Primăria Timișoara încă nu deține tot terenul de care nevoie pentru a construi mult discutatul pasaj Solventul. El rămâne însă o prioritate și, spune primarul Nicolae Robu, în doi ani de acum ar trebui să fie gata. Șantierul începe cândva în 2019, pe bani de la bugetul local.
Pasajul Solventul este unul dintre marile proiecte anunțate de primarul Nicolae Robu în ultimii ani, dar, pentru a putea fi făcutt, este nevoie ca primăria să dețină îndeajuns teren. „O parte din teren nu e al Primăriei Timișoara, ci al proprietarului privat al ceea ce numim domeniul Solventul. Ne-am înțeles cu proprietarul, dar pentru ca acesta să ne poată permite să intrăm pe terenul său, ar trebui ca el să fie liber de sarcini. Sunt niște clădiri care sunt sub ipoteca statului român, dar, de facto, ele nu sunt, Dumnezeu știe de câți ani (…) Ministerul Finanțelor trebuie să rezolve problema”, explica, în urmă cu exact un an, edilul. În ianuarie 2018, edilul anunța că situația s-a rezolvat, cel puțin din punct de vedere al Fiscului. „Se finalizează studiul de fezabilitate, care este aproape gata, se aprobă în CL, apoi se da undă verde pentru proiectul tehnic. Probabil că nu vom reuși să începem pe teren în 2018. Unele lucrări s-ar putea face până la sfârșitul anului, dar nu contăm pe asta (…) Mergem pe bani de la bugetul local, este un proiect vital pentru orașul nostru și nu mai întârziem. Dacă ne vin cumva bani europeni, putem comuta, nu e nicio problemă”, spunea acesta.
Am găsit și formule în ceea ce privește traseul pe care îl vom crea. Acolo Calea Bogdăneștilor și linia de tramvai se duc pe sub calea ferată, pasajul va fi unul mare, acolo avem nouă linii de cale ferată, va fi și cel mai larg. Vom avea trei benzi pe sens, iar benzile din mijloc vor avea și linii de tramvai. Vom amenaja la gară un sens giratoriu, care va avea o ieșire înspre gară, inclusiv linia de tramvai va fi dusă acolo, pentru a se racorda cu cea existentă, iar o altă ieșire va duce la viitorul nou pod peste Bega din zona Solventul
Primarul Nicolae Robu, în ianuarie 2018, despre viitorul pasaj Solventul
Și totuși, până în septembrie 2018, nu s-a avansat cu niciun pas, pentru că încă nu este rezolvată problema legată de proprietate. „Vreau să-i asigur pe toți că proiectul Solventul este de maximă importanță pentru noi. Acel pasaj nu a putut fi făcut până acum pentru un singur motiv: nu avem proprietatea asupra terenului și nici acum nu este, din punct de vedere formal, birocratic, totul rezolvat. Dar în curând va fi rezolvat. Noi ne dorim cât mai repede și, de îndată ce vom avea rezolvată această problemă, cu proprietatea asupra terenului, vom recepționa studiul de fezabilitate, vom da drumul la proiectul tehnic cu detalii de execuție și apoi vom licita execuția și în doi ani, maximum, va trebui să avem, asta înseamnă în 2020, să avem Pasajul Solventul realizat”, a declarat Nicolae Robu.
Edilul nu a putut însă spune exact care sunt problemele nerezolvate cu acest teren. „Trebuie făcute modificări cadastrale, o diviziune, totul este în derulare. Trebuie făcută divizarea corespunzătoare, o mulțime de… nu știu toate detaliile. Suntem pe linie dreaptă, numai că e nevoie de timp, că așa merg lucrurile în România, nimic nu poți face operativ (…) Proprietarul (n.r. trebuie să facă măsurători), normal. S-a rezolvat în ianuarie în sensul că s-a ridicat acel sechestru, că proprietarul s-a declarat de acord, dar nu aș vrea să greșesc și să intru în detalii. Să reținem doar că nu ne vom mai bloca, numai că, din păcate, încă mai e nevoie de timp. Studiul de fezabilitate va trece foarte repede, pentru că proiectanții au avut în vedere această ipoteză de lucru, că vom rezolva problema terenului. Ei au lucrat și în alte ipoteze, evident. Eu estimez că în 2019 vor începe lucrările și o să facem tot ce ne stă în putință ca până la sfârșitul lui 2020 să le și finalizăm!”, a mai spus primarul Timișoarei. Ar fi vorba despre un teren de două hectare pe care PMT l-ar primi donație. Banii pentru construirea efectivă a pasajului vor proveni de la bugetul local, pentru că proiectul nu este eligibil pentru fonduri europene: nefiind rezolvată problema proprietății terenului, dosarul avea șanse minime să fie acceptat la finanțare. (sursa foto: www.youtube.com/zyraxes1)
O statuetă care se poate mișca, fără a fi angrenată de mecanisme – intitulată DEȘTEPTAREA…
Alături de portalul inaugurat luni în Parcul Alpinet, Primăria Timișoara a pus la punct un…
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 decembrie, începând cu ora 16:00, la Bar Leone, Timișoara.…
După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de…
În orașul Jimbolia, s-au desfășurat în ultimii ani lucrări de extindere a rețelelor de apă…
Un bărbat în vârstă de 51 de ani a condus un autoturism pe DN 68…