La Timișoara nu se mai face curățenie de toamnă sau primăvară așa cum erați obișnuiți. Campaniile de curățenie își schimbă formatul, așa că, până să fie anunțată prima, nu mai duceți chiuvete și canapele la colțul străzii! E plin de rampe ilegale, polițiștii locali dau sute de amenzi, dar ele nu par să impresioneze.
Timișorenii erau obișnuiți ca, de două ori pe an, primăvara și toamna, să scoată la colț de stradă obiectele de care nu mai au nevoie în gospodării. Se întâmpla în timpul campaniilor sezoniere de curățenie, organizate de primărie și societatea de salubrizare. Din această toamnă nu vom mai avea însă parte de așa ceva. Probabil că din puterea obișnuinței, dar și din nepăsare, unii au început să ducă deja pe stradă deșeuri de mari dimesiuni, creând rampe ilegale. Situația pare scăpată de sub control, iar polițiștii locali anunță, zilnic, zeci de amenzi.
Din această vară, curățenia stradală din Timișoara este împărțită: un operator, încă nedesemnat, va avea contract cu primăria, iar altul, cu ADID. În aprilie 2018, PMT a demarat o licitație pentru desemnarea firmei care să se ocupe de curățenie, dar procedura a eșuat. Contractul cu Retim ar fi expirat pe 4 august. El a fost însă reziliat la finele lunii iulie, astfel că, până în 24 octombrie, aceeași societate va asigura în continuare curățenia stradală. Între timp, PMT nu a lansat încă noua licitație. La începutul lui august a fost aprobat caietul de sarcini, adus aproape la jumătate față de cel anterior. „Dispar sarcinile legate de rampele clandestine și transportul de moloz rezultat în urma construcțiilor. Acestea sunt cuprinse în contractul pe care îl are Retim cu ADID. Nu vor mai fi campanii sezoniere de colectare. Cei de la ADID au alte idei, periodic se stabilesc niște zile și niște zone în care se adună deșeuri, DEEE-uri, mobilă și așa mai departe. Vor fi mai dese aceste campanii”, precizau, pentru deBanat, reprezentanții PMT. Noul operator va mătura și spăla străzile, trotuarele, stațiile mijloacelor de transport în comun, zone pietonale etc. În plenul de joi, 13 septembrie, consilierii locali vor vota delegarea de gestiune a contractului de salubrizare a orașului. Abia apoi urmează licitația.
Campanii pe 4 ori pe an. La Timișoara urmează prima
De cealaltă parte, contractul între Retim și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș (ADID) este valabil de la începutul lunii august. El include curățarea rampelor clandestine și ridicarea molozului din construcții, ceea ce înseamnă că vechile campaniile sezoniere organizate cu Primăria Timișoara nu vor mai avea loc. Cel puțin, nu pe același tipic. Reprezentanții ADID spun că vor fi organizate altele, mai dese, pentru colectarea deșeurilor voluminoase și pentru colectarea deșeurilor periculoase. Unele sunt în derulare chiar și la acest moment, în mai multe localități din Timiș, dar încă nu în Timișoara. „Campaniile vor fi trimestriale. Vom aduna în special mobilier, dar și deșeuri periculoase. Campaniile vor fi anunțate din timp, atât de noi, cât și de operator. Contractul pe Timișoara e în vigoare din 7 august, așa că Retim mai are încă aproximativ două luni și jumătate să organizeze campania. Va fi exact cum facem în momentul de față pe celelalte localități: vor fi locuri stabilite de comun acord cu primăria, vom conecta mai multe străzi și vor fi mașini unde se vor prelua aceste deșeuri”, spune Romeo Ursu, directorul ADID. În baza contractului cu ADID, Retim adună, din Timișoara, deșeurile reziduale de două ori pe săptămână, iar cele reciclabile, o dată pe săptămână. Tot de două ori vor fi ridicate, din cele 453 de „clopote” amplasate pe străzile orașului, și deșeurile de sticlă.
Unde puteți duce totuși canapelele și chiuvetele
Până când va fi anunțată prima campanie de colectare a deșeurilor, polițiștii locali dau pe capete amenzi, în toate zonele orașului. Timișoara e plină de rampe ilegale de gunoi. Ele „răsar” precum ciupercile după ploaie și sunt nenumărate exemplele în care deșeurile sunt ridicate dimineață, iar până seara apar altele. Amenzile sunt cuprinse între 500 și 1.000 de lei pentru persoane fizice, respectiv între 1.000 și 2.5000 de lei, pentru persoane juridice. Și totuși… Soluție civilizată există și în afara campaniilor speciale. Dacă aveți de aruncat orice obiect din categoria „deșeuri voluminoase”, adică mobilier, obiecte de uz casnic și sanitar și altele, le puteți duce chiar dumneavoastră la punctul de colectare al Retim de pe Calea Moșniței nr. 2, deschis de luni până sâmbătă, între orele 8 și 20.
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Moravița, județul Timiș, au depistat…
De la 1 ianuarie, Aquatim va prelua activitatea de apă și canal și de la…
Multă lume s-a întrebat de ce joacă britanicii fotbal de Crăciun, când la ei se…
Vremea se răcește ușor și se menține posomorâtă. Izolat vor cădea precipitații, la început sub…
Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…
Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…