea. A intervenit în discuție și reprezentantul dezvoltatorului imobiliar și s-a lămurit, cu această ocazie, și graba cu care acest proiect a intrat pe circuitul de avizare. S-a desprins cu această ocazie și singura soluție care ar putea mulțumi locuitorii din zonă, dar e aproape imposibil de crezut că ea va avea sorți de izbândă. „În august îmi expiră toate avizele și trebuie s-o iau de la capăt. Eu nu vreau să construiesc neapărat acolo și sigur nu am nevoie de acest scandal. Am plătit în jur de 80.000 de euro și dacă primăria îmi restituie această sumă, sunt dispus să renunț. Dacă primăria îmi plătește suma pe care am plătit-o pe acel teren, eu renunț. Am cumpărat, pentru că aveam documentele să construiesc, le am încă…”, a spus acesta.

Ce urmează? Nimic clar, iar decizia este exclusiv în mâna consilierilor locali care vor avea, foarte probabil, proiectul pe ordinea de zi a plenului programat la finele săptămânii viitoare. Între timp, câteva zeci de oameni care stau pe strada Kiriac au semnat un memoriu adresat primarului Nicolae Robu, prin care îi cer acestuia să nu le distrugă locul de joacă pentru copii și singurul spațiu cât de cât verde din zonă. Dezbaterea nu a fost transmisă live pe Facebook. S-a întâmplat la fel și în cazul altei dezbateri cu scântei, cea pentru casa de pe strada Madgearu, unde Gringo Bivolaru continuă să construiască pe lângă lege. Ce au în comun cele două evenimente? Poate lipsa primarului Nicolae Robu.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Radu Moraru a spus: (iulie 19th, 2018 at 20:28 )

Domnule Brancovan, desi in mare parte sunt de acord cu actiunile tale, de data aceasta da-mi voie sa nu-ti dau dreptate. …proiectul „Kiriac 17A” avându-l inițiator pe primarul Nicolae Robu – din ceea ce spui tu reiese ca primarul a initiat acest proiect. Nu. Proiectul a fost initiat de investitor, primarul fiind obligat de lege sa-l introduca pe ordinea de zi a Consiliului Local. Altfel, ar putea fi acuzat de abuz in serviciu, proiectul respectiv avand toate documentele (avizele) legale. Vezi ca aici e putin mai dificil decat filmatul hotilor in tramvaie sau magazine. Sau chiar descoperirea produselor expirate in Profi sau in Auchan.

EU a spus: (iulie 19th, 2018 at 22:04 )

Este foarte interesant cum scoateti din context numai anumite aspecte astfel incat „stirea” sa fie cat mai ” apetisanta”.
Cum puteti sa va folositi de niste copii? In ce hal a ajuns societatea asta daca ati ajuns sa faceti asa ceva? Cine le.a scris acele mesaje pe hartie? Ei înşişi?
Si…apropos….acesti ” reclamanti” pot sa prezinte autorizatia de construire a acestui loc de joaca? Cum? Nu are?! Hmm…….
Citez din articol:” graba cu care acest proiect a intrat pe.circuitul de avizare”; despre ce graba vorbim? Dupa cum a spus si dezvoltatorul, in luna august expira avizele. Pentru cine cunoaste (!) un certificat de urbanism cu avizele aferente se pot prelungi 1 an de la data emiterii. Ceea ce presupunem ca dezvoltatorul a facut
Deci, acest proiect este in derulare de 2 ani. Unde e graba?
Dezvoltati va rog propozitia ” statut special al postului trafo”. E asa de ambigua incat induce in eroare orice persoana care nu este familiarizata cu aceste aspecte. Sau….nu cunoasteti despre ce este vorba? Pentru ca daca ati fi cunoscut, ati fi expus pe larg? Si atunci….de ce prezentati doar ce va convine?
De ce dezinformati? Nu credeti ca exista destule posturi tv cu antene intinse pentru dezinformare?
Adevaratul ” om de presa” este cel care prezinta adevarul, fara a fi partinitor.
Otilia, crezi ca poti asta?
Brâncovane, crezi ca poti sustine asta?

Radu Moraru a spus: (iulie 20th, 2018 at 06:06 )

Domnule Brancovan, dupa cum lesne puteti vedea eu am fost si sunt politicos cu dumneavoastra. Ba as putea spune ca am fost chiar generos, dandu-va anumite sfaturi (pe care le reiterez). Dumneavoastra se pare ca nu puteti trece de stadiul (statutul) de fost lider de galerie care va bagati „aia” in toti si toate si dadeati .uie la toata lumea (in special la Dinamo). Nu stiu ce urmariti (sa ajungeti), insa cu o astfel de gandire (ca sa nu spun cunostinte) mai mult decat presedinte de scara de bloc (sau din nou, lider de galerie), nu veti reusi. Si am sa va explic de ce. In Romania, dreptul de proprietate e unul sacru, conferit de Constitutie. Atunci si implicit dreptul de a construi (respectand anumite reguli) pe proprietatea detinuta. Daca nu-mi dati dreptate in ceea ce am scris anterior, inseamna ca dupa gandirea dumneavoastra, primarul poate decide sa nu se construiasca nimic in orasul sau comuna pe care o conduce. Iar proprietarul (investitorul) sa fie nevoit, pentru a putea construi ceva pe proprietatea lui, sa obtina 5 la suta din semnaturile cetatenilor cu drept de vot. Acum sincer, va dati seama ca aberatie sustineti. Repet, din moment ce un cetatean a obtinut toate avizele legale, de la multele institutii ale statului, pentru a construi ceva, primarul nu poate face altceva decat sa initieze un proiect de hotarare pentru a aproba acel proiect. Altfel, trebuie sa dea cu subsemnatul de ce nu vrea sa initieze proiectul. Dar asta nu insemana ca el e initiatorul proiectului respectiv. El doar il supune aprobarii Consiliului Local. Ca doar nu stie primarul ce vrea sa construiasca proprietarul pe parcela lui.
P.S. Revin cu sfatul, poate chiar cu rugamintea, de a face ce stiti mai bine: prindeti hotii si pe cei care vor sa-i imbolnaveasca pe cetatenii Timisoarei! Nu intrati in alte zone ca e ceva mai complicat. Nu foarte, dar ceva mai greu, e. In rest, ce sa va urez decat sanatate si spor la prins hotii!

@Radu Moraru a spus: (iulie 20th, 2018 at 09:05 )

Brancovan nu a fost niciodata lider de galerie.

Luci_Pop a spus: (iulie 20th, 2018 at 09:22 )

O noua afacere PNL Timisoara. Traiasca Partidul si prietenii de la Sedako.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

S-au anunţat câştigătorii concursului „Revoluționarul din familia mea”

Primăria Timișoara anunță finalizarea concursului „Revoluționarul din familia mea”, un proiect dedicat păstrării și transmiterii memoriei evenimentelor din Decembrie 1989. Elevii participanți la acest concurs au avut sarcina de a descoperi și documenta poveștile celor care au trăit acele momente istorice, capturând esența lor prin intermediul fotografiei și a textului. Galeria de fotografii este disponibilă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-au anunţat câştigătorii concursului „Revoluționarul din familia mea”
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Primele transferuri la campioana de rugby, SCM USV Timișoara

Un tânăr de perspectivă revine din „împrumut”, iar un „internațional” ajunge pe Bega pentru a suplini retragerea din echipă a legendei Eugen Căpățână. Staff-ul echipei de rugby SCM USV Timişoara a început conturarea lotului pentru sezonul 2025. Primele mutări sunt reprezentate de întoarcerea unui jucător din grămadă și de transferul unui taloner de la Steaua...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primele transferuri la campioana de rugby, SCM USV Timișoara
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Itinerarul Revoluției din decembrie 1989 – celebrând 35 de ani de la Revoluție, din perspectiva Patrimoniul sub reflectoare

Noi nu uităm! În decembrie 2024 comemorăm 35 de ani de la evenimentele care au schimbat cursul istoriei României. Ne amintim de poveștile impresionante ale tinerilor din Generația X, ce au conturat destinul unei întregi națiuni și au devenit martirii libertății în decembrie 1989, prezente în Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – itinerarul Revoluției din decembrie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Itinerarul Revoluției din decembrie 1989 – celebrând 35 de ani de la Revoluție, din perspectiva Patrimoniul sub reflectoare
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

ANAF

ANAF nu va taxa cu 10% banii aflați la bancă

Conform unei informări transmise de ANAF, instituția dezminte categoric informațiile vehiculate recent în spațiul public, potrivit cărora, ”începând cu 2025, ANAF va percepe 10% din banii aflați în conturile bancare ale contribuabililor”. Conform legislației în vigoare, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) se datorează pentru veniturile din investiții, cum ar fi dobânzile obținute din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ANAF nu va taxa cu 10% banii aflați la bancă

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Primăria Timișoara anunță finalizarea concursului „Revoluționarul din familia mea”, un proiect dedicat păstrării și transmiterii memoriei evenimentelor din Decembrie 1989. Elevii participanți la acest concurs au avut sarcina de a descoperi și documenta poveștile celor care au trăit acele momente istorice, capturând esența lor prin intermediul fotografiei și a textului. Galeria de fotografii este disponibilă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-au anunţat câştigătorii concursului „Revoluționarul din familia mea”
Noi nu uităm! În decembrie 2024 comemorăm 35 de ani de la evenimentele care au schimbat cursul istoriei României. Ne amintim de poveștile impresionante ale tinerilor din Generația X, ce au conturat destinul unei întregi națiuni și au devenit martirii libertății în decembrie 1989, prezente în Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – itinerarul Revoluției din decembrie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Itinerarul Revoluției din decembrie 1989 – celebrând 35 de ani de la Revoluție, din perspectiva Patrimoniul sub reflectoare
La data de 15 decembrie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul I.P.J. Timiș au fost sesizați despre faptul că, în noaptea de 14 spre 15 decembrie, persoane necunoscute ar fi sustras o autoutilitară, precum și diverse unelte utilizate în domeniul mecanicii auto, din interiorul unui garaj situat pe bld. Eroilor de la Tisa. În...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prins la puțin timp după ce a furat o… autoutilitară!
Un tânăr de perspectivă revine din „împrumut”, iar un „internațional” ajunge pe Bega pentru a suplini retragerea din echipă a legendei Eugen Căpățână. Staff-ul echipei de rugby SCM USV Timişoara a început conturarea lotului pentru sezonul 2025. Primele mutări sunt reprezentate de întoarcerea unui jucător din grămadă și de transferul unui taloner de la Steaua...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primele transferuri la campioana de rugby, SCM USV Timișoara
Primul Atlas Geografic General Tactil din România, destinat persoanelor nevăzătoare, a fost lansat oficial în luna decembrie 2024 de Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), în cadrul unui proiect susținut de compania Atos. Demersul, unic la nivel național, a fost premiat recent la Gala Business Awards, organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Atlasul Tactil pentru nevăzători, realizat în premieră națională de Universitatea de Vest și Atos, premiat pentru inovație
Conform unei informări transmise de ANAF, instituția dezminte categoric informațiile vehiculate recent în spațiul public, potrivit cărora, ”începând cu 2025, ANAF va percepe 10% din banii aflați în conturile bancare ale contribuabililor”. Conform legislației în vigoare, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) se datorează pentru veniturile din investiții, cum ar fi dobânzile obținute din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ANAF nu va taxa cu 10% banii aflați la bancă
Reprezentanții Primăria Timișoara au început recepția noii clădiri a Liceului Waldorf. Odată finalizat procesul, aceasta va oferi 20 de săli de clasă și o sală mare de sport, care va fi intabulată. Elevii vor intra în noile clase, laboratoare și ateliere, dotate modern, după obținerea avizelor de funcționare și introducerea clădirii în circuitul educațional, prin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria a început operațiunea de recepție a clădirii Liceului Waldorf/FOTO
Societatea Aquatim SA informează clienții că, începând cu 1 ianuarie 2025, vor intra în vigoare noi tarife pentru serviciile de alimentare cu apă potabilă și de canalizare. Astfel, prețul pentru apa potabilă va fi de 7,71 lei/metru cub (0,0077 lei/litru), iar tariful pentru canalizare va fi de 7,86 lei/metru cub, la ambele se adaugă cota...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aquatim anunță noi tarife la apă și canal
Cu toate că semnalul revoltei timişorenilor a fost dat din 15 decembrie, ziua de 16 decembrie este recunoscută oficial ca ziua de început a Revoluţiei române. O revoluţie care din Timişoara se va extinde în întreaga ţară şi va conduce la căderea regimului naţional-comunist al lui Nicolae Ceauşescu. De altfel, a fost singura schimbare sângeroasă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 16 decembrie 1989, începutul Revoluţiei române. Ziua în care în Timişoara s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceaușescu!”
Top