CoolTour. Pe biciclete, către Memoriile Cetății / FOTO

Asociația Timișoara 2021 și Verde pentru Biciclete vă invită să profitați de vremea frumoasă și să vă alăturați ultimei ture organizate în acest an. CoolTour e programat duminică, pe un traseu care va cuprinde 10 opriri, câte una în fiecare cartier inclus în programul Memoriile Cetății.

Veți putea vedea lucrările create în ultima săptămână și să-i cunoașteți pe artiști. De asemenea, organizațiile care au adoptat module în cadrul proiectului vă așteaptă cu surprize în diferite locuri din oraș. CoolTour pornește din Piața Sinaia, la ora 16, și va străbate orașul pe următorul traseu: Piața Bălcescu – Calea Șagului – Parcul Pădurice – Piața Soarelui – Piața Traian – – Calea Lipovei – Parcul Dacia – str. Oituz – str. Mărășești. Participanții cu o condiție fizică mai bună sunt invitația la o pedalare-bonus, pe timp de seară, către două dintre instalațiile de lumină din cadrul proiectului (Interstelar, de Andreea Medrea – în Piața Sinaia; și Călătorie în ultimii 100 de ani, de Silvia Tripșa și Alin Popa, în Parcul Pădurice). Pentru ceilalți, turul se va încheia cu participarea la un show de lumină și culoare, în Piața Libertății Iată artiștii și lucrările care îi vor aștepta pe participanții la CoolTour:

Interstelar – Andreea Medar
Andreea Medar a îmbrăcat atât exteriorul, cât și interiorul modulului în oglindă, utilizând un material adesea folosit în butaforie, o oglindă elastică, acrilică. În interiorul obiectului e scris în alfabetul braille, asemenea unui manuscris, un basm popular.

Capsula timpului – Paula Duță
Paula Duță a realizat o expunere fantastică a conceptului de „Capsulă a timpului”, în care s-au strâns memorii individuale și colective ale comunității. Întreg învelișul modulului a fost pictat în lavabil și spray cu elemente semnificative pentru tema aleasă, iar în interior oamenii au lăsat și vor mai putea lăsa gânduri, amintiri sau povești.

Întâlnire fantastică – Marcel Scutaru
Marcel Scutaru a realizat o lucrare de artă contemporană, alcătuită din sute de mănuși umflate cu aer, simbolizând o mulțime de mâini ce evocă o întâlnire cu locuitorii de altădată ai orașului.

Călătorie în ultimii 100 de ani – Silvia Tripșa, Alin Popa
Silvia Tripșa și Alin Popa au creat o instalație de lumină reprezentând o călătorie simbolică prin ultimii 100 de ani, perioada de la Marea Unire până în prezent. Lucrarea este o simbioză între artiști și comunitate, în care artiștii au realizat instalația luminoasă, iar publicul adaugă în permanență evenimente marcante, comentarii și citate de-a lungul acestui timeline sugerat prin culoare.

City Pattern – Mircea Popescu
Lucrarea conține elemente inspirate din fațadele clădirilor istorice ale orașului și forme ale construcțiilor reprezentative, alături de diverse texte care îndeamnă trecătorii să descopere orașul. Pe lângă funcția estetică, lucrarea va avea și rolul de a oferi trecătorilor informații online, prin integrarea in compoziție a unor desene cu coduri QR, care vor direcționa privitorul pe paginile web ale instituțiilor si evenimentelor culturale din Timișoara.

Coral Urban Hero – Cristina Daju, Adrian Florin Pop, Dan Iulian Toma
Cei trei artiști au construit o instalație interactivă, în care pictura s-a îmbinat cu folosirea de deșeuri colectate. Pereții modului au servit ca suport pentru un concept pornind de la imagini fotografice ale unor clădiri emblematice din Timișoara.

Invizibilii – Victor Dragoș, Ana-Maria Ursu
Victor Dragoș și Ana-Maria Ursu au transformat un spațiu tranzitat zilnic de oameni în drumul spre serviciu, cumpărături sau școală într-o scenă de teatru. Cei doi actori vor susține și duminică reprezentații inedite în fața a câte unui singur spectator, într-un concept prin care încearcă să atragă atenția asupra a zece categorii de persoane vulnerabile.

Hora unirii – IRLO
Cu ocazia centenarului, IRLO a readus în atenția oamenilor marea temă a unirii și a realizat o pictură murală a oamenilor cuprinși într-o horă care se potrivește perfect pe forma cilindrică a instalațiilor și care simbolizează unitatea. Irlo a folosit vopsea fosforescentă care se încarcă ziua și va fi activă noaptea. Astfel, lucrarea se va modifica în funcție de lumină.

Arhiva activă – Alex Boca (LAPSUS)
Alex Boca a construit în interiorul modulului o mini-bibliotecă, pe ale cărei rafturi se află peste 100 de cărți. el va avea și duminică rolul bibliotecarului și va oferi cărți pentru a fi consultate pe loc de către public – încurajând cercetarea și dialogul liber.

LINIA – Sorina Vazelina
Pe baza unei documentări amănunțite și a unor șiruri de interviuri, Sorina a consturit o bandă desenată care spune o parte din istoria Timișoarei. Proiectul e construit pe baza unei documentări amănunțite și a unor șiruri de interviuri și reunește amintirile localnicilor într-o rețea de povești care curg cronologic prin diferite colțuri ale orașului.

Share
Published by
Silvia Suciu

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

3 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

4 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

4 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

6 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

7 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

7 ore ago