Sănătate

Încă o premieră în sala de operație, la Spitalul Județean Timișoara

E vara premierelor medicale la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu”. O femeie de 66 ani a scăpat de o tumoră în urma unei operații efectuate pentru prima dată în România. Dacă se alegea metoda clasică, riscul de sângerare ar fi fost enorm.

O nouă premieră medicală națională, realizată de medicii de la Clinica de Chirurgie Vasculară în colaborare cu Clinica de Radiologie, s-a înregistrat la SCJUT. O pacientă de 66 de ani, a fost supusă unui tratament hibrid prin embolizare preoperatorie percutană ghidată angiografic, urmată de intervenție vasculară, pentru îndepărtarea unei tumori de glomus carotidian. Tumorile de glomus carotidian provin dintr-un țesut aflat la bifurcația arterei carotide, care în condiții normale reglează PH-ul și compoziția de gaze din sângele uman. Aceste tumori cresc în volum, produc compresiune locală, răgușeală, tulburări de tensiune și de ritm cardiac, iar în 5% din cazuri sunt maligne. Se îndepărtează chirurgical, dar, pentru că sunt intens vascularizate, pacienții pot pierde cantități importante de sânge în timpul intervenției.
Pentru a reduce la minimum acest risc, în cursul zilei de vineri, 3 august, a avut loc o procedură hibridă de embolizare preoperatorie a tumorii, urmată de îndepărtarea ei chirurgicală.

Embolizarea s-a realizat prin puncție directă sub control angiografic și a avut ca scop deconectarea tumorii de sistemul vascular. Aceasta reprezintă o premieră medicală națională și a fost efectuată de o echipă formată din dr. Cristian Mihalea, dr. Cătălin Juratu și prof. dr. Mihai Ionac. „Acest tip de procedură are un grad ridicat de complexitate, fiind singura soluție de devascularizare preoperatorie, tumorile glomice sângerând foarte mult în cursul intervenției de extirpare. Prin puncționare directă percutană și embolizarea ei sub ghidaj angiografic s-a reușit excluderea completă a tumorii din circulația sanguină. Abordul pluridisciplinar de neuroradiologie intervențională și chirurgie vasculară au făcut ca procedura efectuată să fie fără riscuri pentru pacientă, aceasta urmând să fie externată după 2 zile de la efectuarea intervenției”, spune Andreea Borboros, purtătorul de cuvânt al SCJUT. Ambele proceduri, cea de embolizare și cea de extirpare a tumorii, au fost efectuate pe perioada unei singure anestezii generale coordonată de dr. Carmen Galiciu și dr. Claudiu Neamțu, de la Clinica ATI.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Sâmbăta viitoare se deschide Târgul de Crăciun de la Timișoara

Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…

3 minute ago

Aproape 12.000 de timișeni fără curent electric. CJT cere intervenția rapidă a echipelor distribuitorului de electricitate

Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…

15 minute ago

ANAF avertizează asupra unor noi mesaje false în numele instituției

Contribuabilii români sunt avertizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la reapariția unor…

59 de minute ago

Noul Cinema Studio e gata! Din 6 decembrie publicul e așteptat la proiecții de filme de cea mai bună calitate/FOTO

Clădirea cinematografului Studio, din centrul Timișoarei, a fost finalizată. După o investiție de cinci milioane…

O oră ago

Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat

Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…

4 ore ago

Avertizare de la Rețele Electrice Banat. Cod Roşu de viscol puternic în vestul ţării. Avarii în 61 de localităţi

În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…

4 ore ago