Primăria Timișoara doar se laudă cu deschiderea către specialiștii în turism. În realitate, totul e de fațadă, să nu se spună că administrația locală nu e transparentă. Totul se face după cum vor cei din PMT, așa că, în aceste condiții, membrii Comisiei Operative de Turism (COT) au decis să se retragă, dar nu înainte de a trage un semnal de alarmă.
Consiliul Consultativ de Turism și Comisia Operativă de Turism s-au înființat, pe lângă Primăria Timișoara, în primăvara lui 2017 și a fost motiv de laudă pentru actuala administrație, mai ales în contextul titlului de Capitală Culturală Europeană a anului 2021. De atunci și până acum au avut loc mai multe întâlniri, dar rezultatele nu au fost pe măsura așteptărilor celor implicați în fenomen. Oamenii spun că solicitările lor au fost consemnate frumos pe hârtie, dar punerea lor în practică este șchioapă și fără cap. Să luăm un exemplu de actualitate, pe care șefii din PMT l-au promovat intens: cel al tramvaiului turistic, care pleacă la drum chiar de duminică. „Noi semnăm de prezență la şedinţe, unde se consemnează că s-au discutat anumite probleme, oferind legitimitate unor decizii care sunt luate cu aviz negativ al membrilor celor două consilii sau fără a fi consultați. Un exemplu este tramvaiul turistic. Nu ne deranjează ideea, cu atât mai mult cu cât colegul nostru Ludovic Satmari a propus-o (…), însă suntem informaţi «s-a decis punerea în funcţiune a tramvaiului turistic…, vă rugăm să completaţi cu informaţii despre obiective, pieţe etc, documentul ataşat». Am cerut o analiză amănunţită a eficienţei economice a propunerii realizate, având în vedere că folosim acest tramvai la diverse evenimente şi suntem conştienţi de costuri. Am făcut mai multe propuneri legate de diseminarea informaţiei în tramvai, pe lângă cea existentă a unui ghid care va povesti informaţia bilingv, total ineficientă pentru turismul de masă. Este vorba despre audio-ghiduri bazate pe locaţie, în diferite limbi de circulaţie internaţională, care poate fi alese de turist, la fel cum se găsesc în toate oraşele turistice în busurile turistice, tramvaie, vase de mici dimensiuni care circulă pe râuri/canale”
Reprezentanții operatorilor de turism susțin că deciziile sunt luate după bunul plac al celor din PMT și mai dau un exemplu. Cel al viitoarei aplicații mobile pentru turiști. Municipalitatea a scos la licitație crearea unui astfel de program, pentru care este dispusă să plătească 21.000 de euro. Specialiștii în turism spun însă că primăria pune căruța înaintea boilor. „Bani există doar pentru crearea aplicaţiei, pentru găzduire şi întreţinere, nu şi pentru realizarea conținutului, acesta din urmă fiind solicitat membrilor COT/ CCT să-l furnizeze în mod gratuit. Membri COT au venit cu soluţii (achiziţionarea unor aplicaţii deja funcţionale şi «umplerea» acestora cu contentul necesar, colaborarea cu alte instituţii culturale,Centrul Cultural German, Centrul Cultural Francez, care dezvoltă aplicaţii similare de turism cultural, cu o importantă componentă de realitate augumentată. Considerăm că aceste propuneri ar fi trebuit măcar analizate înainte să fie respinse cu vehemenţă”, susțin oamenii.
Experiențele avute cu specialiștii PMT i-au condus pe membrii Comisiei Operative de Turism să anunțe că, din 18 iulie, renunță să mai ofere consultanță municipalității. „Avem sentimentul că acest consiliu a fost folosit pentru simularea transparenței decizionale, nu pentru colectarea și punerea în practică a ideilor valoroase și realizabile. Ne exprimăm dezamăgirea că ideile bune nu au fost luate în considerare de către decidenții din Primărie sau, atunci când unele au fost preluate, nu au fost duse până la capăt. În consecință, începând cu data de 18 iulie, COT se retrage din «activitatea consultativă». Rămânem deschiși colaborării, în eventualitatea unei schimbări de atitudine, care să asigure un parteneriat real și funcțional. Dacă nu se vor lua măsuri în această direcție, Timișoara şi, în consecință, timișorenii vor avea de suferit pe termen lung, pentru că vom primi un stigmat mai curând decât un renume şi, în loc să devenim un brand cu o imagine puternică şi bine conturată în spaţiul european şi în conştiinţa turistică comună, vom rămâne în cel mai bun caz la nivelul de dinaintea decernării titlului mai sus amintit”, transmit membrii COT, Sergio Morariu, Gabriela Petcana, Florentina Popescu și Ludovic Satmari, într-o scrisoare adresată primarului Nicolae Robu.
Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca,…
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…