Social

Profesorul Vasile Popovici cere demisia lui IPS Ioan: E momentul să vă retrageți la mănăstire

Profesorul și diplomatul timișorean Vasile Popovici îi cere public mitropolitului Banatului, IPS Ioan Selejan, să facă un pas în spate și să se retragă. Motivul? Implicarea acestuia în referendumul eșuat pentru revizuirea Constituției.

Scrisoarea deschisă a lui Vasile Popovici a fost publicată pe pagina de Facebook a Inițiativei Timișoara și nu face economie de cuvinte grele „Părinte, ați fost între inițiatorii acestui referendum, deși rolul dvs ca ierarh nu e nici câtuși de puțin să inițiați legi. Căderea referendumului ar trebui să fie un moment de reflecție profundă – pentru dvs., ca și pentru acei preoți care s-au implicat în politică și-n treburi lumești, de aici și din toată țara.

Mesajul pe care l-au transmis cetățenii români ieri și azi e clar ca lumina zilei pentru ierarhii bisericii noastre ortodoxe: e momentul renunțării la lux, la iubirea de arginți, la legătura veche cu un partid anume și cu toate partidele. E de multă vreme momentul să uitați de milioanele de la buget. E momentul, Părinte, să redescoperiți creștinismul, care înseamnă iubire necondiționată pentru aproapele și mai ales pentru aproapele în nevoie. E momentul, Părinte, să vă reîntoarceți la operele sociale, cu modestie și dedicație curata. E momentul, Părinte, o tot repet, să vă lepădați ca de Necuratul de tentația politică”, scrie Popovici.

Și nu uitați: e momentul, Părinte, să vă retrageți la mănăstire, spre iertarea păcatelor și îndreptarea minții! Ieri și azi vi s-a transmis un semn de la oameni, care nu poate fi decât un semn de sus.
Vasile Popovici, scrisoare către IPS Ioan

Universitarul timișorean spune că IPS Ioan ar trebui să ia o pauză de reflecție. „La ora bilanțului, nu numai liderii politici trebuie să-și prezinte demisiile, ci și preoții implicați în această făcătură. Dvs cel dintâi. Să vă luați haina călugăriei și să vă retrageți în meditație și penitență lungă. Mai ales pentru dvs sună acest îndemn, Părinte, ca Mitropolit al Banatului, naționalist într-o regiune multiculturală, închistat într-o societate locală deschisă la minte, anti-ecumenic într-o Timișoară ecumenică (…) Și nu uitați: e momentul, Părinte, să vă retrageți la mănăstire, spre iertarea păcatelor și îndreptarea minții! Ieri și azi vi s-a transmis un semn de la oameni, care nu poate fi decât un semn de sus. Ascultați-l cu mare atenție! Dumnezeu să vă lumineze întru luarea celei mai bune decizii. Bine ar fi s-o luați chiar mâine. Nu e scăpare”, conchide Vasile Popovici.

IPS Ioan a fost unul dintre promotorii cei mai activi ai inițiativei de modificare a legii fundamentale, susținute de Coaliția pentru Familie. „Am votat pentru susținerea celui mai important proiect de țară, familia. Familia creștină este cel mai important proiect de țară existențial pentru noi, românii. Dacă acest proiect de țară eșuează, România ar putea să cadă din istorie. De aceea, acest proiect național de țară, familia, trebuie susținut și de noi, și de cei care vor veni după noi.

Eu sunt călugăr, nu am familie și totuși am venit să susțin acest proiect de țară. Am venit ca să îmi cinstesc părinții. De aceea, astăzi, nu numai pe părinții mei îi cinstesc, ci pe toți părinții și pe toate familiile de români care în decursul istoriei au dat oameni de cinste aici în țara poalele Carpaților, România noastră”, a declarat înaltul ierarh, după votul de duminică.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

6 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

6 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

11 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

12 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

13 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

14 ore ago