Prefectul de Timiș Eva Andreaș a împlinit un an de când a depus jurământul în funcția de prefect. A fost un moment inedit, fiindcă Andreaș nu doar că este prima femeie prefect de Timiș, dar și primul care n-a fost membru de partid. Cu acest prilej, reprezentantul Guvernului în teritoriu a răspuns întrebărilor adresate de debanat.ro. Este primul interviu al prefectului de Timiș acordat unei publicații, putând afla astfel care au fost cele mai mari probleme cu care s-a confruntat, care sunt satisfacțiile muncii de prefect, dar și… cu ce echipă de fotbal din Timișoara ține Eva Andreaș.
– Ați împlinit un an în scaunul de prefect. Fiind o funcție râvnită de mulți politicieni și neavând spate politic ați crezut că o să rezistați așa de mult?
Funcția de prefect nu este pe viață, asta am știut de la început, și nu mi-am propus să rămân aici un anumit număr de ani, nu mi-am stabilit un astfel de țel. Am știut, de asemenea, ce presupune munca de prefect și nu a fost o decizie ușoară la momentul numirii mele. Da, poate funcția este râvnită de multă lume, dar nu am avut timp să mă gândesc la acest aspect în acest an pentru că am avut treabă.
– Sunteți mai discretă în relația cu mass-media. Asta fiindcă nu sunteți om politic? Dacă nu mă înșel e primul interviu pe care-l dați?
Este, într-adevăr, primul interviu, dar nu am refuzat dialogul cu presa. Am considerat că primează instituția pe care o reprezint și munca pe care noi o depunem, nu imaginea mea personală. Am comunicat, ori de câte ori a fost necesar, informații detaliate cu privire la activitatea instituției, iar după cum știți, atât dvs cât si colegii dvs din mass media, răspund la orice oră la telefon. Nu are nicio legătură faptul că nu sunt om politic, pur și simplu am încercat să mă concentrez pe problemele din Prefectură.
– Care au fost cele mai grele momente din acest an?
Cu siguranță, cel mai greu moment a fost furtuna puternică din luna septembrie a anului trecut. Au fost pierderi de vieți omenești și asta e dureros. Da, sunt importante și pagubele materiale, însă când se ajunge la decese, totul capătă altă dimensiune. Au mai fost momente grele și la inundații… Momente grele există în fiecare zi, e în fișa postului.
– Dar cele care v-au oferit cele mai mari satisfacții?
Satisfacțiile acestei funcții sunt legate direct de ceea ce vorbeam mai devreme, de probleme și de situații de criză. Când reușim să rezolvăm problemele, să ajutăm oamenii, atunci avem satisfacții.
– Una din problemele cu care se confruntau prefecții în anii trecuți erau afacerile imobiliare, schimburile de terenuri etc. S-au terminat astfel de afaceri? Se mai fac presiuni pentru astfel de schimburi?
Instituția Prefectului are atribuții pe această zonă funciară, însă eu nu m-am lovit de astfel de situații, de presiuni dacă vreți. S-a soluționat absolut legal orice solicitare pe care am avut-o și atât. Presiuni nu au existat din partea nimănui. Iar despre trecut nu pot să vorbesc pentru că nu știu ce au făcut predecesorii mei.
– În iunie ați trimis la DNA documentația despre un mai vechi schimb de terenuri? Mai știți ceva de acel dosar?
Nouă ni s-au cerut atunci documente pe care le-am pus la dispoziție și asta a fost tot. Nu ni s-a comunicat nimic, nu avem nicio informație și nicio legătură cu acele cercetări pe care le fac autoritățile.
– Care sunt cele mai mari probleme cu care vă confruntați?
Poziționarea geografică a județului Timiș nu aduce doar beneficii, ci crează și probleme, iar una dintre ele este migrația ilegală. Știți bine că ne-am confruntat cu un asalt al migranților la granița noastră cu Serbia, dar cred că s-a gestionat bine situația. Și numărul mare de accidente rutiere reprezintă un subiect care ne îngrijorează, iar în desele întâlniri cu reprezentanții IPJ Timiș discutăm despre prevenirea acestor evenimente.
– Aveți rol de coordonator al instituțiilor deconcentrate. Ele sunt conduse în general de oameni politici având protecție politică. Vă impuneți punctul de vedere asupra lor? Vă sună șefi de partide pentru unul sau altul dintre acești directori?
Pe cei mai mulți dintre directorii instituțiilor deconcentrate îi cunoșteam dinainte de a fi prefect, ne-am întâlnit de mai multe ori pe parcursul a celor 17 ani de administrație și cu cei mai mulți dintre ei aveam o relație bună. Acum, din această postură, trebuie să și colaborăm instituțional, iar din punctul meu de vedere relațiile sunt bune. Cât timp există respect și nu se depășesc limitele și legile, nu avem ce să ne reproșăm unii altora. Presiuni asupra mea nu au existat și nici nu cred că vor exista. Liderii partidelor politice din Timiș mă cunosc, știu foarte bine cum funcționăm noi și nu cred că vor acționa în acest sens.
– Foștii prefecți au atacat de foarte multe ori în contencios Hotărâri ale CL Timișoara. Ați avut un astfel de demers? Funcționează lucrurile perfect acum la Primăria Timișoara?
Noi atacăm în contencios după analize temeinice și în baza legii, nu o facem de dragul de a contesta. Atacăm, dacă este cazul, și hotărâri ale Consiliului Local Timișoara și ale Consiliului Județean Timiș, iar acest demers nu trebuie privit ca un afront din partea Prefecturii sau a prefectului. Există, din punctul nostru de vedere, lacune în modul în care funcționează anumite lucruri în Consiliul Local Timișoara și când este cazul, intervenim.
– Ce relație aveți cu primarul Timișoarei? Dar cu președintele Consiliului Județean?
Primarul și președintele Consiliului Județean sunt doi oameni politici puternici, cu funcții importante și responsabilități foarte mari. Colaborez instituțional cu amândoi și cred că până acum nu am avut probleme mari. Ne respectăm, ceea ce este important.
– Ați cochetat vreodată cu politica? Ați vrut să intrați într-un partid?
Nu am fost membru al niciunui partid și nici nu cred că o să fiu vreodată. Nu mi se potrivește politica, eu m-am axat pe administrație.
– Potrivit noului Cod administrativ votat în Parlament, este drept încă neintrat în vigoare, prefecții revin la statutul de demnitari publici, așadar pot fi membri de partid. Dacă vi se va propune să intrați într-un partid pentru a rămâne prefect, o să acceptați?
Eu nu țin cu dinții de scaunul de prefect și nu voi face compromisuri pentru a rămâne în funcție. Cum am spus, nu mi se potrivește politica.
– Erați într-un timp o mare suținătoare a lui Poli. Mai aveți timp de fotbal? Cu cine țineți cu ACS sau cu ASU?
Timp pentru fotbal nu prea am mai avut în ultimul an, dar asta nu înseamnă că nu știu ce se întâmplă. Suntem într-o situație ciudată, cu trei echipe în Liga a II-a și niciuna, din păcate, în prima ligă. Un oraș ca Timișoara merită o echipă în primul eșalon, dar, din motive despre care nu îmi permit să vorbesc, am ajuns în această situație. Nu o să vă divulg ce echipă susțin, dar ați menționat doar două. Poate țin cu Ripensia…
Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca,…
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…