Primăria Timişoara

Comitet pentru ambrozie. În Timișoara și comunele din jur se va interveni după un plan comun

O să avem comitet special pentru ambrozie. Din el fac parte reprezentanți ai Primăriei Timișoarei și ai comunelor din jur, care vor încerca să facă planuri comune de luptă împotriva buclucașei plante. Alergicii vor constata pe pielea lor dacă vor avea succes.

În mai, primarul Nicolae Robu anunța că vrea un comitet special pentru combaterea ambroziei, plantă care dă bătăi de cap tot mai multor oameni. Municipalitatea ar urma să colaboreze cu primăriile din localitățile învecinate, astfel încât să existe un plan comun de eradicare a acestei buruieni. „Trebuie să facem front comun, nu e de joacă. Această plantă creează alergii la 15% din populația Timișoarei, așa mi s-a spus mie. Trebuie să acționăm coordonat, în campanii. Când sunt momentele cele mai potrivite, o să acționăm cu toții. Vreau să-i chem pe primari, indiferent de culoarea politică, să stabilim împreună momentele de intervenție”, declara edilul, în urmă cu două luni și jumătate. S-au făcut acum și primii pași: au fost desemnate persoanele din primării care să se ocupe de acest plan. S-a întâmplat la o întâlnire cu primarii din comunele învecintate, explică Robu. „Am convenit să desemnăm persoane care se ocupă de subiect, care să relaționeze între ele și să acționăm sincronizat, astfel încât să nu mai apară situații ca până acum, când vin sporii dintr-o unitate administrativ-teritorială în alta, aduși de vânt. Din partea Timișoarei se ocupă city managerul Robert Kristof”, a spus primarul.

O soluție ar putea veni de la Dumbrăvița, unde primarul social-democrat pare să fi găsit o armă eficientă împotriva ambroziei. „Primarul Victor Malac era foarte mulțumit de o substanță pe care a folosit-o. Persoanele pe care le vom desemna vor avea grijă să ne ocupăm mai eficient cu toții de această problemă”, a mai declarat Nicolae Robu. În ultimii ani, polițiștii locali din Timișoara au amendat sute de proprietari de terenuri lăsate în pârloagă. În 2018 au fost date deja câteva sancțiuni, dar sumele nu par să-i sperie prea tare pe cei care nu-și îngrijesc „plațurile”.

Ambrosia Artemisiifolia este inclusă în lista oficială a buruienilor de carantină şi în multe ţări din Europa este combătută mecanic şi chimic. Planta are o perioadă de înflorire care se întinde pe mai multe luni, iar cantitatea de polen produsă se dublează în perioadele de secetă şi temperaturi crescute. Sezonul polenului de ambrozie, sau „iarba pârloagelor”, cum este cunoscută popular această buruiană, este încă în plină desfășurare. De la sfârşitul lunii iulie şi până la începutul lunii octombrie, polenul de ambrozie se găseşte în concentraţii mari în aer și cauzează mâncărime la nivelul nasului, ochilor şi/sau în gât, înroşirea ochilor, strănut, nas înfundat, secreții nazale apoase, tuse seacă, lipsă de aer şi uneori urticarie.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Alianța Dreapta Unită a lansat, la Timișoara, campaniile electorale pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Alianța Dreapta Unită a ales Timișoara pentru a lansa oficial campania electorală pentru alegerile locale…

2 ore ago

Nicolae Robu e primul pe lista de vot, Dominic Fritz pe șapte

Cu doar câteva ore înainte de debutul campaniei electorale, Biroul Electoral de Circumscripție Timișoara a…

5 ore ago

La Muzeul Satului Bănățean au loc, sâmbătă și duminică, mai multe expoziții de frumusețe chinologice

Timișoara devine, sâmbătă și duminică, punctul principal de atracție al chinologiei românești. La Muzeul Satului…

7 ore ago

La Stadionul Lego, constructorul lucrează la fundațiile uneia dintre peluze și la o tribună/Foto

Stadionul Lego, pe care Primăria Timișoara îl ridică în zona Buziașului cu bani de la…

8 ore ago

Dominic Fritz, după încă un teren recuperat de municipalitate: “Recuperăm nu doar terenuri, ci și demnitatea orașului”

Primăria Timişora a reuşit să mai recupereze un teren. Acesta era situat în proximitatea pieţei…

8 ore ago

Conducerea RETIM a luat mai multe măsuri cu implementare imediată, după ce unii angajaţi au intrat în grevă

Luând în considerare întreruperea nejustificată a activității de către unii angajați ai Secției de Salubrizare…

8 ore ago