Primăria Timișoara, acuzată de discriminare. Pentru că străinii nu plătesc parcare

Primăria Timișoara, amendată pentru TimPark

Primăria Timișoara, amendată pentru TimPark

Un timișorean a dat în judecată PMT și a făcut o reclamație la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, pentru că, spune el, șoferii cu numere de România sunt discriminați, în condițiile în care străinii nu plătesc parcarea în orașul de pe Bega. CNCD a recomandat CL Timișoara să schimbe regulamentul, dar consilierii locali au decis să mențină prevederea cu cântec.

Din 2013, străinii cu mașini înmatriculate în țara în care își au domiciliul sunt scutiți de plata parcării în Timișoara. Lor le era imposibil să facă plată prin SMS-uri date la numere scurte, aceasta fiind și motivarea prezentată de cei de la SDM. Un timișorean nemulțumit a dat în judecată și municipalitatea, și societatea de drumuri, făcând și o sesizare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. E adevărat că a făcut această sesizare în 2016. „De ce un cetățean român care circulă dintr-o altă localitate decât orașul Timișoara tranzitează orașul și este obligat să plătească parcarea, iar un cetățean cu domiciliul în alt stat care conduce un autovehicul înmatriculat în statul de domiciliu, este exceptat de la regulă și nu va plăti parcarea?”, a notat reclamantul. El a cerut CNCD să oblige CL Timișoara să anuleze, printr-o HCL, amenzile emise și neachitate în baza Regulamentului de funcționare a sistemului de parcare a autovehiculelor în Timișoara.

CNCD spune că e discriminare

Colegiul director al CNCD a respins solicitarea privind anularea amenzilor emise și neachitate, dar a considerat că măsura de scutire de la plată a străinilor este discriminatorie. „Scutirea de taxă aferentă, în opinia Colegiului, nu este una justificată și nu are nicio rațiune turistică ori economică (…) un aspect definitoriu al discriminării îl constituie diferența de tratament bazată pe o caracteristică, respectiv un criteriu interzis/restrictiv, care dă dreptul unei categorii de persoane să se bucure de gratuitate la parcarea autovehiculului în orașul Timișoara față de cealaltă categorie de cetățeni care își au domiciliul și vehiculul înmatriculat în Timișoara și nu doar pentru aceștia, ci pentru toți cetățenii români care tranzitează ori staționează în oraș. Ca atare, există în mod vădit o ilegalitate de tratament aplicat persoanelor care conduc autovehicule în interiorul orașului Timișoara”, au decis cei de la consiliu. Ei au sancționat cu avertisment CL Timișoara și au recomandat eliminarea prevederii respective. Hotărârea CNCD poate fi atacată în instanță.

Adresa CNCD a ajuns și pe ordinea de zi a ultimului plen, fără însă ca aleșii să fi citit exact conținutul acesteia. Ei au cerut explicații de la primarul Nicolae Robu, care le-a spus că, de fapt, aceasta se referă la o eventuală reintroducere a vechilor tichete de parcare, care să poată fi cumpărate de la chioșcuri. „Vor să ne oblige – noi acum plătim și cu cardul de pe telefon, să reintroducem, să plătim angajați, să cheltuim pe bilete de parcare, să se învârtă în jurul mașinilor, să vadă ce se întâmplă. Acești oameni m-au amendat pe mine pentru că am spus să-și plătească impozitele. Vor să ajungă să introducem ca să poată acei cetățeni să își cumpere. Avem câteva sute de străini, 1.000 de străini, cât o să se strângă. În curând o să se poată plăti de către oricine cu telefonul, ca aparat, dar de pe card. Poți să fii străin, de unde ești, și vei putea plăti. E vorba despre încasări foarte mici de la străini care vin cu mașina aici”, a afirmat edilul. Consilierii locali au fost apoi de acord cu menținerea hotărârii care scutește străinii de plată. Mai trebuie spus că reclamantul, care a dat în judecată atât Primăria Timișoara, cât și Societatea de Drumuri Municipale, a pierdut procesul și a fost nevoit să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 2.900 de lei.

Idei avem, stăm mai prost cu parcările

În 2017, primarul Nicolae Robu aducea pe ordinea de zi a plenului CL un proiect care prevedea reducerea cu 20% a taxelor de parcare pentru șoferii care au domiciliul în Timișoara și mașinile înmatriculate aici. Propunerea a căzut însă. Ulterior, edilul declara că ar fi normal ca locurile de parcare dintre blocuri să fie folosite numai de șoferii cu mașini „de Timiș”. „Sunt foarte multe nemulțumiri care au ajuns la mine, că locurile de parcare dintre blocuri sunt în mare parte ocupate de mașini cu numere de înmatriculare din Mehedinți, Gorj, Dolj, Caraș-Severin și așa mai departe. Proprietarii lor sunt bineveniți, Timișoara are nevoie de ei, dar ei trebuie să accepte spiritul Timișoarei și să-l îmbogățească. Cetățenii îmi cer – și o să fac un sondaj pe Facebook – să vedem cum se dorește, dacă tot numerotăm locurile de parcare, nu se vrea ca aceste locuri să fie date gratuit doar către cei care au buletin de Timișoara și mașinile înmatriculate în Timiș”, afirma edilul. Locurile de parcare dintre blocuri au început să fie numerotate, însă ele nu vor fi închiriate, așa cum au presupus unii timișoreni. Robu a spus că nu susține această variantă, care nu ar face decât să iște scandaluri. Pe de altă parte, primarul Timișoarei anunța că, în acest an, ar trebui să avem prima parcare supraterană între blocuri. Nu s-a trecut însă nici până acum de faza declarativă.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

TimisoreaAnca a spus: (septembrie 20th, 2018 at 10:27 )

10.000 de tichete anuale se vand ca pita calda in decembrie cu 100 euro.toata zona centrala este full de masini care parcheaza modic toata ziua daca au chef.in rest numai bine.firfireii incasati cu plata cu twlefonul nu mai conteaza!

anteconbega a spus: (septembrie 20th, 2018 at 14:40 )

Un gest firesc: Lae West Nile e şi el străin de oraş, aşa că procedează în consecinţă. Gest tipic pentru o vinitură.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

aeroportul-timisoara-stuttgard

Administratie vezi arhiva Administratie

intalnire Alianta Vestului

Nicolae Robu dat de gol de ministrul Transporturilor. Singurul absent la întâlnirea Alianţei Vestului a fost primarul Timişoarei

Vineri, Nicolae Robu spunea că nu a participat la întâlnirea Alianţei Vestului de la Cluj cu ministrul Transporturilor, dar că va stabili o discuţie similară la Timişoara, unde va veni şi partea arădeană. Potrivit lui Robu, la întâlnire n-a fost nici primarul Aradului, fiind discutate probleme strict legate de Oradea şi Cluj. Ministrul Lucian Bode îl contrazice.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nicolae Robu dat de gol de ministrul Transporturilor. Singurul absent la întâlnirea Alianţei Vestului a fost primarul Timişoarei
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

Ripensia

Victorie în ultimul meci amical al iernii pentru Ripensia

Ripensia UVT a disputat pe stadionul Electrica, ultimul meci de verificare al acestei perioade de pregătire. Adversarul a fost CSC Dumbrăvița, echipă ce joacă în liga a 3-a , iar partida s-a încheiat cu o victorie de partea ripensiștilor, scor 2-1. Chera și Neagu au marcat spre finalul meciului după ce oaspeții au deschis scorul prin Jichici în prima repriză.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie în ultimul meci amical al iernii pentru Ripensia
Iulius Town

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

ANAF

Sistemul Informatic Integrat Vamal va fi indisponibil temporar

Dacă aveţi de efectuat operaţiuni vamale în acest weekend veţi avea ceva mai mult de aşteptat. Sistemul informatic al instituţiei se modernizează, dar aceasta presupune o perioadă de implementare a noii aparaturi. Agenția Națională de Administrare Fiscală informează că de vineri, 14 februare, ora 12.00 – luni, 17 februarie ora 12.00, Sistemul Informatic Integrat Vamal...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sistemul Informatic Integrat Vamal va fi indisponibil temporar

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Nu mai puţin de patru candidaţi s-au înscris în cursa pentru funcţia de rector al Univesităţii de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara. Este vorba de Octavian Creţu, Virgil Păunescu, Jenel Pătraşcu şi Eugen Boia. Alegerea noului rector va avea loc pe data de 20 februarie, iar dacă este cazul, turul II va fi organizat o săptămână mai târziu, pe 27 februarie.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Luptă acerbă pentru funcţia de rector al UMF Timişoara. Patru candidaţi s-au înscris în cursă
Primăria Timişoara aşteaptă, începând din 18 până în 21 februarie, depunerea cererilor în vederea obţinerii avizului pentru desfăşurarea comerţului stradal pentru comercializarea mărţişoarelor, felicitărilor şi altor miniaturi reprezentative. Se acordă o singură locaţie pentru fiecare solicitant, pe o suprafaţă de 2 mp, anunţă muncipalitatea.
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-au stabilit zonele de vânzare a mărţişoarelor din Timişoara şi se aşteaptă cererile din partea comercianţilor
Vineri, Nicolae Robu spunea că nu a participat la întâlnirea Alianţei Vestului de la Cluj cu ministrul Transporturilor, dar că va stabili o discuţie similară la Timişoara, unde va veni şi partea arădeană. Potrivit lui Robu, la întâlnire n-a fost nici primarul Aradului, fiind discutate probleme strict legate de Oradea şi Cluj. Ministrul Lucian Bode îl contrazice.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nicolae Robu dat de gol de ministrul Transporturilor. Singurul absent la întâlnirea Alianţei Vestului a fost primarul Timişoarei
Ripensia UVT a disputat pe stadionul Electrica, ultimul meci de verificare al acestei perioade de pregătire. Adversarul a fost CSC Dumbrăvița, echipă ce joacă în liga a 3-a , iar partida s-a încheiat cu o victorie de partea ripensiștilor, scor 2-1. Chera și Neagu au marcat spre finalul meciului după ce oaspeții au deschis scorul prin Jichici în prima repriză.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie în ultimul meci amical al iernii pentru Ripensia
În Calea Șagului, în spate la CET Sud, s-a declanșat un incendiu în curtea unei societăți de colectare materiale reciclabile. Au ars aproximativ 20 de tone de materiale reciclabile, iar pompierii transmit că în urma cercetărilor au stabilit că focul a fost pus intenționat. Pompierii s-au deplasat la o societate de pe Calea Chișodei, în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Incendiu pe Calea Șagului. Au ars 20 de tone de materiale reciclabile, hârtie și plastic. Focul ar fi fost pus intenționat
Top