Primăria Timişoara

Taxa pe paragină a Primăriei Timișoara, bătută în instanță și de frații Cristescu

Taxa pe paragină instituită la Timișoara se „achită” în instanță, nu la bugetul local. După ce femeia de afaceri Rodica Vlad a câștigat în primă instanță procesul cu primăria și a obținut anularea HCL care stabilea o supraimpozitare cu 400% pentru o clădire de pe Bd. Republicii, o firmă a fraților Cristescu a reușit același lucru.

În decembrie 2017, consilierii locali au aprobat o listă cu imobile ai căror proprietari ar fi trebuit, din 2018, să plătească impozite majorate și cu 500%. Asta, pentru că nu și-au întreținut clădirile. Poliția Locală a monitorizat situația terenurilor și clădirilor, inițial avertizând și amendând proprietarii, iar apoi a înaintat către primărie dosare referitoare atât la imobile lăsate în paragină, cât și la terenuri transformate în pârloage. Au fost câteva zeci de imobile, însă mulți proprietari au dat în judecată municipalitatea, astfel că, practic, la bugetul local nu s-a încasat niciun bani. În luna iulie, PMT a pierdut în primă instanță unul dintre procese, după ce Tribunalul Timiș a admis acțiunea formulată de Rodica Vlad și familia ei, care a contestat supraimpozitarea unei ruini de pe Bd .Republicii, care a aparținut unei fabrici de prelucrare a lemnului. În apartamente au locuit, de mai bine de 20 de ani, angajații, care s-au judecat cu Rodica Vlad, noul proprietar. Femeia de afaceri a câștigat procesul, i-a evacuat pe oameni și a lăsat clădirea în paragină. Imobilul este, în prezent, într-o stare jalnică. Judecătorii au decis anularea HCL-ului care viza familia Vlad, care ar fi trebuit să plătească un impozit de patru ori mai mare. De asemenea, PMT a fost obligată să plătească și cheltuieli de judecată de peste 3.000 de lei. Municipalitatea a făcut recurs și are termen la Curtea de Apel pe data de 9 octombrie.

Nu e însă singurul proces pe această speță pierdut de PMT, și încă tot cu un „client”cu renume. Cu 300% majorare a impozitului ar fi trebuit să se aleagă și SC Bega Turism SA, societate deținută de frații Cristescu, în calitate de proprietar al unui apartament din imobilul aflat în Piața Sf. Gheorghe 1. Firma a contestat decizia și a avut și ea câștig de cauză la Tribunalul Timiș.„Anulează în parte HCL Timişoara nr. 529 din data de 20 decembrie 2017 privind aprobarea majorării cu 300% a impozitului pe clădiri începând cu anul 2018, pentru imobilul situat în Timişoara, str. Sfântu Gheorghe, nr. 1 ca urmare a constatării stării tehnice neîngrijite şi a Anexei la aceasta în ceea ce o priveşte pe reclamanta S.C. Bega Turism S.A.. Suspendă executarea HCL până la soluţionarea definitivă a cauzei”, au decis magistrații. Primăria a făcut și în acest caz recurs, termenul fiind stabilit pentru 13 noiembrie. De pe imobilul de la numărul 1 din Piața Sf. Gheorghe cad periodic bucăți de tencuială, clădirea fiind chiar „peticită” cu o bucată de plasă de protecție, la etajul superior.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

4 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

4 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

10 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

10 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

11 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

12 ore ago