Social

Sistemul RO-ALERT intră în faza de testare. Românii vor primi alerte de furtuni, cutremure sau atacuri teroriste

Site-ul sistemului pentru situații de urgență RO-ALERT, care avertizează cetățenii în situații în care viața și sănătatea lor în pericol, este funcțional, a anunțat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat. Luni începe testarea națională.

În perioada 17-27 septembrie, sistemul de avertizare telefonic RO-ALERT va fi testat la nivel național. „În ultima perioadă am făcut testări la nivelul Bucureştiului pentru a stabili funcţionalitatea sistemului, urmează ca începând cu 17 septembrie să se facă testări în diferite zone din ţară. Rugăm oamenii să intre şi să-şi configureze telefoanele, dacă nu sunt configurate. Este un plan de testare care e făcut de colegii de la IGSU, planul va include multe localităţi rurale, oraşe şi municipii (…) Locul principal de unde se transmit mesajele este Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă”, a anunțat, sâmbătă, secretarul de stat Raed Arafat. Există și planuri pentru a-i ajuta pe oamenii din zonele rurale care este posibil să nu știe să își configureze telefoanele. „Configurarea telefoanelor IOS va fi posibilă începând cu luna decembrie, s-a făcut solicitarea pentru compania IOS. Unele telefoane deja au efectuat configurarea automată prin trimiterea unui update la telefon. Pentru alte terminale, va trebui ca oamenii să intre pe site și să vadă cum pot face configurarea în funcţie de modelul telefonului. (…) Dacă telefonul este închis, este singurul moment în care nu se primeşte mesajul. Dar dacă deschizi telefonul, iar alerta este încă activă şi este în perioada inclusă, atunci când se deschide telefonul, mesajul poate fi primit”, mai spune Arafat.

Pentru a difuza un mesaj de avertizare populației, operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie transmisă avertizarea. „Conținutul mesajului de avertizare și informațiile legate de zona în care acesta trebuie difuzate sunt transportate prin legături private de interconectare a Sistemului RO-ALERT cu rețelele operatorilor de telefonie mobilă. Tehnologia Cell Broadcast, pe care se bazează Sistemul RO-ALERT, permite ca antenele de comunicații mobile din zona selectată să difuzeze mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile care funcționează în aria de acoperire a acestora. Numele și numărul de telefon ale utilizatorilor telefoanelor mobile nu sunt necesare, așadar rămân necunoscute”, arată site-ul.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

3 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

3 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

9 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

9 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

10 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

11 ore ago