Primăria Timişoara

Primăria Timișoara primește aproape 600 de hectare la Pădurea Verde. Acum 6 ani era dispusă să facă schimb cu Romsilva

Primăria Timișoara va primi aproape 600 de hectare în zona Pădurea Verde. Este exact suprafața pentru care municipalitatea era dispusă, acum șase ani, să ofere la schimb 700 de hectare pe care le are în zona Ocolului Silvic Lugoj. Acum nu trebuie să dea nimic, ci doar să aștepte normele de aplicare ale Legii 220/2018.

În septembrie 2012, Consiliul Local Timişoara aproba un proiect de hotărâre privind realizarea unui schimb de proprietăţi silvice. Primăria Timişoara voia de la Romsilva o parte din terenul de la Pădurea Verde sau chiar întreaga pădure, în principal pentru a putea extinde Grădina Zoologică. Urma să dea la schimb 682 de hectare de pădure în Ocolul Silvic Lugoj, zona Jdioara, Criciova. „Avem o intenţie clară făcută de cei de la Romsilva de a veni în întâmpinarea oraşului, de a clarifica proprietăţile, de a putea să deblocăm anumite proiecte adiacente Grădinii Zoologice şi nu numai. Cred că e normal să discutăm de Pădurea Verde ca proprietate a municipiului Timişoara, decât să avem 600 şi ceva de hectare la marginea judeţului”, spunea Sorin Grindeanu, viceprimar la acea vreme. Primăria Timişoara deţinea 50,5 hectare din Pădurea Verde.

Schimbul de terenuri nu s-a făcut nici până acum, însă terenul de la Pădurea Verde va ajunge totuși la PMT. Într-o bună zi, când va binevoi guvernul să-și facă până la capăt temele. În 4 august a apărut în Monitorul Oficial Legea nr. 220/2018, privind transmiterea unor suprafețe de fond forestier din grupa I funcțională – vegetația forestieră cu funcții speciale de protecție din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al unor unități administrativ-teritoriale. Intră în categoria pădurilor-parc și Pădurea Verde.

Art. 1, Legea 220/2018
(1) Prin derogare de la dispozițiile art. 34 din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se pot transmite, cu titlu gratuit, unele suprafețe de fond forestier din grupa I funcțională – vegetația forestieră cu funcții speciale de protecție, subgrupa 1.4.b. – păduri constituite în zone verzi în jurul localităților incluse în intravilan și subgrupa 1.4.a. – păduri special amenajate în scop recreativ (păduri-parc), așa cum sunt definite de normele tehnice pentru amenajarea pădurilor, din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al unor unități administrativ-teritoriale, în scopul realizării amenajărilor necesare pentru realizarea pădurilor-parc.

„Pentru Timișoara, aceste prevederi sunt de mare interes, permițând materializarea unor planuri deja binecunoscute, acelea de a reda, prin amenajări specifice, Pădurea Verde oamenilor. Parte din amenajările preconizate țin de extinderea Grădinii Zoologice, fără a afecta însă fondul forestier, dar și accesibilizarea pădurii, prin crearea de alei, zone de promenadă, iluminat public, promovarea unor atracții naturale, facilități educaționale și altele”, a declarat, pentru deBanat.ro, viceprimarul Dan Diaconu.

Totuși, transferul nu se poate face încă, deoarece, în „buna” tradiție a executivului, legea nu are și norme de aplicare, așa că administrațiile locale nu știu care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurgă. În cinci ani de la preluarea pădurii, Primăria Timișoara trebuie să termine amenajarea. „Conform legii, studiile pentru pădurea-parc vor fi depuse până cel târziu la 2 ani de la transferul de proprietate. Amenjările se vor executa până cel târziu la 5 ani de la transfer”, mai spune Diaconu. Trecerea Pădurii Verzi în domeniul public al Timișoarei ridică suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor de la 15 mp la peste 30 mp. (sursa foto: www.adevarul.ro)

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sejur de şapte zile în insula Zakynthos, cu As Tour Timişoara

Agenţia As Tour Timişoara vă propune, în perioada 16-23 iunie, o vacanţă de vis, în…

2 ore ago

Primul tramvai Bozankaya, din seria galbenă, în drum spre Timișoara. E în vamă!

Primul tramvai din noul lot de 17, produse de turcii de la Bozankaya pentru Timișoara,…

18 ore ago

Timişoara predă o lecţie de rugby ofensiv pe terenul echipei din Baia Mare

Derbiul campionatului în Liga Naţională de rugby s-a desfăşurat pe Arena Zimbrilor, acolo unde Ştiinţa…

18 ore ago

Alfred Simonis și UDMR sunt cap de listă pe buletinele de vot pentru județ

Biroul Electoral de Circumscripție Județean Timiș a efectuat tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii în…

19 ore ago

Eveniment aşteptat de tineretul Timişoarei: Zilele Studenţilor vine cu multe concerte, proiecţii de film şi surprize

Se anunţă zile spectaculoase săptămâna viitoare în oraşul de pe Bega, odată cu desfăşurarea unui…

20 de ore ago

Dumbrăviţa a tremurat puternic, dar a obţinut punctul care o menţine în Liga 2

Final incendiar la Dumbrăviţa, unde echipa gazdă a trecut prin mari emoţii, dar va continua…

20 de ore ago