Economic

Fără soluție la criza de gaz din Timiș. Mii de oameni îngheață în case, în spitale, în școli și grădinițe

Situație incredibilă în România anului 2018! Mii de locuitori din Deta, Denta, Voiteg și Moravița, cu facturi plătite la zi, îngheață în case. Totul, din cauza neînțelegerilor dintre furnizorul și distribuitorii de gaze naturale. Sunt spitale, școli și grădinițe fără gaz, iar soluție nu există. Și iarna bate la ușă.

Mii de oameni din sudul județului Timiș au rămas fără gaz, deși nu au restanțe la plata facturilor. Situația este una gravă, admit și autoritățile, iar o soluție ar putea fi găsită miercuri, când va avea loc o nouă întâlnire cu factorii implicați.

Furnizorul de gaz (OMV Petrom) a informat distribuitorii din zonă (Delgaz Grid și Premier Energy) că poate furniza gaz în limita a 180-190 de metri cubi pe oră. Comparativ, o centrală de apartament consumă în medie 2,8 metri cubi pe oră. Este evident că prin debitul asigurat de OMV Petrom nu pot fi asigurate nevoile consumatorilor. Pe de altă parte, potrivit președintelui CJ Timiș Călin Dobra, distribuitorii continuă să încheie contracte pentru branșamente noi.

Nemaifiind gaz suficient și scăzând capacitatea sondei de la Partoș, care asigură gazul în zonă, s-a pus problema preluării unei conducte de către distribuitori care preia gaz din sistemul Transgaz, de la Foeni. Primarii spun că distribuitorii nu doresc preluarea conductei de la OMV Petrom pentru că este fisurată și necesită investiții, deși OMV Petrom transmite că a folosit-o până în 2017. Nimeni nu dă înapoi, iar cei care au de suferit sunt locuitorii acestor localități, pacienții din spitale, copii de la grădiniță, elevii și consumatorii casnici.

„Avem 950 de elevi în cele trei școli, avem 190 de copii în cele trei grădinițe și am putea numi consumatori vulnerabili și locuitorii din cele 44 de blocuri din Deta. Autoritatea publică locală trebuie să reprezinte interesele locuitorilor. Locuitorii noștri sunt buni platnici și au ajuns să stea în frig, mai ales că nu am fost notificați înainte despre această situație. Spitalul are 63 de bolnavi internați, avem și secție de pediatrie, secție de chirurgie, situația este foarte gravă. La școli nu este căldură. Avem 15 copii la creșă, este foarte, foarte grav. Dacă am fi fost notificați înainte, am fi găsit alternative”, spune Adina Maria Mateescu, vicperimarul din Deta.

Prefectul de Timiș a încercat rezolvarea problemei, generând întâlniri pe această temă la nivel local și național. Va avea loc o nouă întâlnire, miercuri, în 24 octombrie, la Ministerul Energiei.

„Din păcate, este o problemă între societăți comerciale care trenează încă din anii 2012/2013. Autoritățile publice locale au fost informate în luna martie a acestui an. A mai avut loc, într-adevăr, și anul trecut, o ședință a comitetului județean pentru situații de urgență, dar factorii implicați, respectiv societățile comerciale, și-au luat angajamentul că rezolvă această problemă.

În martie 2018 a venit o notificare și a avut loc o ședință la Consiliul Jduețean Timiș, prin care se spunea că există posibilitatea sistării furnizării gazelor naturale. Până în octombrie nu s-a întâmplat absolut nimic și am întrebat OMV de ce nu au sistat furnizarea cu gaze încă din martie, pentru că atunci poate primarii găseau soluții alternative. Nu este normal ca acum, în prag de iarnă, când se fac 2-3 grade în județul Timiș, să rămânem fără încălzire în atâtea localități. Gândiți-vă că sunt spitale, sunt școli, sunt grădinițe, oamenii nu au nicio vină”, a spus prefectul Eva Andreaș.

Culmea este că, pe 16 octombrie, unul dintre distribuitori informa oficial Prefectura Timiș că situația este rezolvată.

UPDATE: Petru Roman, primarul din Deta, spune că are promisiuni de la ministrul Energiei. „Am avut o nouă întâlnire la București, cu ministrul Energiei, Anton Anton. Am discutat în detaliu problema sistării furnizarii gazelor în Deta și în comunele din apropiere. Domnul ministru m-a asigurat că este preocupat de situația de la Deta și a incercat de mai multe ori să concilieze conflictul dintre firmele private care au generat această situatie extrem de gravă. Mâine este programată la Ministerul Economiei o nouă întâlnire cu cele două societăți comericiale, la discuții urmând să fie prezent ministrul secretar de stat și prefectul de Timiș, Eva Andreaș. Ministrul Energiei mi-a spus că este încrezător că la întâlnirea de mâine se vor găsi soluții pentru repornirea gazului la toți consumatorii afectați de această criză fără precedent”, a anunțat edilul, pe Facebook.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

2 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

2 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

4 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

5 ore ago

Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare

Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei…

5 ore ago

Disoluţia PNL. Studiu de caz: cum au fost abordate speţele Alin Nica şi Iulian Dumitrescu

Orice grup, organizaţie, societate funcţionează după nişte reguli. Aşa e în firea lucrurilor. Dacă e…

6 ore ago