Sănătate

Încă o premieră în sala de operație, la Spitalul Județean Timișoara

E vara premierelor medicale la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu”. O femeie de 66 ani a scăpat de o tumoră în urma unei operații efectuate pentru prima dată în România. Dacă se alegea metoda clasică, riscul de sângerare ar fi fost enorm.

O nouă premieră medicală națională, realizată de medicii de la Clinica de Chirurgie Vasculară în colaborare cu Clinica de Radiologie, s-a înregistrat la SCJUT. O pacientă de 66 de ani, a fost supusă unui tratament hibrid prin embolizare preoperatorie percutană ghidată angiografic, urmată de intervenție vasculară, pentru îndepărtarea unei tumori de glomus carotidian. Tumorile de glomus carotidian provin dintr-un țesut aflat la bifurcația arterei carotide, care în condiții normale reglează PH-ul și compoziția de gaze din sângele uman. Aceste tumori cresc în volum, produc compresiune locală, răgușeală, tulburări de tensiune și de ritm cardiac, iar în 5% din cazuri sunt maligne. Se îndepărtează chirurgical, dar, pentru că sunt intens vascularizate, pacienții pot pierde cantități importante de sânge în timpul intervenției.
Pentru a reduce la minimum acest risc, în cursul zilei de vineri, 3 august, a avut loc o procedură hibridă de embolizare preoperatorie a tumorii, urmată de îndepărtarea ei chirurgicală.

Embolizarea s-a realizat prin puncție directă sub control angiografic și a avut ca scop deconectarea tumorii de sistemul vascular. Aceasta reprezintă o premieră medicală națională și a fost efectuată de o echipă formată din dr. Cristian Mihalea, dr. Cătălin Juratu și prof. dr. Mihai Ionac. „Acest tip de procedură are un grad ridicat de complexitate, fiind singura soluție de devascularizare preoperatorie, tumorile glomice sângerând foarte mult în cursul intervenției de extirpare. Prin puncționare directă percutană și embolizarea ei sub ghidaj angiografic s-a reușit excluderea completă a tumorii din circulația sanguină. Abordul pluridisciplinar de neuroradiologie intervențională și chirurgie vasculară au făcut ca procedura efectuată să fie fără riscuri pentru pacientă, aceasta urmând să fie externată după 2 zile de la efectuarea intervenției”, spune Andreea Borboros, purtătorul de cuvânt al SCJUT. Ambele proceduri, cea de embolizare și cea de extirpare a tumorii, au fost efectuate pe perioada unei singure anestezii generale coordonată de dr. Carmen Galiciu și dr. Claudiu Neamțu, de la Clinica ATI.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…

17 minute ago

Florin Drăgan, rectorul UPT: „A fost un an plin de incertitudini în mediul economic, iar instabilitatea politică accentuează problemele”

La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…

31 de minute ago

Crin Antonescu, anunţat candidatul comun al coaliţiei la alegerile prezidenţiale

PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au ajuns la un acord de coaliție pentru…

O oră ago

Accidentul de la miezul nopţii. S-a răsturnat cu maşina în câmp

O clipă de neatenţie a fost destul încât să ajungă la spital. I s-a întâmplat…

O oră ago

Marilen Pirtea, desemnat şi oficial preşedinte al PNL Timiş. Vasile Blaga, secretar general adjunct la nivel naţional

În şedinţa BPN a PNL desfăşurată duminică seara s-au luat câteva decizii care privesc şi…

2 ore ago