Magistraţii Tribunalului Timiş s-au pronunţat vineri în dosarul finanţării clubului de fotbal Politehnica Timişoara. Erau parte în dosar Gheorghe Ciuhandu, Ioan Cojocari și Adrian Orza, dar și alți funcționari din PMT. Ioan Cojocari este singurul care a fost condamnat!
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus, în aprilie 2017, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Gheorghe Ciuhandu, Ioan Cojocari, Delia Ileana Dumitru, Smaranda Haracicu, Violeta Mihalache, Adrian Orza, Mirel Munteanu, Mariana Dimitriu, Martin Staia, Nicușor Miuț și Alina Pintilie. Toți erau inculpați în dosarul finanțării lui Poli, în perioada în care clubul era patronat de Marian Iancu. Conform procurorilor, Gheorghe Ciuhandu, fost primar al municipiului Timișoara, Ioan Cojocari, secretar al Consiliului Local Timișoara, Delia Ileana Dumitru, consilier juridic la PMT, Smaranda Haracicu, director al Direcţiei Economice și Violeta Mihalache, fost director al Direcţiei Comunicare, sunt acuzați de abuz în serviciu. De asemenea, Adrian Orza, fost viceprimar și actual candidat independent la Primăria Timișoara, Mirel Munteanu și Mariana Dimitriu, la data faptelor economiști în cadrul Direcţiei Economice, Martin Staia, la data faptelor şef Serviciu Administrare Baze Sportive, și Nicușor Miuț, fost director al Direcţiei Patrimoniu, sunt acuzați de complicitate la abuz în serviciu. Alina Pintilie, funcționar public în cadrul Primăriei Timișoara, era acuzată de două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu.
În rechizitoriu se preciza că, în 2008, Ciuhandu și Cojocari au încălcat normele legale în vigoare ce reglementează posibilitatea virării unor sume de bani de la bugetul CL Timișoara în contul S.C. Politehnica Timișoara S.A., fostă S.C. Fotbal Club Timișoara S.A., fostă S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A. În acest context, Gheorghe Ciuhandu și Delia-Ileana Dumitru, Smaranda Haracicu și Violeta Mihalache au semnat un contract de asociere, în baza căruia a fost alocată anual, pe o perioadă de trei ani, suma de 9 milioane de lei, „pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Știința Timișoara”, iar secretarul Cojocari a avizat pentru legalitate H.C.L. nr. 127/2008 în baza căreia era alocată anual suma respectivă.
Procurorii susțineau că banii nu erau destinați sprijinirii activităţii sportive, întrucât banii intrau direct în contul S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A., ci „sprijinirea” efectivă a acestei firme pentru redresarea financiară. „Datoriile restante erau cunoscute de factorii de decizie din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, atât la data semnării contractului de asociere, cât şi la momentul semnării actelor adiţionale de prelungire a acestuia pentru următoarele perioade bugetare, cum rezultă din actele de la dosar (…) inculpații menționați mai sus au beneficiat de sprijinul celorlalte persoane care au avizat din punct de vedere al realității, legalității și regularității şi au semnat, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi a dispoziţiilor legale, un număr de 40 de ordonanțări de plată (…) Acordarea unor sume de bani în mod abuziv și contrar prevederilor legale în vigoare, în perioada 2008-2011, din bugetul local al municipiului Timișoara, către S.C. Politehnica Timișoara S.A. (…) nu au servit intereselor comunității, ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat în jurul S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A., finanțarea fiind astfel ilegală”, se precizează în referatul procurorilor. Primăria Municipiului Timişoara se constituie parte civilă în acest proces cu suma de 31,6 milioane de lei. S-a dispus, de asemenea, instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin celor opt.
Judecătorii Tribunalului Timiș au decis vineri o pedeapsă de trei ani cu suspendare și muncă în folosul comunității timp de 60 de zile pentru fostul secretar al PMT, Ioan Cojocari. Mai mult decât atât, instanța „obligă inculpatul C. I. să achite în favoarea părţii civile Municipiul Timişoara suma de 27.000.000 lei împreună cu accesoriile aferente actualizate la data plăţii”. Cojocari are termen de supraveghere 3 ani și trebuie să frecventeze „un program de reintegrare socială”. În cazul celorlalte 10 persoane s-a decis achitarea. Sentința de vineri poate fi atacată cu apel.
Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca,…
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…