Partide

S-a înființat oficial Partidul Banatul

Există de ceva vreme în mediul virtual, dar a făcut pasul spre lumea reală. Partidul Banatul a fost înființat oficial și figurează acum în Registrul Partidelor Politice din România. În curând vor fi făcute publice programul și felul în care se pot înscrie cei interesați.

În vară s-au împlinit 300 de ani de la semnarea Tratatului de la Passarowitz / Pojarevăț, în urma căruia Imperiul Otoman a pierdut Banatul Timișoarei, Serbia de Nord, nordul Bosniei și Oltenia în favoarea Casei de Habsburg. A fost practic momentul de renaştere a Banatului, care a redevenit astfel o provincie creştină, rconstruită aproape de la zero de noua administraţie. Atunci, pe pagina de Facebook Partidul Banatul a apărut următorul mesaj:

„Banatul ne-a fost dăruit cu tot ce este potrivit pentru a putea trăi în prosperitate din munca eficientă. Regiunea noastră istorică, stăpână peste intersecţia unor mari drumuri europene, şi-a şlefuit blocul fundaţiei prin găzduirea capitalei unui regat cu rol determinant în istoria sud-estului european şi petrecând un secolul şi jumătate sub administraţia militară a imperiului care a pus capăt puterii bizantine. Trei sute de ani s-au măcinat din momentul în care Banatul nostru a devenit subiectul unui experiment care l-a transformat într-o regiune prosperă şi cu rânduieli care pun valoarea socială a omului desupra fixismelor legate de etnie, confesiune ori cultură. Rânduielile bănăţene le-au făcut locuitorii Banatului, de multe ori împotriva cursului impus prin voinţa puterii care a stăpânit aceste locuri, iar acest cod cutumiar al rânduielilor noastre este – în opinia noastră – subiectul care cere păstrarea unităţii culturale a Banatului. Proiectul nostru caută şi adună oameni şi idei, plecând de la faptul că cea mai simplă şi scurtă cale spre prosperitate şi civilizaţie este un drum verificat şi cu marcaje clare; modelul pe care-l promovăm este Modelul Banat cu rânduielile sale, pentru Banatul nostru, pentru România noastră şi pentru Europa noastră”.

La exact două luni de la acel moment, Partidul Banatul a încetat să mai fie doar o entitate virtuală. „Partidul Banatul, prescurtare P.B., există oficial şi a fost înregistrat în Registrul Partidelor Politice din România la poziţia 176, în baza Deciziei civile nr. 44/DEC/P pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia V-a Civilă în şedinţă publică, definitivă. O să publicăm, în cel mai scurt timp, o variantă prescurtată a Statutului şi a Programului P.B., precum şi modalitatea şi locaţia unde putem fi contactaţi direct. Vă aşteptăm alături de noi pe toţi cei ce vreţi să vă aduceţi contribuţia la redefinirea Banatului”, a anunțat Valentin Sosdean.

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

36 de minute ago

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

4 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

4 ore ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

6 ore ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

8 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

9 ore ago