Cultura

Ladea. Expoziție-eveniment și carte, la Fundația Triade

Unul dintre cei mai importanți artiști plastici ai României va fi readus mai aproape de sufletele și memoria celor care l-au admirat. O expoziție a Maestrului în casa Învățăcelului, devenit între timp om mare și plecat și el puțin, va fi deschisă la finele acestei săptămâni.

Va fi, așa cum spune Sorina Jecza, forfotă la Triade. „Aproape de bancul de lucru al lui Peter Jecza, ce veghează din colțul galeriei, sosește Maestrul: preț de câteva zile vor sta alături… Iară… Ca-n vremurile de demult, pe când Peter ucenicea pe lângă arta sculptorului celui mare. Romul Ladea i-a fost dascăl. A învățat de la el rigoarea construcției, suveranitatea artistului, sub mâna căruia materia devine formă, Artă… Se va oficia, tăcut, un ritual: timpii vor renaște, o vreme de cândva se va apropia, tăcută… Oameni ce-au fost vor clipi din fotografie, chemați de Romul Ladea. O lume mai cuprinzătoare va prinde chip”, explică aceasta.

Sâmbătă, 15 septembrie, de la ora 18, la Casa Triade, pe Calea Martirilor, va fi deschisă o expoziție specială. Ea este realizată de Muzeul Național al Banatului, curator Marius Cornea, și Fundația Interart Triade, și este prilejuită de lansarea unei ample monografii a Adrianei Botez-Crainic despre Romulus Ladea. Expoziția cuprinde, alături de sculpturile artistului, alte lucrări de pictură și grafică semnate de Alexandru Popp, Catul Bogdan, Aurel Ciupe și Lucia Piso Ladea), dar și fotografii din perioada interbelică, ce vor depune mărturie despre omul și artistul Ladea. Tot ce va va fi expus la Triade provine din colecții private și din arhiva Virgil Birou, donată Muzeului Național al Banatului. Expoziția va rămâne deschisă până în 23 septembrie.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

3 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

3 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

10 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

10 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

10 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

13 ore ago