Eva Andreaș: Nu țin cu dinții de scaunul de prefect și nu voi face compromisuri pentru a rămâne în funcție

Prefectul de Timiș Eva Andreaș a împlinit un an de când a depus jurământul în funcția de prefect. A fost un moment inedit, fiindcă Andreaș nu doar că este prima femeie prefect de Timiș, dar și primul care n-a fost membru de partid. Cu acest prilej, reprezentantul Guvernului în teritoriu a răspuns întrebărilor adresate de debanat.ro. Este primul interviu al prefectului de Timiș acordat unei publicații, putând afla astfel care au fost cele mai mari probleme cu care s-a confruntat, care sunt satisfacțiile muncii de prefect, dar și… cu ce echipă de fotbal din Timișoara ține Eva Andreaș.
eva andreas
– Ați împlinit un an în scaunul de prefect. Fiind o funcție râvnită de mulți politicieni și neavând spate politic ați crezut că o să rezistați așa de mult?

Funcția de prefect nu este pe viață, asta am știut de la început, și nu mi-am propus să rămân aici un anumit număr de ani, nu mi-am stabilit un astfel de țel. Am știut, de asemenea, ce presupune munca de prefect și nu a fost o decizie ușoară la momentul numirii mele. Da, poate funcția este râvnită de multă lume, dar nu am avut timp să mă gândesc la acest aspect în acest an pentru că am avut treabă.

– Sunteți mai discretă în relația cu mass-media. Asta fiindcă nu sunteți om politic? Dacă nu mă înșel e primul interviu pe care-l dați?

Este, într-adevăr, primul interviu, dar nu am refuzat dialogul cu presa. Am considerat că primează instituția pe care o reprezint și munca pe care noi o depunem, nu imaginea mea personală. Am comunicat, ori de câte ori a fost necesar, informații detaliate cu privire la activitatea instituției, iar după cum știți, atât dvs cât si colegii dvs din mass media, răspund la orice oră la telefon. Nu are nicio legătură faptul că nu sunt om politic, pur și simplu am încercat să mă concentrez pe problemele din Prefectură.

– Care au fost cele mai grele momente din acest an?

Cu siguranță, cel mai greu moment a fost furtuna puternică din luna septembrie a anului trecut. Au fost pierderi de vieți omenești și asta e dureros. Da, sunt importante și pagubele materiale, însă când se ajunge la decese, totul capătă altă dimensiune. Au mai fost momente grele și la inundații… Momente grele există în fiecare zi, e în fișa postului.

– Dar cele care v-au oferit cele mai mari satisfacții?

Satisfacțiile acestei funcții sunt legate direct de ceea ce vorbeam mai devreme, de probleme și de situații de criză. Când reușim să rezolvăm problemele, să ajutăm oamenii, atunci avem satisfacții.

– Una din problemele cu care se confruntau prefecții în anii trecuți erau afacerile imobiliare, schimburile de terenuri etc. S-au terminat astfel de afaceri? Se mai fac presiuni pentru astfel de schimburi?

Instituția Prefectului are atribuții pe această zonă funciară, însă eu nu m-am lovit de astfel de situații, de presiuni dacă vreți. S-a soluționat absolut legal orice solicitare pe care am avut-o și atât. Presiuni nu au existat din partea nimănui. Iar despre trecut nu pot să vorbesc pentru că nu știu ce au făcut predecesorii mei.

– În iunie ați trimis la DNA documentația despre un mai vechi schimb de terenuri? Mai știți ceva de acel dosar?

Nouă ni s-au cerut atunci documente pe care le-am pus la dispoziție și asta a fost tot. Nu ni s-a comunicat nimic, nu avem nicio informație și nicio legătură cu acele cercetări pe care le fac autoritățile.

– Care sunt cele mai mari probleme cu care vă confruntați?

Poziționarea geografică a județului Timiș nu aduce doar beneficii, ci crează și probleme, iar una dintre ele este migrația ilegală. Știți bine că ne-am confruntat cu un asalt al migranților la granița noastră cu Serbia, dar cred că s-a gestionat bine situația. Și numărul mare de accidente rutiere reprezintă un subiect care ne îngrijorează, iar în desele întâlniri cu reprezentanții IPJ Timiș discutăm despre prevenirea acestor evenimente.

– Aveți rol de coordonator al instituțiilor deconcentrate. Ele sunt conduse în general de oameni politici având protecție politică. Vă impuneți punctul de vedere asupra lor? Vă sună șefi de partide pentru unul sau altul dintre acești directori?

Pe cei mai mulți dintre directorii instituțiilor deconcentrate îi cunoșteam dinainte de a fi prefect, ne-am întâlnit de mai multe ori pe parcursul a celor 17 ani de administrație și cu cei mai mulți dintre ei aveam o relație bună. Acum, din această postură, trebuie să și colaborăm instituțional, iar din punctul meu de vedere relațiile sunt bune. Cât timp există respect și nu se depășesc limitele și legile, nu avem ce să ne reproșăm unii altora. Presiuni asupra mea nu au existat și nici nu cred că vor exista. Liderii partidelor politice din Timiș mă cunosc, știu foarte bine cum funcționăm noi și nu cred că vor acționa în acest sens.

– Foștii prefecți au atacat de foarte multe ori în contencios Hotărâri ale CL Timișoara. Ați avut un astfel de demers? Funcționează lucrurile perfect acum la Primăria Timișoara?
Noi atacăm în contencios după analize temeinice și în baza legii, nu o facem de dragul de a contesta. Atacăm, dacă este cazul, și hotărâri ale Consiliului Local Timișoara și ale Consiliului Județean Timiș, iar acest demers nu trebuie privit ca un afront din partea Prefecturii sau a prefectului. Există, din punctul nostru de vedere, lacune în modul în care funcționează anumite lucruri în Consiliul Local Timișoara și când este cazul, intervenim.
– Ce relație aveți cu primarul Timișoarei? Dar cu președintele Consiliului Județean?
Primarul și președintele Consiliului Județean sunt doi oameni politici puternici, cu funcții importante și responsabilități foarte mari. Colaborez instituțional cu amândoi și cred că până acum nu am avut probleme mari. Ne respectăm, ceea ce este important.
– Ați cochetat vreodată cu politica? Ați vrut să intrați într-un partid?
Nu am fost membru al niciunui partid și nici nu cred că o să fiu vreodată. Nu mi se potrivește politica, eu m-am axat pe administrație.

– Potrivit noului Cod administrativ votat în Parlament, este drept încă neintrat în vigoare, prefecții revin la statutul de demnitari publici, așadar pot fi membri de partid. Dacă vi se va propune să intrați într-un partid pentru a rămâne prefect, o să acceptați?
Eu nu țin cu dinții de scaunul de prefect și nu voi face compromisuri pentru a rămâne în funcție. Cum am spus, nu mi se potrivește politica.
– Erați într-un timp o mare suținătoare a lui Poli. Mai aveți timp de fotbal? Cu cine țineți cu ACS sau cu ASU?
Timp pentru fotbal nu prea am mai avut în ultimul an, dar asta nu înseamnă că nu știu ce se întâmplă. Suntem într-o situație ciudată, cu trei echipe în Liga a II-a și niciuna, din păcate, în prima ligă. Un oraș ca Timișoara merită o echipă în primul eșalon, dar, din motive despre care nu îmi permit să vorbesc, am ajuns în această situație. Nu o să vă divulg ce echipă susțin, dar ați menționat doar două. Poate țin cu Ripensia…

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

birlic a spus: (august 27th, 2018 at 08:29 )

aschia nu sare departe de butuc spune o vorba romaneasca ,am fost coleg cu tatal ei ,sobru si fara compromisuri ,indiferent de consecinte .Sanatate si success Eva

anteconbega a spus: (august 27th, 2018 at 09:45 )

Domnule Birlic, tatăl Bucatoş, corect, iar mama, Geta – o doamnă foarte faină, Dumezeu să-i dea sănătate! Cum se împacă mândra Eva cu faptul că e reprezentanta în teritoriu a unui guvern condus de o distinsă doamnă agramată, care posedă un consilier personal condamnat la opt ani de închisoare, care conduce un guvern cu o ministresă la Muncă provenită din jegul Partidului România Mare şi cu un ministru al agriculturii care a declarat că lichidarea porcilor bolnavi de pestă africană e ca la Oświęcim, Auschwitz pentru cunoscători? Viaţa e complexă, dear Eva… Cât despre chestia cu „Primarul și președintele Consiliului Județean sunt doi oameni politici puternici, cu funcții importante și responsabilități foarte mari”, hai că râde şi ţânţarul anofel şi musca ţeţe de treaba asta!

Poli 21 a spus: (august 27th, 2018 at 11:33 )

Daca este atit de integra precum pretinde si nu face compromisuri, ce cauta intr-o functie girata de cel mai ticalos partid din Romania ?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Victorie de pus în ramă pentru CFR pe terenul campioanei

Surpriză frumoasă în etapa a doua din play-off, în prima ligă de futsal. CFR Timişoara a reuşit imposibilul şi s-a impus pe terenul campioanei, United Galaţi, formaţie neînvinsă până în acel moment. Partida din Sala Dunărea a fost echilibrată, dar bănăţenii au avut un plus de prospeţime şi inteligenţă pentru a ieşi învingători. Gazdele au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie de pus în ramă pentru CFR pe terenul campioanei
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic

Angajaţii societăţii Horticultura continuă lucrările de întreținere a Parcului Civic, pe măsură ce condițiile meteo permit acest lucru. Acest parc a fost preluat de societatea municipalităţii, în luna ianuarie, după ce Primăria Timişoara a refuzat să recepţioneze lucrările de mântuială executate de o firmă contractată de fosta administraţie.  În prima zi a săptămânii angajaţii Horticultura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Surpriză frumoasă în etapa a doua din play-off, în prima ligă de futsal. CFR Timişoara a reuşit imposibilul şi s-a impus pe terenul campioanei, United Galaţi, formaţie neînvinsă până în acel moment. Partida din Sala Dunărea a fost echilibrată, dar bănăţenii au avut un plus de prospeţime şi inteligenţă pentru a ieşi învingători. Gazdele au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie de pus în ramă pentru CFR pe terenul campioanei
Angajaţii societăţii Horticultura continuă lucrările de întreținere a Parcului Civic, pe măsură ce condițiile meteo permit acest lucru. Acest parc a fost preluat de societatea municipalităţii, în luna ianuarie, după ce Primăria Timişoara a refuzat să recepţioneze lucrările de mântuială executate de o firmă contractată de fosta administraţie.  În prima zi a săptămânii angajaţii Horticultura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Angajaţii Horticultura lucrează de zor în Parcul Civic
Agenția de turism As Tour – Timișoara vă propune un început de toamnă reușit, alegând o ofertă de neratat: un sejur Antalya – Turcia în perioada 20 – 27 septembrie. Tarifele încep de la 590 euro de persoană într-un  hotel de patru stele Agenția de turism As Tour – Timișoara vă invită, de această dată,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Început de toamnă în Antalya, cu As Tour Timişoara
Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
O firmă din București a primit contractul de dotare a Liceului Waldorf din Timișoara cu mobilier școlar nou. Valoarea înțelegerii cu Primăria Timișoara este de 708.000 lei plus TVA. Deocamdată, mobila nu prea are unde să fie instalată, încă se lucrează la noul corp de clădire al Liceului Waldorf unde acesta urmează să ajungă. Dotările...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă din București va furniza mobila pentru viitorul corp al Liceului Waldorf din Timișoara
Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, va depune spre finanțare un proiect pentru un nou centru pentru persoane vârstnice, acesta urmând să fie situate pe strada Lorena. Proiectul „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” a fost aprobat de consilierii locali și vizează înființarea unui nou centru pentru persoanele vârstnice. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea finanțare pentru un nou centru destinat persoanelor vârstnice. Suma necesară, 7,8 milioane de lei
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș a organizat a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară – Laboratoare de educație ecologică în aer liber”. Activitatea s-a desfăşurat în Timișoara – Perdeaua Forestieră de Protecție a Timișoarei în zilele de 15-16 martie. În cadrul eforturilor continue de promovare a educației ecologice și a conectării tinerei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 500 de tineri voluntari au plantat peste 2.500 de puieți, la a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară”, organizată de ADID
Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Top