Cultura

Teatrul Național Timișoara, lăsat acasă de Ministerul Culturii, care n-a alocat bani pentru o deplasare la Chișinău / UPDATE: S-a primit finanțare!

Teatrul Național Timișoara nu ajunge la Chișinău, la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, unde ar fi trebuit să prezinte două spectacole. Este o premieră nedorită, cauzată de indiferența Ministerului Culturii, care nu a alocat banii necesari deplasării.

TNTm ar fi trebuit să joace la Chișinău spectacolele „Proștii sub clar de lună”, de Teodor Mazilu, și „Pe mâine”, de Mihaela Iancu. S-ar fi întâmplat duminică, 23 septembrie, la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, organizată de Teatrul Național din Chișinău sub semnul Anului Centenar. Surpriză însă! Deși teatrul timișorean a întreprins toate demersurile oficiale necesare și a adaptat programul de spectacole al lunii septembrie, astfel încât să facă posibilă deplasarea la Chișinău a trupei, acest lucru nu se va întâmpla! „Publicul din Chișinău se pregătește pentru duminică, 23 septembrie, de la ora 17, să participe la spectacolul «Pe mâine» și de la ora 19 la spectacolul «Proștii sub clar de lună», în sălile de spectacole ale Teatrului Național din Chișinău. Din informațiile noastre, titlurile figurează pe afișele festivalului, cu bilete vândute și cu invitații lansate și confirmate. Însă cele două spectacole nu vor fi prezentate pe scenă duminică, deoarece Naționalul timișorean nu a primit finanțarea pentru transportul trupei și al decorurilor, ceea ce face imposibilă deplasarea”, au transmis, vineri, 21 septembrie, reprezentanții Naționalului timișorean.

Ministerul Culturii a decis să trateze cu indiferență solicitarea venită de la Timișoara, și asta în mult discutatul An Centenar. „La nivel simbolic, absența Teatrului Național din Timișoara la Reuniunea Teatrelor Naționale, datorată nefinanțării transportului și diurnelor, proiectează o imagine în culori dezarmant de sumbre în ceea ce privește planificarea și interesul real și asumat acordate culturii în momentul istoric al sărbătoririi Anului Centenar. Pentru Teatrul Național din Timișoara, considerația față de public este primordială. În consecință, faptul că nu vom urca pe scenele Teatrului Național din Chișinău lezează grav unul dintre principiile fundamentale ale Naționalului timișorean, un principiu care îi guvernează întreaga activitate din ultimii 13 ani, și anume respectul pentru spectator”, mai spun cei de la TNTm.

UPDATE: „Teatrul Național din Timișoara se grăbește în această noapte spre Chișinău, ca urmare a finanțării de astăzi a deplasării cu spectacolele «Proștii sub clar de lună», de Teodor Mazilu, și «Pe mâine», de Mihaela Iancu”, au transmis, vineri după-amiază, reprezentanții TNTm.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

2 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

3 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

3 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

5 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

5 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

6 ore ago