Primăria Timişoara

Pe motiv de Curtea de Conturi. Primăria Timișoara a dat în judecată ACS Poli, dar vrea ca instanța să spună pentru câți bani

Primăria Timişoara a dat în judecată ACS Poli, dar și fostele cluburi de baschet, handbal și rugby, acum parte a SCM, pentru recuperarea banilor despre care Curtea de Conturi a stabilit că au fost dați ilegal. Nicolae Robu spune că suma trebuie să fie decisă de instanță.

O decizie a Camerei de Conturi Timiş a stabilit, în 2015, că finanţarea de către Consiliul Local Timişoara a echipelor de fotbal, rugby, baschet și handbal, respectiv cea pentru Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană (ATCCE) sunt ilegale. PMT a contestat raportul și, după mai multe luni, a primit un răspuns de la Curtea de Conturi. Conform acesteia, finanțarea pentru ATCCE poate continua, fiind legală. Lucrurile n-au stat la fel în cazul sportului. Cei de la Curtea de Conturi au considerat că „aplicarea defectuoasă a legislației în materie de către contestatar este confirmată și prin faptul că prin finanțările successive sub formă de cotizație a unor asociații fără scop patrimonial, cu sume ale căror cuantumuri au fost stabilite unilateral de către asociatul Municipiul Timișoara, prin CLT (…) cu alte cuvinte, finanțarea în forma practicată până acum de PMT este, din perspectiva nivelului național al Curții de Conturi, ilegală; deci ea va rămâne stopată până la pronunțarea definitivă a instanțelor de judecată”. Suma considerată prejudiciu și, deci, care trebuia recuperată: peste 35 de milioane de lei.

PMT a contestat raportul Camerei de Conturi Timiș, dar Comisia de Soluționare a Contestațiilor nu i-a dat dreptate. Municipalitatea s-a îndreptat apoi spre instanțele de judecată și, pentru că măsura dispusă de auditorii CC era executorie, a deschis nu unul, ci două procese. Primul era împotriva deciziei propriu-zise, iar al doilea, pentru suspendarea deciziei CC. Al doilea dosar s-a finalizat în septembrie 2016, când Curtea de Apel a respins recursul PMT la decizia Tribunalul Timiș, care respinsese solicitarea municipalității. Între timp, s-a finalizat și celălalt proces, astfel că PMT trebuie să se conformeze măsurilor decise de CC.

La început de iulie, Primăria Timișoara a deschis acțiuni în instață împotriva ACS Poli, a Asociației Timișoara Saracens Rugby Club Municipal Universitatea de Vest Timișoara, a Asociației Sportive Clubul de Handbal Politehnica Timișoara și a Asociației Baschet Club Timișoara. În cazul ASC Poli și al BC Timișoara, judecătorii de la Secția II Civilă a Tribunalului Timiș au decis scoaterea de pe rol a cauzei și declinarea competenței în favoarea Secției I Civile. Celelalte două acțiuni nu au fost luate încă în discuție. Cât cere primăria? Nu se știe. „Noi nu avem un prejudiciu stabilit, avem doar prejudicii estimate. Curtea de Conturi stabilește prejudicii estimate. Acestea uneori sunt validate ca atare în instanță de către experți contabili, financiar, judiciar, alteori nu. Uneori, chiar se acceptă că este un prejudiciu, dar nu la valoarea pe care o estimează auditorii de la CC. Nu putem să creăm o obligație fiscală concretă pentru aceste structuri, că nu știm la ce valoare să facem lucrul acesta. Am cerut în instanță să se facă expertiza judiciară (…) Instanța va stabili cât trebuie, noi nu știm dinainte cât este prejudiciul. Noi considerăm că prejudiciul trebuie stabilit de o entitate neutră, cum este o instanță de judecată. Întotdeauna sunt față în față două părți: una care vrea să recupereze, alta care are de plătit. Cineva trebuie să arbitreze. Trebuie instanța de judecată să hotărască”, explică Nicolae Robu.

De ce nu a stabilit primăria prejudiciul? Edilul spune că e mai bine ca de asta să se ocupe o terță parte. „Primăria are posibilitatea să angajeze un expert independent, dar lăsați dreptul primăriei să procedeze cum crede de cuviință. Au fost cazuri în care s-au făcut expertize, iar instanța nu le-a luat în considerare. Curtea de Conturi nu a fost de acord cu ele, iar instanța nu le-a luat în seamă. Vrem direct instanța să stabilească. Dar care e problema? Nu este normal să te adresezi unei instituții a puterii judecătorești atunci când sunt două părți care nu se înțeleg? Am cerut recuperarea prejudiciului la nivelul la care credem, dar instanța va spune dacă agreează acest nivel sau dacă vrea un altul. Noi spunem prejudiciul estimat de Curtea de Conturi este atât, iar instanța poate să spună da, oblig partea cutare să plătească atât sau poate să spună că face o expertiză judiciară și stabilește ea”, a mai declarat primarul.

Una peste alta, trei din cele patru structuri date în judecată sunt acum, într-o formă sau alta, sub umbrela SCM Timișoara, club finanțat de municipalitate. „Noi cerem de la toate cele patru structuri cât spune Curtea de Conturi. Vă dați seama cât de absurzi suntem, cerem de la structuri care sunt ale noastre. Este un absurd greu de înțeles, după părerea mea (…) Noi considerăm că nimeni nu a creat niciun prejudiciu. Eu cred că atunci când consilierii locali au votat, că nu eu am votat, răspunderea o poartă cel ce decide. Niciunde în lume nu răspunde cine propune, ci acela care decide. Eu am convingerea că niciun consilier local nu a comis nicio greșeală. Au votat că este oportună finanțarea, că este benefică pentru oraș, și legalitatea e stabilită de alții. Nu de primar, nu de consilierii votanți”, a conchis Nicolae Robu.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

14 minute ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

26 de minute ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

30 de minute ago

Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa

Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…

54 de minute ago

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…

O oră ago

Florin Drăgan, rectorul UPT: „A fost un an plin de incertitudini în mediul economic, iar instabilitatea politică accentuează problemele”

La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…

2 ore ago