În toamna anului trecut reprezentanții USR Timiș îi propuneau primarului Nicolae Robu introducerea în Timișoara a conceptului de buget participativ. Pe scurt, această idee a apărut cu 15 ani în urmă în Brazilia, fiind adoptată ulterior de peste 1.000 de orașe din lume, printre care Paris, Londra, Berlin sau Lisabona. Concret, conceptul presupune alocarea unui procent din bugetul oraşului pentru finanţarea unor proiecte propuse de societatea civilă. Primul oraș din România care a preluat acest instrument a fost Cluj, urmat de Oradea și Sibiu. Revenind la propunerea USR Timiș, aceasta s-a lovit de un refuz categoric din partea primarului.
Acum trebuie spus și faptul că liderii USR au făcut o greșeală impardonabilă, și asta fiindcă atunci când negociezi sau vrei să faci o propunere unei persoane, te interesezi în prealabil vizavi de interlocutor. Iar astfel ar fi aflat că Robu n-a acceptat, nu acceptă și nu va accepta niciodată un proiect care nu-i al lui. Fiindcă el este singurul deținător al ideilor bune pentru Timișoara. Colaboratorii săi din primărie sau chiar de la partid au mari probleme din acest punct de vedere atunci când vor să li se aprobe un proiect, o idee etc. În astfel de situații, ei îi induc lui Robu faptul că el a avut paternitatea respectivei idei.
“Dle primar, așa-i că v-ați gândit să facem asta sau asta?”, îl abordează subalternii pe Robu atunci când vor să li se aprobe idea. Așa și liderii USR Timiș ar fi trebuit să-l abordeze ceva de genul: “Dle primar, așa-i că v-ați gândit să puneți Timișoara lângă Londra și Paris, introducând bugetul participativ?”. Și n-ar fi fost exclus să fi primit un răspuns de felul: “Evident că m-am gândit. De fapt bugetul participativ este un concept gândit de mine, dar mi l-au furat nesimțiții ăia de brazilieni, în timp ce îi învățam cum se dau 16 goluri, dintre care șase cu capul și cinci cu călcâiul, într-un meci de fotbal pe plaja Copacabanei.”. Dacă USR-iștii făceau astfel, Timișoara avea deja buget participativ, astfel că ei trebuie să-și asume o parte din eșec.
Lăsând gluma la o parte, oricâte semnături vor strânge acum cei din USR pentru buget participativ, se vor lovi de opoziția tot mai îndârjită a primarului. Care, chiar joi, tam-nisam, iar a avut o ieșire dură împotriva acestui concept, pe care l-a catalogat drept populist, criptocomunist și făcut de ochii lumii, pentru epatare. Și uita așa s-au trezit colegii de partid ai lui Robu, Emil Boc și Ilie Bolojan, dar și fosta colaboratoare și urmașă a lui Klaus Iohannis de la Primăria Sibiului, Astrid Fodor, niște criptocomuniști mânați doar de propria imagine.
În schimb, el, Robu a inventat de unul singur democrația participativă, ne-a mai spus primarul în aceeași postare pe Facebook. “Este arhicunoscută puternica interacțiune Facebook cu cetățenii pe care eu am promovat-o în permanență. Subsemnatul am introdus ca premiere naționale în administrație:
sondajele Facebook; transmisiile live Facebook ale conferințelor de presă; transmisiile live Facebook ale ședințelor de consiliu local; audiențele Facebook; talk show-urile Facebook (tv-primariatm). Astfel, se poate spune că, în Timișoara, cetățenii au avut mereu parte, de când sunt eu Primar, de un cadru participativ excelent și asta pe fond, nu de ochii lumii, nu de epatat, cum se întâmplă prin alte părți”, a menționat Robu. Multe comentarii n-ar mai fi de făcut în afară de faptul că monologul și veșnicele exerciții de autoadmirație nu înseamnă, oricât de binevoitor ai fii, democrație participativă.
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…
În cursul nopții, pe drumurile naționale și autostrăzile din zona de vest s-a acționat și…