Primăria Timişoara

Parcul Copiilor, între internet gratis și street workout. Primăria pregătește un nou șantier

Tobogane noi, ateliere în vechiul tunel și în castel, intrare pe pod mobil cu lanțuri, Internet gratuit, echipamente sportive și câte și mai câte. Toate acestea fac parte din planurile Primăriei Timișoara pentru Parcul Copiilor. Se caută proiectant care să dea o nouă față acestui spațiu, suma alocată documentației fiind de aproximativ 14.000 de euro.

Parcul Copiilor a fost reabilitat ultima dată acum 6 ani, fiind redeschis chiar în campania electorală din 2012. Reamenajarea zonei și noile echipamente de joacă au costat, la vremea respectivă, în jur de 2,5 milioane de euro. Acum, Primăria Timișoara vrea să modernizeze parcul, așa că se pregătește să se apuce de treabă. În această perioadă se caută proiectant care să pună la punct întreaga documentație. Iar pretențiile nu sunt deloc mici. „Modernizarea va consta în plantarea de material dendrologic cu valoare peisagistică și ecologică ridicată, montarea unui complex de tobogane pe dealul unde este amplasată tiroliana, amenajarea de ateliere permanente în interiorul tunelului, amenajarea interiorului castelului pentru funcționarea unor ateliere permanente de muzică și teatru, realizarea unor butaforii la cele două intrări principale în parc, amplasarea pe platoul de lângă amfiteatru de echipamente pentru street workout etc.”, se precizează în caietul de sarcini al licitației.

Intrările în parc își vor schimba complet înfățișarea. Cea dinspre Bd. Revoluției va scăpa de scheletul metalic cu pânze jerpelite și va fi amenajată sub forma unui castel cu pod mobil și lanțuri. Pe Bd. Michelangelo, spun cei de la primărie, intrarea va fi printr-o butaforie tridimensională, inspirată din poveștile lui Ion Creangă. Exemplul din caietul de sarcini este cel al unui cocoș uriaș, cu ciocul deschis, urmând ca accesul să se facă de-a dreptul prin… pliscul păsării. Una dintre principalele modificări este cea a tunelului. Acesta va deveni spațiu creativ, urmând ca aici să funcționeze 3 ateliere: de olărit, de navomodele și de pictură. Vor fi construite toalete și vor fi în funcțiune instalații de încălzire și de circulare a aerului. Atelierele vor fi deschise pe toată durata anului. Castelul din parc, lăsat pradă uitării în ultimii ani, va fi și el readus la viață. Construcția va fi destinată tot artei, aici urmând să fie înființate un atelier de muzică și unul de teatru.

Timișorenii vor putea practica aici „noul sport «street workout»”. Echipamentele vor fi grupate pe o suprafață de tartan de 350 mp, în colaborare cu Federația Națională/ Internațională de Street Workout, astfel încât aici să poată fi organizate competiții internaționale. Nu știți ce înseamnă „street workout”? E o combinație inedită între parkour, gimnastică, breakdance, alergare şi fitness urban. Este bazat pe exerciţii statice, dinamice şi de forţă, pe care le realizezi cu greutatea corporală. Există și o echipă națională a României la acest sport. Cei care nu se simt prea atletici vor putea naviga gratuit pe internet. „Sistemul wireless de acces la internet de mare viteză” este necesar, conform celor din PMT, pentru „îmbunătățirea calității spațiilor publice destinate distracției, agrementului și recreerii din municipiu și va produce efecte pozitive asupra calității mediului înconjurător și, implicit, asupra vieții locuitorilor”. În Parcul Copiilor va exista, de asemenea, un sistem performant de supraveghere video.

Parcul va suferi modificări și în ceea ce privește zona verde. Se va face o triere a arborilor și vor fi îndepărtați cei bolnavi. Vor fi plantați atât copaci rășinoși foioși, arbori și arbuști foioși ornamentali și vor fi puse aici plante perene. Va fi refăcut, de asemenea, gazonul. Primăria Timișoara caută acum un proiectant care să răspundă acestor solicitări. Contractul include expertiză tehnică, studiu de atribuire, studiu topo, documentație de avizare a lucrărilor de intervenții, proiect tehnic, caiet de sarcini, detalii de execuție și proiect pentru autorizarea executării lucrărilor de construire. Suma pe care este dispusă s-o plătească PMT este de 65.000 de lei, iar ofertele pot fi depuse până pe 9 iulie, la ora 15.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Art Encounters a redefinit granițele dialogului cultural în 2024

2024 a fost anul în care Art Encounters a redefinit granițele dialogului cultural, arată reprezentanţii…

2 ore ago

Proiect câştigat pentru extinderea și modernizarea sistemului de iluminat public Moșnița Nouă

La finalul anului trecut, pe 30 decembrie,, a fost depusă cu succes cererea de finanțare…

2 ore ago

Trenul e mai ieftin pentru studenți doar până în localitatea de domiciliu și înapoi la facultate. Biletele, disponibile doar ”offline”

Drumurile pe calea ferată vor fi de acum înainte cu reducere de 90% pentru studenţi…

16 ore ago

Șoferii au primit un cadou nedorit la început de an. Benzina și motorina sunt semnificativ mai scumpe

”Cadoul” otrăvit pe care cei care utilizează autovehiculele pentru deplasare îl primesc în fiecare primă…

16 ore ago

Se schimbă vremea: va urma o perioadă cu ninsori, lapoviţă şi ploi

Meteorologii au emis, joi, o avertizare Cod portocaliu de viscol, valabilă până vineri dimineaţa în…

21 de ore ago

Sezonul de primăvară în fotbalul judeţean va începe cu turul întâi al Cupei României

22 februarie este ziua în care se va relua activitatea fotbalistică judeţeană. Atunci este programat…

21 de ore ago