Primăria Timişoara

Comitet pentru ambrozie. În Timișoara și comunele din jur se va interveni după un plan comun

O să avem comitet special pentru ambrozie. Din el fac parte reprezentanți ai Primăriei Timișoarei și ai comunelor din jur, care vor încerca să facă planuri comune de luptă împotriva buclucașei plante. Alergicii vor constata pe pielea lor dacă vor avea succes.

În mai, primarul Nicolae Robu anunța că vrea un comitet special pentru combaterea ambroziei, plantă care dă bătăi de cap tot mai multor oameni. Municipalitatea ar urma să colaboreze cu primăriile din localitățile învecinate, astfel încât să existe un plan comun de eradicare a acestei buruieni. „Trebuie să facem front comun, nu e de joacă. Această plantă creează alergii la 15% din populația Timișoarei, așa mi s-a spus mie. Trebuie să acționăm coordonat, în campanii. Când sunt momentele cele mai potrivite, o să acționăm cu toții. Vreau să-i chem pe primari, indiferent de culoarea politică, să stabilim împreună momentele de intervenție”, declara edilul, în urmă cu două luni și jumătate. S-au făcut acum și primii pași: au fost desemnate persoanele din primării care să se ocupe de acest plan. S-a întâmplat la o întâlnire cu primarii din comunele învecintate, explică Robu. „Am convenit să desemnăm persoane care se ocupă de subiect, care să relaționeze între ele și să acționăm sincronizat, astfel încât să nu mai apară situații ca până acum, când vin sporii dintr-o unitate administrativ-teritorială în alta, aduși de vânt. Din partea Timișoarei se ocupă city managerul Robert Kristof”, a spus primarul.

O soluție ar putea veni de la Dumbrăvița, unde primarul social-democrat pare să fi găsit o armă eficientă împotriva ambroziei. „Primarul Victor Malac era foarte mulțumit de o substanță pe care a folosit-o. Persoanele pe care le vom desemna vor avea grijă să ne ocupăm mai eficient cu toții de această problemă”, a mai declarat Nicolae Robu. În ultimii ani, polițiștii locali din Timișoara au amendat sute de proprietari de terenuri lăsate în pârloagă. În 2018 au fost date deja câteva sancțiuni, dar sumele nu par să-i sperie prea tare pe cei care nu-și îngrijesc „plațurile”.

Ambrosia Artemisiifolia este inclusă în lista oficială a buruienilor de carantină şi în multe ţări din Europa este combătută mecanic şi chimic. Planta are o perioadă de înflorire care se întinde pe mai multe luni, iar cantitatea de polen produsă se dublează în perioadele de secetă şi temperaturi crescute. Sezonul polenului de ambrozie, sau „iarba pârloagelor”, cum este cunoscută popular această buruiană, este încă în plină desfășurare. De la sfârşitul lunii iulie şi până la începutul lunii octombrie, polenul de ambrozie se găseşte în concentraţii mari în aer și cauzează mâncărime la nivelul nasului, ochilor şi/sau în gât, înroşirea ochilor, strănut, nas înfundat, secreții nazale apoase, tuse seacă, lipsă de aer şi uneori urticarie.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Liga 3. Politehnica, la cea mai convingătoare victorie, chiar pe terenul celei mai în formă echipe. Eşecuri pentru Ghiroda şi Şag

O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…

2 ore ago

Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12

Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…

5 ore ago

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

6 ore ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

8 ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

8 ore ago

Timişoara, de trei ori premiată la un eveniment naţional din domeniul sănătăţii/FOTO

Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…

8 ore ago