Unde mergem

Antoni Gaudí: povestea unui geniu, de la Barcelona la Timișoara

Povestea lui Antoni Gaudí, unul dintre cei mai faimoși arhitecți din istorie, va fi prezentată pentru prima dată la Timișoara. Într-o expoziție de fotografii inedite, aduse chiar de la Barcelona.

Via Rumania Cultura organizează, în colaborare cu Basílica Sagrada Familia, Parc Güell, Casa Batlló și Fundació Catalunya La Pedrera, o expoziție despre Antoni Gaudí și arta sa. Acesta va fi deschisă în perioada 31 octombrie – 13 noiembrie, în Bastionul Theresia. Vor fi organizate mai multe ateliere, iar elevii pot veni în vizite organizate de școli. Cei interesați sunt rugați să trimită un e-mail aici, pentru a primi informații suplimentare.

Antoni Gaudí, supranumit și „Arhitectul lui Dumnezeu”, s-a născut în 1852, fiind al cincilea şi ultimul copil al soţilor Gaudi. N-a avut copii şi n-a fost însurat niciodată. Și-a găsit un protector, pe bogatul industriaş Eusebi Güell, pentru care a ridicat palatul şi parcul ce-i poartă azi numele. Cea mai impunătoare creaţie a sa este catedrala gotică Sagrada Familia, începută în 1883, neterminată și preconizat să fie finalizată în 2026.

Antoni Gaudí a murit cu câteva zile înainte să împlinească 74 de ani. În timp ce se îndrepta spre Sagrada Familia, arhitectul a fost lovit de un tramvai. Pentru că era îmbrăcat foarte modest, trecătorii au crezut că era un cerșetor și a rămas pe caldarâm minute bune până când a fost dus la un spital al săracilor. Capelanul de la Sagrada Familia l-a recunoscut a doua zi, dar starea sănătății arhitectului se deteriorase atât de mult, încât intervenția medicilor a fost tardivă. Gaudí a murit pe 10 iunie 1926 și a fost înmormântat două zile mai târziu, în cripta de la Sagrada Familia.

Acum câteva zile, Basílica Sagrada Familia a anunțat că va plăti autorităților din Barcelona 41 de milioane de dolari, după ce a funcționat mai bine de 130 de ani fără autorizație de construcție. Biserica este inclusă în patrimoniul Unesco, iar unele părți sunt încă în construcție. Amenda va fi plătită în următorii 10 ani, iar banii vor fi folosiți pentru a îmbunătăți transportul în comun și accesul la monument, precum și pentru dezvoltarea cartierului. Sagrada Familia va intra în legalitate anul viitor. Ea atrage anual aproximativ 4,5 milioane de vizitatori.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

30 de minute ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

5 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

5 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

5 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

6 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

7 ore ago