Social

Pesta porcină n-a ajuns în Timiș, dar pericolul n-a trecut

Boala extrem de gravă care a afectat fermele porcine din mai multe județe ale țării n-a ajuns în Timiș. Deocamdată. Modul în care bănățenii cresc porcii și relieful județului au ajutat ca pesta să nu apară aici. Pentru ca să nici nu ajungă, DSV Timiș a demarat o campanie de informare asupra bolii.

Autoritățile sanitar-veterinare au demarat o amplă campanie de informare în întregul județ privind pericolul pestei porcine, a anunțat miercuri într-o conferință de presă Adrian Popa, șeful DSV Timiș. Prin pliante trimise direct în cutiile poștale, oamenii sunt informați asupra simptomelor bolii, precum și a măsurilor care trebuie luate. Cei care dețin porci trebuie să anunţe imediat apariţia unor eventuale simptome ale acestei boli periculoase. „Boala este foarte contagioasă și se transmite doar de la animal la animal. Dar, dacă este bolnav, până moare porcul elimină în atmosferă miliarde de viruși, iar acest virus este foarte rezistent, deci există posibilitatea de a transmite în jur. Orice contact cu virusul, fie că vorbim de contact între animale, fie că se transmite prin carne infectată, conduce la apariția virusului. Acesta este extrem de rezistent, iar locul unde poate exista se suprapune peste consumul uman. Virusul poate supraviețui până la trei ani în carnea congelată, până la șase – opt luni în carnea afumată sau sărată, dar poate fi distrus prin fierbere la 80 de grade”, a declarat Adrian Popa.
Unul din motivele care au făcut ca pesta să ocolească Timișul este modul în care bănățenii cresc porcii, respectiv în coteț. De asemenea, a ajutat și relieful, datorită căruia numărul de mistreți este mai mic, iar migrația limitată. „Mistreții nu migrează decât dacă nu găsesc hrană sau apă, iar aici situațiile sunt mai puține de acest fel. Sunt 86 de fonduri de vânătoare, administrate fie de Direcția Silvică, Agenția Județeană a Vânătorilor și Pescarilor, fie de persoane private. Garda Forestieră îi coordonează. Cu AJVPS pot spune că ne-am întâlnit de cel puțin patru ori, avem o bună colaborare și discutăm, ne coordonăm cu ei”, a mai spus Popa.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

ANUNȚ LANSARE PROCEDURĂ COMPETITIVĂ ACHIZIȚIE LUCRĂRI

CATALIN SI CATALAINA SRL, în calitate de solicitant, cu sediul în sat Cerneteaz, comuna Giarmata,…

4 minute ago

ADR Vest a semnat două noi contracte de finanțare. Trei milioane de lei vor susține sistemul universitar din Timișoara și Reșița

Cu ajutorul fondurilor europene, peste 3.000 de studenți din Timișoara și Reșița vor beneficia de…

3 ore ago

Noul președinte al Consiliului Judeţean nu vede posibilă apariția de baroni locali în Timiș

Alfred Simonis, noul președinte al Consiliului Județean Timiș, spune că nu se va transforma, în…

3 ore ago

Societatea Colterm a anunțat că a pornit deja și cel de-al doilea cazan de abur de la CET Sud

Compania de termoficare anunță că a pornit și al doilea cazan de abur de la…

3 ore ago

Șapte spații din cartierele istorice sunt scoase la licitație de Primăria Timișoara, în vederea închirierii

Un număr de șapte spații comerciale aflate în cartierele istorice Cetate și Fabric, sunt scoase…

3 ore ago

Deputatul PNL Cosmin Şandru, achitat definitiv la ÎCCJ

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins recursul formulat de DNA împotriva sentinţei…

3 ore ago