Primăria Timişoara

Primăria Timișoara primește aproape 600 de hectare la Pădurea Verde. Acum 6 ani era dispusă să facă schimb cu Romsilva

Primăria Timișoara va primi aproape 600 de hectare în zona Pădurea Verde. Este exact suprafața pentru care municipalitatea era dispusă, acum șase ani, să ofere la schimb 700 de hectare pe care le are în zona Ocolului Silvic Lugoj. Acum nu trebuie să dea nimic, ci doar să aștepte normele de aplicare ale Legii 220/2018.

În septembrie 2012, Consiliul Local Timişoara aproba un proiect de hotărâre privind realizarea unui schimb de proprietăţi silvice. Primăria Timişoara voia de la Romsilva o parte din terenul de la Pădurea Verde sau chiar întreaga pădure, în principal pentru a putea extinde Grădina Zoologică. Urma să dea la schimb 682 de hectare de pădure în Ocolul Silvic Lugoj, zona Jdioara, Criciova. „Avem o intenţie clară făcută de cei de la Romsilva de a veni în întâmpinarea oraşului, de a clarifica proprietăţile, de a putea să deblocăm anumite proiecte adiacente Grădinii Zoologice şi nu numai. Cred că e normal să discutăm de Pădurea Verde ca proprietate a municipiului Timişoara, decât să avem 600 şi ceva de hectare la marginea judeţului”, spunea Sorin Grindeanu, viceprimar la acea vreme. Primăria Timişoara deţinea 50,5 hectare din Pădurea Verde.

Schimbul de terenuri nu s-a făcut nici până acum, însă terenul de la Pădurea Verde va ajunge totuși la PMT. Într-o bună zi, când va binevoi guvernul să-și facă până la capăt temele. În 4 august a apărut în Monitorul Oficial Legea nr. 220/2018, privind transmiterea unor suprafețe de fond forestier din grupa I funcțională – vegetația forestieră cu funcții speciale de protecție din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al unor unități administrativ-teritoriale. Intră în categoria pădurilor-parc și Pădurea Verde.

Art. 1, Legea 220/2018
(1) Prin derogare de la dispozițiile art. 34 din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se pot transmite, cu titlu gratuit, unele suprafețe de fond forestier din grupa I funcțională – vegetația forestieră cu funcții speciale de protecție, subgrupa 1.4.b. – păduri constituite în zone verzi în jurul localităților incluse în intravilan și subgrupa 1.4.a. – păduri special amenajate în scop recreativ (păduri-parc), așa cum sunt definite de normele tehnice pentru amenajarea pădurilor, din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al unor unități administrativ-teritoriale, în scopul realizării amenajărilor necesare pentru realizarea pădurilor-parc.

„Pentru Timișoara, aceste prevederi sunt de mare interes, permițând materializarea unor planuri deja binecunoscute, acelea de a reda, prin amenajări specifice, Pădurea Verde oamenilor. Parte din amenajările preconizate țin de extinderea Grădinii Zoologice, fără a afecta însă fondul forestier, dar și accesibilizarea pădurii, prin crearea de alei, zone de promenadă, iluminat public, promovarea unor atracții naturale, facilități educaționale și altele”, a declarat, pentru deBanat.ro, viceprimarul Dan Diaconu.

Totuși, transferul nu se poate face încă, deoarece, în „buna” tradiție a executivului, legea nu are și norme de aplicare, așa că administrațiile locale nu știu care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurgă. În cinci ani de la preluarea pădurii, Primăria Timișoara trebuie să termine amenajarea. „Conform legii, studiile pentru pădurea-parc vor fi depuse până cel târziu la 2 ani de la transferul de proprietate. Amenjările se vor executa până cel târziu la 5 ani de la transfer”, mai spune Diaconu. Trecerea Pădurii Verzi în domeniul public al Timișoarei ridică suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor de la 15 mp la peste 30 mp. (sursa foto: www.adevarul.ro)

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Universitatea de Vest Timișoara a semnat două contracte de finanțare din PNRR pentru modernizare, în valoare de peste o sută de milioane de lei

Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente…

5 ore ago

A fost finalizat și oficial proiectul de reabilitare a Căii Bogdăneștilor

Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor…

5 ore ago

SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei

Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…

7 ore ago

Narcisa Marin, medalie de argint la Mondialul de Fitness IFBB – Japonia 2024

Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…

8 ore ago

Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…

9 ore ago

11 stejari au fost plantați de revoluționari în locul unde va fi Aleea Libertății/FOTO

Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…

10 ore ago