Consiliul Judeţean Timiş

Clinica de psihiatrie de secol XXI în Timiș, dar numai când vrea guvernul

CJ Timiș cere de la guvern 1,2 hectare, aflat la Chișoda, pentru a construi acolo o clinică de psihiatrie. Terenul este acum în administrarea Ministerului de Interne. Pentru ca transferul să se poată face e nevoie de o hotărâre de guvern, procedură extrem de greoaie.

Pe ordinea de zi a plenului de joi al CJ Timiș s-a aflat un proiect „pentru aprobarea modificării și completării HCJ 135/2017, privind aprobarea solicitării unor imobile din domeniul public al Statului, aflate în administrarea Ministerului de Afacerilor Interne pentru IPJ Timiș, în domeniul public al Județului Timiș”. Este vorba despre un teren de 12.631 mp, din Chișoda, aflat, din 2004, în administrarea MAI, pentru IPJ Timiș. „Am solicitat trecerea în proprietate, din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Afacerilor Interne, în domeniul public al județului Timiș. E important acest proiect, pentru că, în momentul în care vom obține acel teren de la MAI, să putem demara realizarea unei noi clinici de psihiatrie, care aparține de Spitalul Județean. Este un teren de aproximativ un hectar și am făcut aceste demersuri în urma adresei primite de la IPJ Timiș, pentru că ei ne-au pus la dispoziție imobile care nu mai prezintă interes. Cred că se pretează, ținând că este mult spațiu verde și putem face un spital la nivelul secolului XXI”, explică președintele CJ Timiș, Călin Dobra.

Sună bine, dar procedura este anevoioasă și durează extrem de mult. Pentru ca terenul să ajungă efectiv la CJ Timiș, trebuie să fie de acord executivul de la București. Sunt în așteptare și alte solicitări de la CJ. „Este obligatoriu să obținem o hotărâre de guvern pentru transferul de proprietate. Avem 2 solicitări pentru Ministerul de Interne, aceasta, pentru clinica de psihiatrie, și încă una pentru construirea unui sediu pentru arhive. Avem una la Ministerul Apărării, pentru transferul garnizoanei din Piața Libertății, și încă una la Ministerul Transporturilor, pentru terenurile din zona aeroportului. Cea mai veche dintre ele are cam un an, un an și jumătate. E destul de greu de obținut aceste hotărâri de guvern, cu transferuri de proprietate, pentru că este nevoie de avize de la multe ministere. În momentul în care își dă avizul un minister, ajunge la Justiție, vin cu alte modificări, se reia procedura. Discutăm de imobile care, unele, nici nu sunt prinse în inventarul public al statului… Sunt foarte greoaie aceste proceduri la nivel național”, mai spune Dobra.

Clinica de Psihiatrie „Eduard Pamfil” a Spitalului Județean Timișoara funcționează de ani buni pe strada Iancu Văcărescu, în zona Iosefin. În 2015, consilierii județeni votau un studiu de fezabilitate referitor la mutarea ei în Giroc, pe un teren al fostei cazarme, la o sumă propusă pentru investiție de 15,6 milioane de lei. În bugetul pe 2017 a fost „prinsă” suma de 7,2 milioane de lei pentru această operațiune și s-a vorbit inclusiv despre mutarea spitalului în clădirea în care este acum Maternitatea „Bega”, după construirea noii clinici de obstetrică-ginecologie. Imobilul din Iosefin este într-un stadiu destul de avansat de degradare și trebuie făcute investiții majore, pe care CJ, nefiind proprietar, nu le poate face. Chiria lunară este de 7.000 de euro.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

8 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

11 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

12 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

12 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

13 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

14 ore ago