Un timișorean a dat în judecată PMT și a făcut o reclamație la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, pentru că, spune el, șoferii cu numere de România sunt discriminați, în condițiile în care străinii nu plătesc parcarea în orașul de pe Bega. CNCD a recomandat CL Timișoara să schimbe regulamentul, dar consilierii locali au decis să mențină prevederea cu cântec.
Din 2013, străinii cu mașini înmatriculate în țara în care își au domiciliul sunt scutiți de plata parcării în Timișoara. Lor le era imposibil să facă plată prin SMS-uri date la numere scurte, aceasta fiind și motivarea prezentată de cei de la SDM. Un timișorean nemulțumit a dat în judecată și municipalitatea, și societatea de drumuri, făcând și o sesizare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. E adevărat că a făcut această sesizare în 2016. „De ce un cetățean român care circulă dintr-o altă localitate decât orașul Timișoara tranzitează orașul și este obligat să plătească parcarea, iar un cetățean cu domiciliul în alt stat care conduce un autovehicul înmatriculat în statul de domiciliu, este exceptat de la regulă și nu va plăti parcarea?”, a notat reclamantul. El a cerut CNCD să oblige CL Timișoara să anuleze, printr-o HCL, amenzile emise și neachitate în baza Regulamentului de funcționare a sistemului de parcare a autovehiculelor în Timișoara.
CNCD spune că e discriminare
Colegiul director al CNCD a respins solicitarea privind anularea amenzilor emise și neachitate, dar a considerat că măsura de scutire de la plată a străinilor este discriminatorie. „Scutirea de taxă aferentă, în opinia Colegiului, nu este una justificată și nu are nicio rațiune turistică ori economică (…) un aspect definitoriu al discriminării îl constituie diferența de tratament bazată pe o caracteristică, respectiv un criteriu interzis/restrictiv, care dă dreptul unei categorii de persoane să se bucure de gratuitate la parcarea autovehiculului în orașul Timișoara față de cealaltă categorie de cetățeni care își au domiciliul și vehiculul înmatriculat în Timișoara și nu doar pentru aceștia, ci pentru toți cetățenii români care tranzitează ori staționează în oraș. Ca atare, există în mod vădit o ilegalitate de tratament aplicat persoanelor care conduc autovehicule în interiorul orașului Timișoara”, au decis cei de la consiliu. Ei au sancționat cu avertisment CL Timișoara și au recomandat eliminarea prevederii respective. Hotărârea CNCD poate fi atacată în instanță.
Adresa CNCD a ajuns și pe ordinea de zi a ultimului plen, fără însă ca aleșii să fi citit exact conținutul acesteia. Ei au cerut explicații de la primarul Nicolae Robu, care le-a spus că, de fapt, aceasta se referă la o eventuală reintroducere a vechilor tichete de parcare, care să poată fi cumpărate de la chioșcuri. „Vor să ne oblige – noi acum plătim și cu cardul de pe telefon, să reintroducem, să plătim angajați, să cheltuim pe bilete de parcare, să se învârtă în jurul mașinilor, să vadă ce se întâmplă. Acești oameni m-au amendat pe mine pentru că am spus să-și plătească impozitele. Vor să ajungă să introducem ca să poată acei cetățeni să își cumpere. Avem câteva sute de străini, 1.000 de străini, cât o să se strângă. În curând o să se poată plăti de către oricine cu telefonul, ca aparat, dar de pe card. Poți să fii străin, de unde ești, și vei putea plăti. E vorba despre încasări foarte mici de la străini care vin cu mașina aici”, a afirmat edilul. Consilierii locali au fost apoi de acord cu menținerea hotărârii care scutește străinii de plată. Mai trebuie spus că reclamantul, care a dat în judecată atât Primăria Timișoara, cât și Societatea de Drumuri Municipale, a pierdut procesul și a fost nevoit să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 2.900 de lei.
Idei avem, stăm mai prost cu parcările
În 2017, primarul Nicolae Robu aducea pe ordinea de zi a plenului CL un proiect care prevedea reducerea cu 20% a taxelor de parcare pentru șoferii care au domiciliul în Timișoara și mașinile înmatriculate aici. Propunerea a căzut însă. Ulterior, edilul declara că ar fi normal ca locurile de parcare dintre blocuri să fie folosite numai de șoferii cu mașini „de Timiș”. „Sunt foarte multe nemulțumiri care au ajuns la mine, că locurile de parcare dintre blocuri sunt în mare parte ocupate de mașini cu numere de înmatriculare din Mehedinți, Gorj, Dolj, Caraș-Severin și așa mai departe. Proprietarii lor sunt bineveniți, Timișoara are nevoie de ei, dar ei trebuie să accepte spiritul Timișoarei și să-l îmbogățească. Cetățenii îmi cer – și o să fac un sondaj pe Facebook – să vedem cum se dorește, dacă tot numerotăm locurile de parcare, nu se vrea ca aceste locuri să fie date gratuit doar către cei care au buletin de Timișoara și mașinile înmatriculate în Timiș”, afirma edilul. Locurile de parcare dintre blocuri au început să fie numerotate, însă ele nu vor fi închiriate, așa cum au presupus unii timișoreni. Robu a spus că nu susține această variantă, care nu ar face decât să iște scandaluri. Pe de altă parte, primarul Timișoarei anunța că, în acest an, ar trebui să avem prima parcare supraterană între blocuri. Nu s-a trecut însă nici până acum de faza declarativă.
Timișoara va găzdui, la mijlocul lunii viitoare, în organizarea primăriei, dezbaterea „35 ani de libertate…
Marţi, 19 noiembrie, vor avea loc mai multe întreruperi ale serviciilor furnizate de Colterm, acestea…
Luni seara, după orele 18, ISU Timiș a fost anunțat despre producerea unui accident între…
Deputatul USR de Timiş, Cătlin Drulă, s-a dezlănţuit la adresa liderilor PSD, pe marginea scandalului…
Judecătoria Sânnicolau Mare a validat mandatele celor şase consilieri locali din partea PNL pe care…
Deputatul PNL de Timiş Cosmin Şandru afirmă că un preşedinte al României precum Marcel Ciolacu…